Video Marius Tucă Show (PARTEA I). Ion Cristoiu: Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim

Invitat la emisiunea Marius Tucă Show, analistul politic, publicistul şi jurnalistul Ion Cristoiu face o analiză a ultimelor evenimente de pe scena politică, a situaţiei presei româneşti şi încearcă să dezlege şi enigme precum ruperea USL, retragerea lui Crin Antonescu din politică şi ascensiunea fulminantă a lui Klaus Iohannis.

12038 afișări

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, dumneavoastră credeţi că actorul ăla de comedie au venit americanii şi au zis: băi, poporul ucrainean ne-a făcut o surpriză. Hai, domnule mă luaţi peste picior? Sau vreţi să mă provocaţi?

Marius Tucă: Tocmai dumneavoastră sunteţi ăla care sunteţi....nu ştiţi, că de fiecare dată ne puneam întrebarea asta legată de o chestie clasică aveam un răspuns....normal. Dar punem întrebarea. Nu vă aduceţi aminte că la un moment dat spuneam de ce i-a dat ăluia amendă...nu ştiu cine era, ceva cu...şeful SIE. 

Ion Cristoiu: Da, există. Ca să fiu agramat, una dintre cele mai virale chestii de pe internet am înţeles că este o întrebare de tip Cristoiu. Nu ştiu, era cu cocaina, am înţeles că a apărut poza mea şi zicea aşa, întrebare idioată de tip Cristoiu: Dar de unde avea marea cocaină?

Marius Tucă: Păi da, şi eu vă întreb atunci.

Ion Cristoiu: Am înţeles că am rămas faimos prin întrebările astea.

Marius Tucă: Bun. Dumneavoastră credeţi că serviciile, americanii sau cine vreţi, că vorbim despre teoria conspiraţiei, ajută.

Ion Cristoiu: Nu e o conspiraţie.

Marius Tucă: Actorul, da? Ca să nu zicem actoraşul cum se poartă la modă, actorul ăsta ucrainean era figura perfectă pentru a fi făcut preşedinte, să spunem, da?

Ion Cristoiu: Da, şi care să lase impresia că e nou.

Marius Tucă: Că e nou. De fapt, este şi el la ordin şi cineva l-a...

Ion Cristoiu: Ei au constatat, se constată, aţi uitat că sunt specialist în CIA, ştiu aproape tot, în operaţiuni desecretizate de ei.

Marius Tucă: În ideea că ei îl identifică, ăsta este personajul de care avem nevoie, ăsta o să fie preşedintele, aşa cum s-a întâmplat şi cu revoluţia portocalie, ăsta-i omul.

Ion Cristoiu: Îl verifică.

Marius Tucă: Da. După care îl lansează în cursă.

Ion Cristoiu: Da, şi poporul mai trăieşte 5 ani în iluzia...până când...

Marius Tucă: Până când ajunge. Dar nu e o figură mesianică. Ştiţi că vorbeam de figuri providenţiale. Este doar ceva nou, apropos de ce spuneaţi.

Ion Cristoiu: Nici Trump nu este figură mesianică.

Marius Tucă: E adevărat. Dar nici om providenţial.

Ion Cristoiu: Nu, nu om providenţial. Dar are o calitate, o trăsătură pe care o spune Portocală despre Macron: nu făgăduieşte nimic. Şi atunci, fiecare vede în el...în Ucraina am stabilit, ăia din Est unde sunt rusofoni au zis: ăsta e omul nostru că ştie ruseşte, tinerii au zis: e de-al nostru, că e cu bancuri, cutare...

Marius Tucă: Tânăr, actor de comedie.

Ion Cristoiu: Actor de comedie nu ştiu cât de bun e, poate ar trebui să vedem. Pro-occidentalii au zis: nu se poate, ca şi mine, să nu fie, să nu ştie....şi atunci ajunge preşedinte.

Marius Tucă: Cu atât mai mult că aţi avut remarca asta incredibilă, şi Porosenko şi Timoşenko au fost aruncaţi la lada de gunoi a istoriei, până la urmă.

Ion Cristoiu: E o lecţie extraordinară. Când vin turcii....puteai să fii....atenţie, dacă erai Ştefan cel Mare te respectau mai mult turcii decât dacă erai un domn fanariot. 

Marius Tucă: Am înţeles. Şi Kovesi?

Ion Cristoiu: Mi se pare....

Marius Tucă: Se încadrează în ceea ce spuneaţi dumneavoastră, dar face parte din sistem. A fost procuror general, a fost şef al DNA.

Ion Cristoiu: Nu politician.

Marius Tucă: Ah, nu a fost politician.

Ion Cristoiu: Păi nu trece...nu e vorba de ... nu sistem.

Marius Tucă: Ştiţi care e chestia? Dacă-mi spunea cineva acum câţiva ani m-aş fi enervat ... acum nu mi se mai pare nimic nelalocul lui.

Ion Cristoiu: Eu nu am înţeles prin sistem cu S sistemul în sensul de ce înţelegem noi acum, binomul. Este vorba că clasa politică, şi ea e de vină, tradiţională, şi în România, e considerată un fel de gaşcă închisă, da? Dacă vrei să intri la...

Marius Tucă: Nu mai intră nimeni...

Ion Cristoiu: ...la PSD, trebuie să te duci, să fii nepoata lui ăla, şi atunci e o mare problemă. Dacă partidele astea tradiţionale, uite că am devenit profet, nu se modernizează în sensul că nu dau drumul, în sensul că nu mai sunt din astea....ele sunt ierarhizate strict, da? Cum spunea la un moment dat Camil Petrescu.

Marius Tucă: Foarte greu pătrunzi în ele.

Ion Cristoiu: Dar şi în perioada interbelică erau, şi de aia au venit legionarii în ’37, erau gata gata să vină la putere.

Marius Tucă: Era o clasă politică anchilozată, încremenită, aceeaşi oameni.

Ion Cristoiu: O gaşcă în care nu intrai.

Marius Tucă: Şi o castă închisă.

Ion Cristoiu: După alegerile din 2016, măcar un partid, aţi văzut vreun partid  de opoziţie, PNL, să vină nu ştiu, Titulescu, adică să vină unul nou, un mare intelectual, vedetă? Nu!

USL-ul s-a rupt pentru că ”băieţii” din păduri se tem întotdeauna de majorităţi zdrobitoare

Marius Tucă: De ce s-a rupt USL? Unde a avut loc ruptura dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta? Era o alianţă care câştigase cu 70% şi putea să facă orice în România.

Ion Cristoiu: USL-ul s-a rupt pentru că ”băieţii” din păduri se tem întotdeauna de majorităţi zdrobitoare. Cel mai bine ei, cei de la servicii, guvernează, îşi fac treaba, ca să folosesc o expresie improprie aproape, în momentul în care sunt majorităţi din astea, alcătuite...

Marius Tucă: Zdrobitoare?

Ion Cristoiu: Nu. Majorităţile zdrobitoare ale unui partid sau două partide îi omoară. Dar dacă sunt mai multe din alea cum era CDR sau guverne minoritare...

Marius Tucă: Le joacă.

Ion Cristoiu: Da, apelează la o grupare de acolo, care ...

Marius Tucă: Bun, deci băieţii au făcut tot posibilul să destructureze, să spargă de fapt...

Ion Cristoiu: Asta a fost una. Şi a doua a funcţionat....paranteză: de aia nici nu cred că PSD va accepta vreodată ca Tăriceanu să fie candidatul lor ....

Marius Tucă: Asta e o problemă pentru că mi-aduc aminte că ani de zile s-a vorbit despre ideea ca să fie candidat Crin Antonescu şi până la urmă nu era adică întotdeauna mai era un pic şi era declarat candidat la preşedinţie şi nu a fost niciodată.

Ion Cristoiu: Păi cum să fie? Hai să luăm, normal.

Marius Tucă: Când ai 70% şi ai mai mari şanse tu, Crin Antonescu...

Ion Cristoiu: Păi şi ce, dacă eram Victor Ponta eram nebun să vină ălă la Preşedinţie şi să mă călărească, ca să mă exprim impropriu, da?

Marius Tucă: Păi cum îl călărea?

Ion Cristoiu: Dacă în momentul în care unul de aceeaşi culoare, Iliescu, da?, ajunge la Cotroceni...

Marius Tucă: Şi tot sunt probleme.

Ion Cristoiu: După anul 2000 a stat liniştit acolo, potrivit mandatului. Că aşa a avut mandatul al doilea. „Domn’le, la al doilea ăla, îţi aranjăm cu Vadim, te confrunţi cu Vadim în finală, îl baţi şi te duci matale prin ţările calde”.

Marius Tucă: Până şi Iliescu a primit... Dar toţi?

Ion Cristoiu: Da, domnul Tucă, pentru că suntem o ţară foarte importantă geopolitic şi trebuie să fii chiar... aş considera... aş avea o părere foarte proastă dacă marile puteri nu s-ar preocupa. Nu neapărat în fiecare zi.

Marius Tucă: Dar nu ne credem cumva buricul pământului mai mult decât e cazul?

Ion Cristoiu Nu noi, dar fiecare din asta, în funcţie de importanţă, Bulgaria nu e atât de importantă, noi suntem inportanţi...

Marius Tucă: Nu vine nicio veste din Bulgaria, nici măcar că au mai furat o maşină nu am mai auzit în ultimii ani.

Ion Cristoiu: Spun încă o dată. Avem o ţară numită Ucraina, nu România, mai importantă ca noi. Geopolitic, cutare. Şi deodată, poporul ăla, care a înnebunit, are de gând să aleagă, şi sondajele..., să aleagă  un actor de comedie care, culmea, interpreta într-un serial preşedintele... Domn’le, chiar în halul ăsta, adică nici noi nu făceam aşa ceva. Şi CIA, MI6, că toată ziua nu fac altceva decât se uită...

Marius Tucă: Cu asta se ocupă.

Ion Cristoiu: Şi America, da? Comitetul ăla, National Council, ăla de securitate naţională, şi nu s-a dus unul la preşedinte şi i-a zis „alo, voi ştiţi că acolo ăia au de gând să voteze pe unul? Ia să vedem, cine e?” Nu există. Dacă eşti mare putere...

Marius Tucă: Băieţii au destructurat USL atunci, pentru că era o forţă incredibilă.

Ion Cristoiu: Dar şi ei s-au destructurat.

Marius Tucă: Şi ei, singuri şi în plus eu cred că în momentul în care s-a terminat relaţia de dragoste între Ponta şi Crin Antonescu s-a cam terminat şi cu USL. Păi au fost trădări...

Ion Cristoiu: Păi n-a funcţionat...

Marius Tucă: Păi nu ştiţi că Victor Ponta s-a dus cu alea, celebrele puncte, au pus-o pe Kovesi...

Ion Cristoiu: Ştiu mai multe.

Marius Tucă: Păi ştiţi că aveţi jurnalul Elenei Udrea. Dvs citiţi acolo ca din...

Ion Cristoiu: O să rămân în istorie că am avut jurnalele Elenei Udrea..

Crin Antonescu l-a sunat în glumă pe Klaus Iohannis şi i-a zis Ponta a decis” şi ăla era să leşine

Marius Tucă: Exact. Au pus-o pe Kovesi procuror şef la DNA, deci au fost mai multe lucruri pe care le-au făcut, dar cu ajutorul  băieţilor din jur. Mie mi se pare o chestiune incredibilă care a trecut aproape neobservată.... cum ajuns candidat şi preşedinte Klaus Iohannis. Imaginaţi-vă, Klaus Iohannis era primar la Sibiu şi a fost adus aici de două ori, ca sfintele moaşte, să fie premier. Băsescu nici nu l-a băgat în seamă, aduceţi-vă aminte. Şi Crin Antonescu, şeful PNL, vin alegerile locale, nu cred că erau parlamentare...

Ion Cristoiu:  Nu, vine februarie 2013, unde...

Marius Tucă: Erau parlamentare sau locale? Că nu mai ştiu

Ion Cristoiu: Nu am ajuns încă la parlamentare.

Marius Tucă: N-am ajuns, la locale

Ion Cristoiu: Înainte de locale

Marius Tucă: Înainte de locale, da

Ion Cristoiu: În februarie 2013, Crin Antonescu îl aduce prim-vicepreşedinte, înfiinţând funcţia

Marius Tucă: Pentru el. Exact. Asta mi se pare o chestie incredibilă. Un manual de politică sau dacă vreţi de servicii că acolo s-a întâmplat totul. Îl aduce prim-vicepreşedinte, vin alegerile locale, unde rezultatele...

Ion Cristoiu: Nu, au venit europarlamentarele.

Marius Tucă: Europarlamentare sau locale?

Ion Cristoiu: Europarlamentare

Marius Tucă: Da, spun amândoi că-şi dau demisia, dar pentru că unul era preşedinte, unul prim-vicepreşedinte, face un pas în spate Crin Antonescu şi Iohannis pentru ca a doua zi şi el de fapt să nu-şi mai dea demisia şi cu chestia asta să devină preşedintele PNL şi candidatul la Preşedinţia României

Ion Cristoiu: Adaug încă un moment care v-a scăpat.

Marius Tucă: Incredibil

Ion Cristoiu: Pot să mai adaug un moment? Ca să ajungem la o concluzie

Marius Tucă: Da

Ion Cristoiu: Ştiţi ce înseamnă într-un partid ca PNL să ajungi direct prim-vicepreşedinte, că vor toţi ăia... Mai ţineţi minte scandalul ministru de Interne domnul Iohannis şi nu...ce era? la Finanţe sau nu ştiu ce... în Guvernul USL, era încă USL, şi vicepremier cu securitatea naţională, care nu mergea

Marius Tucă: Da

Ion Cristoiu: Păi acum sunt tot mai multe date şi le voi spune că totul era o comedie. Ei erau siguri că Ponta refuză. Există  o..

Marius TucăPăi şi eu ştiu atunci ei făceau propunerile pentru ca Ponta să refuze. Era clar

Ion Cristoiu: Vă dau un amănunt din interior pe care o să vi-l confirme Crin Antonescu. La un moment dat, Crin Antonescu l-a sunat în glumă pe Klaus Iohannis şi i-a zis Ponta a decis” şi ăla era să leşine.

Marius Tucă: A decis, ce?

Ion Cristoiu: Că vei fi.

Marius Tucă: Aaa, că va fi.

Ion Cristoiu: Deci ei au zis aşa...

Marius Tucă: Ca să-l pună, ce vrea să-l pună? Viceprim-ministru?

Ion Cristoiu:  Păi nu, era ceva incompatibil. Ei au cerut aşa... era ceva un post de ministru, iar ca viceprim-ministru, nu era ministru pe domeniul lui, era locul lui Oprea. Şi-atunci erau siguri. Şi la un moment dat, Crin Antonescu, există dovezi, l-a sunat să facă o glumă. Şi ăla era să leşine deoarece piesa... nu ştiu... dvs ca să scăpaţi de ceva ziceţi: „Domnul Cristoiu, eu sunt de acord dacă staţi în cap acuma şi la un moment dat stau şi dacă dvs staţi în cap eu mă dezbrac”

Marius Tucă: La bustul gol. Şi cine a pus la cale operaţiunea? Acuma pare simplu. Crin Antonescu, şeful PNL cu autoritate 100%, da? Îl aduce el cu puterea lui şi îl pune pe Klaus Iohannis prim-vicepreşedinte. Şi  dintr-odată îşi dau demisia amândoi, ăsta pleacă definitiv, din momentul ăla Crin Antonescu iese definitiv din scena politică, iar Klaus Iohannis după ce şi-a dat demisia devine preşedintele PNL şi candidat la preşedinţia României şi până la urmă, cine?

Nu există trădători, ei sunt în limbajul serviciilor idioţii utili. Util în ce sens, ăla e manipulat fără să vrea

Ion Cristoiu: Şi pe Ludovic Orban cine l-a convins să-l aducă pe Rareş Bogdan primul pe liste?

Marius Tucă: Păi cine? Răspundeţi-mi

Ion Cristoiu: Păi nu, să ne întoarcem

Marius Tucă: Eu cred că Hellvig a avut un...

Ion Cristoiu: Întrebările dvs care sunt retorice confirmă...

Marius Tucă: Da, dar vreau să răspundeţi la ele.

Ion Cristoiu: Păi nu, mă confirmă pe mine în teza cu cel din Ucraina, da? În primul rând cum s-a întâmplat, nu zic din Ucraina, cu Klaus Iohannis. Erau nişte tipi, ei fac sondaje, marii regizori, şi aveau problemă în România. „Băi cine va fi preşedinte, că Traian Băsescu nu va mai fi. Păi să-l întrebăm pe Băsescu”. Şi asta ştiu. Şi a venit Joe Bidden şi l-a întrebat şi Traian Băsescu a zis că nu s-a hotărât. Vă imaginaţi, era prin ianuarie 2014. Bun. Şi-atunci ei încep să facă sondaje pe plan... Şi zice aşa ţinta, da? Cine ar fi ? Unul care să aibă, nu ştiu ochelari ca Marius Tucă.

Marius Tucă: Înalt, tandru, mişto, am mai multe calităţi. Să nu rămânem doar la ochelari

Ion Cristoiu: Înalt, cutare, cutare. Eu spun ce spune publicul-ţintă. „Cum vreţi voi să fie preşedintele României?”. Nu ştiu, să fie unul înalt, să fie de la Sibiu, să fie neamţ, cutarte, cutare, cutare. Bine şi începe, hai să vedem pe unde... aaaaa...nu, vorbesc serios.

Marius Tucă: Cine au fost trădătorii? Locali, pentru că nu se poate niciodată dinafară fără să ai trădători în.... şi de obicei sunt cei apropiaţi.

Ion Cristoiu: Nu există trădători, ei sunt în limbajul serviciilor idioţii utili. Util în ce sens, ăla e manipulat fără să vrea. Deci mai mult ca sigur că în jurul lui Crin au fost nişte tipuri care de regulă...

Marius Tucă Nu mai mult ca sigur, au fost...

Ion Cristoiu: Care sunt corecţi până la un punct. Sunt corecţi, cutare, încredere absolută.

Marius Tucă: Şi mai e o chestie incredibilă. În momentul în care şi-a dat Crin Antonescu demisia, ăia au spus „noi am fost corecţi până acum, acuma e treaba noastră ce facem că el şi-a dat demisia”, nu credeţi?

Ion Cristoiu: Cine, ăia din jur?

Marius Tucă: Da, da. Exact

Ion Cristoiu: Da, păi ei au spus aşa: “Domnul preşedinte noi obţinem la europarlamentare”, şi i-au mai vârât şi nişte sondaje.

Marius Tucă: 30%

Ion Cristoiu: Ce 30, 40%, nici nu discutăm

Marius Tucă: Aaa, era deci dinainte planul pus la cale.

Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim

Ion Cristoiu: Da. Şi a mai zis aşa „Ca să mobilizăm oamenii”, că băieţii sunt buni, da?, „trebuie să veniţi dvs să spuneţi <bă, ori, ori>”. Şi i-au întins capcana. Ăla, Iohannis o fi zis şi el...

Marius Tucă: Capcana era întinsă de-atuncea şi cred că Iohannis ştia din primul moment tot planul.

Ion Cristoiu: Asta îmi spune mie că preşedintele Românie era deja decis de acum vreun an.

Marius Tucă: Şi credeţi că e decis şi pentru anul ăsta?

Ion Cristoiu: Cred că da, dar noi nu ştim. Şi atunci o serie de mişcări care nouă ni se par aşa întâmplătoare sau bizare adică... poate că Secţia aia a magistraţilor, ca să vă enervez eu pe dvs, poate că..

Marius Tucă: Nu mă enervaţi.

Ion Cristoiu: Poate că Tudorel Toader a fost în piesă când a dat-o pe aia afară, pentru că dacă nu o dădea afară pe Codruţa, acum era terminată, de acord?

Marius Tucă: Da

Ion Cristoiu: I se termina mandatul şi era tocată, cu Negulescu...da? Poate dacă nu era chemată chiar în ziua în care se tot discuta...

Marius TucăE adevărat

Ion Cristoiu: De unde ştiţi dvs că ei nu joacă...

Marius Tucă: Dar apropos de Klaus Iohannis şi cu asta închidem subiectul şi după aia o să discutăm despre presă, dacă-mi daţi voie, mi-aduc aminte de o imagine epocală... vorbeaţi la începutul emisiunii despre emisiunea lui Rareş Bogdan, alo ambasadele, nu au fost lăsaţi românii să voteze. Klaus Iohannis, după primul tur, a făcut o conferinţă de presă, era uşor euforic aşa, a spus mulţumesc pentru vot, nu ştiu ce, vom învinge, vom face şi a plecat fără să spună măcar un cuvânt despre scandalul ambasadelor care era, de fapt, fitilul sau bomba care urma să fie detonată pentru turul al doilea. A plecat, atenţie, sunt imaginile incredibile, poate le găsim odată şi le dăm.

Ion Cristoiu: Nu mai ţin minte.

Marius Tucă: A plecat şi a făcut câţiva paşi, şi, probabil ziariştii au plecat sau şi-a adus aminte şi s-a întors şi „aaa, era să uit, este indamisibil, ambasadele”... şi cel mai important subiect pe ăla îl uitase, cu care trebuia să înceapă să ţină conferinţa de presă, pentru că presa era prelucrată de aşa natură încât fierbea în legătură cu... s-a şi dovedit în turul al doilea cu ambasadele şi votul la ambasade. Şi s-a întors „aaa, era să uit în legptură cu votul la ambasade, mi se pare inadmisibil că românii nu sunt lăsaţi să voteze”...

Ion Cristoiu: Pot să ridic şi eu o enigmă, poate o dezlegaţi, sunteţi mai deştept ca mine.

Marius Tucă: Doamne...

Ion Cristoiu: Pe 24 septembrie 2014, împreună cu Rareş Bogdan, am şi interviu, i-am luat un interviu lui Klaus Iohannis, la cererea mea, că nu ştiam nimic despre el. Foarte interesant, că nimeni nu a povestit. Am ajuns la emisiune şi traversând holul ăla l-am văzut venind singur pe Klaus Iohannis. Şi mi-a plăcut să ştiţi, nu venise... De regulă...

Marius Tucă: Vin cu oameni, cu staff.

Ion Cristoiu: Singur şi s-a aşezat şi la un moment dat pe parcursul emisiunii i-am zis „domnul Klaus Iohannis, domnul primar, ştiţi că mâine se va deschide procesul cu ANI?” Şi-a zis că cutare... era ăla... eu ştiam lucrătura cu Maior, şi după emisiune şi aici e enigma, a venit şi-a zis „chiar aşa este”. Credeţi că el ştia sau s-a jucat teatru?

Marius Tucă: Eu cred că ştia 100%.

Ion Cristoiu: Ca să vedeţi cât de uşor de manipulat sunt eu.

Marius Tucă: Şi eu de multe ori

Ion Cristoiu: Dar mi-a plăcut că nu a venit cu... pe mine mă enervează când vin cu ăia cu staff-ul, cu ăia, să trăiţi. Nu a fost nimeni în emisiune. Ştiţi că de regulă stă ăla acolo şi zice fiţi atent ce...

Una din cauzele prăbuşirii presei a fost distrugerea pe vremea lui Băsescu a trusturilor

Marius Tucă: Da, am văzut şi eu multe emisiuni din astea, candidaţi la preşedinţie chiar, cu sfătuitorii care spuneau „mai îndreptaţi-vă un pic cravata, vedeţi că acolo aţi spus de două ori şi”, şi aşa mai mai departe. Şi pe mine mă deranjează foarte tare chestia asta, dar, pe de altă parte, mă şi amuză. Cum a ajuns presa aici, într-un punct aproape mort aş spune, într-o mare măsură? Au fost cotidiane care deţineau puterea în România, ziarişti mari care era suficient să scrie un editorial, hai să nu spunem să cadă un guvern, dar puteau schimba lucrurile. Cum am ajuns aici, care este explicaţia?

Ion Cristoiu: E o întrebare interesantă, s-ar putea răspunde printr-o carte. Una din cauze, nu pot să spun că e principala, a fost distrugerea pe vremea lui Băsescu a trusturilor. Eu cred foarte mult în trusturi, chiar şi în cele conduse de moguli, cum se spune, mai ţineţi minte teza cu mogulii... pentru că trustul dă o atmosferă...

Marius Tucă: E adevărat, şi de stabilitate...

Ion Cristoiu: Nu numai asta, ai venit acolo şi vine unul nou şi vede că ăla e şef de secţie, vede pe perete sunt portretele ălora...

Marius Tucă: Am lucrat împreună în trusturi importante

Ion Cristoiu: Şi e o tradiţie, şi trustul ăla are şi agenţie... Bun. Le-au distrus, toţi, pe motiv că dominau... nu, tocmai pentru că erau mai mulţi se băteau între ei. Greu s-au unit între ei. Chiar şi când au încercat să se unească împotriva lui Băsescu, era trustul Mediafax al lui... Bun . În locul lor băieţii au înfiinţat unităţi izolate, bloguri, site-uri, aţi văzut, număr mare, plecau de la un ziar, de la un trust sau de la o agenţie, cum a fost de la Mediafax şi te pomeneai că îşi făceau un site... destul de greu de...

Marius Tucă: Deci acoperiţii ieşeau cumva la suprafaţă,

Ion Cristoiu: Nu i-aş spune.... Acoperiţii sunt un lucru de mare ispravă în servicii. Nu sunt acoperiţi, sunt fripturişti.

Marius Tucă: Ah, deci nu aveau o calitate cumva, lucrători ai serviciilor acoperiţi.

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, ei, prin meseria lor, cei de la servicii, ne cultivă şi pe noi, depinde...

Marius Tucă: E adevărat.

Ion Cristoiu: Adică te poţi duce, zici: Da, da, le bei cafelele şi te întorci acasă. Nu eşti impresionat. Unii sunt impresionaţi.

Marius Tucă: Domnul Cristoiu, dumneavoastră credeţi că au existat acoperiţi, cu ghilimele, fripturişti cum le spuneţi dumneavoastră ...

Ion Cristoiu: Acoperitul costă foarte mult. Şi nu-l sacrifici pentru...

Marius Tucă: Nu, dar ei au putut funcţiona în redacţii independente de ziare şi de televiziuni?

Ion Cristoiu: Da. Şi aici vine a doua şmecherie care consta în felul următor: se luau mogulii interfaţă, nu mai dau citate acum, le ştiţi şi dumneavoastră, unul care habar nu avea, că vorba lui Ponta: băi, dar de unde are ăla bani? Nu mă refer la ăia clasici care aveau.

Marius Tucă: Absolut.

Ion Cristoiu: Şi spunea: posesorul trustului cutare, dar condiţia este următoarea: în redacţia aia lucrează redactor şef X, Y, Z.

Marius Tucă: Îţi dădeau conducerea.

Ion Cristoiu: Da.

Marius Tucă: Dar tu să devii patron, atenţie.

Ion Cristoiu: Păi, da. Deveneai patron şi nu-i deranjai. Pentru că, atenţie, foarte importantă şmecheria, până atunci era aşa: vorbeai cu patronul,şi spunea: Alo, Marius Tucă. Ia, fii atent aici, spune-i lui Cristoiu ...dă-l afară, da? Cristoiu făcea gălăgie sau cine-o fi, Popescu, scria pe Facebook.... Şi atunci au zis: băi, uite ce se întâmplă, ducem pe unul care ştim din start că este tefelist, sau că ce băsist, sau că e luptător împotriva corupţiei, l-am umărit, şi atunci spuneau: matale eşti patron, foarte frumos, dar primeşti aici, în redacţia asta, o echipă. Şi echipa aia face după asta ce vrea. Şi matale nu te vâri. Restul...mai ales că mogulii nu se pricepeau la presă. Că era uşor, venea ăla, spunea: aia trebuie să dăm.   

Marius Tucă: Am înţeles. Deci, automat, nu mai erau doar acoperiţi, ci erau cu totul, mijloacele de presă acoperite. În sensul că se numea un şef care făcea ce avea de făcut.

Ion Cristoiu: Mai era o formă de corupţie, în perioada binomului. Marea problemă era, pentru orice redacţie, chiar o redacţie serioasă, să pună mâna pe documentele de la DNA. Păi, ăla de la DNA le dădea numai lui Ionela nu-ştiu-care, Viorica, pentru că era omul lor, da? Şi atunci, chiar Marius Tucă care poate nici nu avea convenţie spunea: băi, nu am ce să fac, îmi aduce documente”.                               

Marius Tucă: Trebuie să le dai.

Ion Cristoiu: Dacă puneam pe altcineva acolo, să răspundă...

Marius Tucă: Dar e un principiu, le dai pur şi simplu.

Ion Cristoiu: Nu că le dai. Trebuie să o ţii pe aia, că le aduce. Că altfel, în concurenţă pierdeai. În timp ce ălalalt dădea documente, cutare, cutare, tu şedeai ca prostul şi erai cinstit.

Marius Tucă: E adevărat. Până la urmă şi şefii de ziare care nu erau numiţi la modul la care spuneţi acceptau chestia asta pentru că nu aveai cum.

Ion Cristoiu: Păi, şi eu aş face-o. Şi eu aş accepta. Când e vorba de lovitură de presă cum să o dea ăla şi să nu o dau eu.

Marius Tucă: E adevărat, asta este important. Până la urmă, totuşi, a fost şi ziar, şi presă independentă. Că nu putea într-un sistem ca ăsta, chiar dacă era aşa cum era, să nu rămână nici o oază de libertate.

Ion Cristoiu: S-a mai întâmplat ceva, cred că după 2004, lucrurile ridicate de presă nu mai erau preluate de partide politice. Adică, putem noi să vorbim ....poţi să dai în presă 20.000 de documente dacă un partid politic nu preia tema şi nu face conferinţă de presă .... Uitaţi-vă acum. Poţi să spui despre Iohannis orice, poţi să faci dezvăluiri, da? Câtă vreme PSD nu face o conferinţă de presă şi nu cere expres, hai să luăm Lazăr, da?

Marius Tucă: Da.

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi şi mie, în cazul Lazăr, de câte ori a zis PSD la nivel de conducere, nu la televizor, oficial: s-a întrunit biroul executiv şi a decis şi spune aşa: nu mai vrem....

Marius Tucă: Dar de ce? De ce nu fac asta? Care e problema?

Ion Cristoiu: Nu ştiu din punctul de vedere al partidelor de ce nu mai ţin cont de presă.

 

Partea a doua a emisiunii Marius Tucă Show va fi difuzată joi, 25 aprilie, la ora 19:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici