Marinar român rănit pe o navă capturată de piraţii somalezi

Prietena marinarului român îmbarcat pe nava Rim, capturată de piraţii somalezi în Oceanul Indian, în 2 februarie, susţine că acesta a fost împuşcat în şold în timpul unei confruntări între două grupări, ea solicitând intervenţia urgentă a autorităţilor pentru salvarea marinarului.

68 afișări
Imaginea articolului Marinar român rănit pe o navă capturată de piraţii somalezi

Marinar român rănit pe o navă capturată de piraţii somalezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"L-au împuşcat pe Teo. Mi-a spus că a fost rănit la şold în timpul unui schimb de focuri între piraţi. Nu ştiu mai mult... Cer intervenţia de urgenţă a statului român pentru salvarea acestui om care stă de peste patru luni acolo, fără ca cineva să încerce să facă ceva", a declarat telefonic Mariana Andrei, prietena marinarului Virgil Teofil Creţu.

Potrivit acesteia, piraţii somalezi din Golful Aden care au capturat nava Rim s-au despărţit în două tabere care au devenit rivale. O parte dintre aceştia au părăsit nava, iar acum îi atacă pe cei rămaşi la bord.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, a declarat că a fost informat, miercuri dimineaţă, de faptul că Virgil Teofil Creţu, marinarul român de pe nava Rim, capturată de piraţii somalezi la începutul lunii februarie, ar fi fost împuşcat.

"Marinarul a luat legătura cu familia şi a spus că a fost împuşcat în şold de către piraţi. Deocamdată, nu ştim mai multe amănunte, dar situaţia este foarte gravă în condiţiile în care a fost rănit şi nu există asistenţă medicală la bordul navei", a declarat Adrian Mihălcioiu.

El a mai spus că va încerca să afle în următoarele ore mai multe detalii despre evenimentele petrecute la bordul navei Rim.

În 25 mai, marinarul român îmbarcat pe nava Rim şi-a anunţat prietena, prin telefon, că piraţii l-au ameninţat că-l vor ucide dacă nu vor primi suma de 400.000 de dolari.

Mihălcioiu declara că firma libiană, proprietara navei, ar fi strâns suma de 300.000 de dolari, dar nu ar fi găsit modalitatea prin care aceşti bani să ajungă în mâinile piraţilor.

O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul lunii februarie, când prietena marinarului român declarase că acesta se află în pericol şi solicitase intervenţia urgentă a autorităţilor române. Ea afirma atunci că a primit un telefon de la prietenul ei, care îi spusese că piraţii ameninţă că vor începe să ucidă marinarii luaţi ostatici dacă nu vor primi banii pe care îi cer pentru eliberarea navei.

Ministerul român de Externe afirmase în februarie, la solicitarea MEDIAFAX, că o celulă de criză a MAE monitorizează zilnic situaţia navei şi este în contact permanent cu firma proprietară a navei, care negociază cu răpitorii.

La sfârşitul lunii martie, piraţii somalezi cereau trei milioane de dolari răscumpărare pentru eliberarea cargoului libian MV RIM, la bordul căruia se află şi un marinar român, şi ameninţau că îi vor ucide pe membrii echipajului în cazul în care nu primesc suma solicitată, relata AFP.

Proprietate a companiei libiene White Sea Shipping, cargoul MV Rim plecase din România şi nu şi-a anunţat ruta la autorităţile care supraveghează traficul în Oceanul Indian.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a declarat că nava nu are asigurare şi era dusă la dezmembrat.

Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat în nord-vestul Golfului Aden, la 2 februarie 2010. El s-a îndreptat mai întâi către coasta somaleză a Golfului Aden, lângă LasKorey, unde s-a întâlnit cu forţe din Puntland, existând schimburi de focuri între acestea şi piraţi. Apoi, vasul s-a deplasat pe lângă Cornul Africii, spre Garacad, în Oceanul Indian. La mijlocul lui februarie, Rim navigha între Garacad şi Kulub.

Echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul român, iar ceilalţi sirieni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici