Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu: La noi nu s-au făcut operaţii ORL de opt luni. Nu avem medici

Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuţ, declară, referitor la interdicţia privind intervenţiile la copii la Spitalul Judeţean, că în unitatea pe care o conduce nu s-au mai făcut operaţii ORL din octombrie deoarece din cei doi medici specialişti unul este în concediu fără plată.

876 afișări
Imaginea articolului Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu: La noi nu s-au făcut operaţii ORL de opt luni. Nu avem medici

Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu: La noi nu s-au făcut operaţii ORL de opt luni. Nu avem medici (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuţ, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu s-au mai făcut intervenţii chirurgicale ORL în unitate încă din octobrie 2012, când unul dintre cei doi specialişti a intrat în concediu fără plată.

"Noi, la ora actuală, funcţionăm cu un singur ORL-ist în spital, unul fiind în concediu fără plată. Sperăm să se întoarcă în toamnă şi să rezolvăm această problemă cu ORL-iştii noştri. Din toamnă, din octombrie, nu s-au mai efectuat intervenţii chirurgicale, de când medicul noastru este în concediu. Cu un singur medic reuşim să acoperim cazuistica din ambulatoriu. E o cazuistică foarte diversă, foarte mulţi pacienţi şi medicul nostru abia face faţă cazuisticii din ambulatoriu", a declarat Alexandru Mihuţ.

Acesta a adăugat că unitatea duce lipsă de specialişti şi pentru Neurochirurgie şi Oftalmologie, copiii cu afecţiuni din aceste domenii fiind trataţi la Spitalul Judeţean Sibiu, în baza unor protocoale.

"Foarte puţini copii se operează la Spitalul Judeţean. Majoritatea se operează în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. Noi avem protocoale cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru linia traumatismelor cranio-cerebrale, pentru că noi nu avem Neurochirurgie, avem protocoale cu ORL-iştii de la Spitalul Judeţean, cu o parte dintre ei", a spus managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu.

Întrebat ce se va întâmpla odată ce conducerea Spitalului Judeţean a anunţat că pacienţii minori nu vor mai fi operaţi acolo, Mihuţ a răspuns că nu a primit nicio informare oficială în acest sens, însă şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie "în beneficiul pacienţilor pediatrici".

Managerul Spitalului de Pediatrie a declarat că unitatea are "dotări la nivel european", însă îi lipsesc specialiştii.

Întrebat de ce crede că nu reuşeşte să angajeze medici specialişti, Mihuţ a spus că salariile mici şi munca grea cu copiii îi îndepărtează pe majoritatea medicilor.

De asemenea, întrebat dacă există posibilitatea să fie aduşi la Spitalul de Pediatrie medici de la alte unităţi, pentru operaţii, Mihuţ nu a exclus această variantă.

Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, sâmbătă, o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.

El a spus că în 5 iunie şi-a dus copilul la spital pentru operaţie şi l-a lăsat împreună cu soţia sa, iar după intervenţia chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea ume de sânge pe faţă, iar buzele i se învineţiseră. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micuţul fiind mutat în secţia de terapie intensivă, unde a avut respiraţie neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ulterior, copilul a făcut un stop cardiac la secţia de terapie intensivă, iar vineri a murit.

Bărbatul a afirmat că a depus reclamaţie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor şi a sezizat Parchetul Judecătoriei Sibiu pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale".

Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Judeţean Sibiu pentru operaţie, deşi există un Spital de Pediatrie în oraş, bărbatul a spus că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care şi-a adus copilul şi, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze şi pe cel mic.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Radu Chicea, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Secţia ORL a unităţii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) deoarece operaţiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie.

"Secţia ORL aşa a fost prevăzută, fără compartiment de ATI. Există doar un salon post-operator. Această organizare ţine de faptul că operaţiile mari sunt făcute de către medicii ORL în blocul operator al spitalului, unde există terapie intensivă", declara Radu Chicea.

Potrivit acestuia, operaţia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul de trei ani şi jumătate, care a murit în urma intervenţiei, este considerată o "intervenţie minoră", care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în Secţia ORL, şi nu în blocul operator.

Radu Chicea afirma, totodată, că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secţia ORL aceasta nu este considerată necesară.

Totodată, el spunea că în cazul băieţelului care a murit în urma operaţiei nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.

Radu Chicea, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, a anunţat că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat şi dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.

Marţi, preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat că la Spitalul Judeţean Sibiu nu vor mai putea fi consultaţi şi operaţi copiii, decizia fiind luată după ce un copil de trei ani şi jumătate a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor făcută la această unitate medicală.

El a spus că medicii specialişti ai Spitalului Judeţean se vor deplasa la Pediatrie pentru cazurile de urgenţă şi operaţii, dar că nicio intervenţie chirurgicală nu va mai fi făcută în unitatea din subordinea Consiliului Judeţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici