Medic: Dacă nu erau găsiţi aseară, sigur nu rezistau până dimineaţă şi am fi vorbit despre şapte morţi

Coordonatorul naţional de transplant Victor Zota a declarat, marţi, că dacă victimele accidentului aviatic nu ar fi fost găsite luni seară, până dimineaţă am fi vorbit despre şapte morţi, spunând că aceştia nu ar fi rezistat pentru că, pe lângă traumatisme, erau şi în şoc hipotermic.

3433 afișări
Imaginea articolului Medic: Dacă nu erau găsiţi aseară, sigur nu rezistau până dimineaţă şi am fi vorbit despre şapte morţi

Victor Zota (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Victor Zota a spus că toate cele şapte victime erau în şoc hipotermic, dar bărbaţii, fiind mai solizi şi cu constituţie atletică, au rezistat, spre deosebire de fată, care, "fiind mai firavă", nu a rezistat.

"Este greu de zis dacă ar fi supravieţuit, o să vedem după necropsie. Pot să vă confirm că, dacă nu ar fi fost găsiţi aseară, până dimineaţă am fi vorbit despre şapte morţi. Nu puteau să treacă peste noapte", a spus Zota, întrebat dacă crede că ar fi fost salvate şi cele două persoane decedate în cazul în care s-ar fi intervenit mai repede.

El a mai spus că a fost "o operaţiune îngrozitoare" şi că s-a aflat în contact pe telefon cu medicul Radu Zamfir, căruia i-a dat indicaţii spunându-i să aprindă un foc şi să facă zgomot cu fiare, pentru a fi localizaţi.

"A fost o operaţiune îngrozitoare. (...) Cert este că după ce s-a întunecat lucrurile au căpătat o întosătură extrem de nefavorabilă, în ultima convorbire doctorul Zamfir mi-a spus că dacă mai durează mult nu ştie dacă mai rezistă", a mai spus Zota.

În ceea ce o priveşte pe tânăra care şi-a pierdut viaţa, el a spus că aceasta era o studentă în anul V care mai participase la prelevări de organe, făcea voluntariat şi "era dedicată meseriei cum rar găseşti".

"În mod normal nu aceasta este echipa (de transplant - n.r.), a fost o coincidenţă cu cursul care se ţine de prelevare de organe. În felul acesta au ajuns ceilalţi trei medici să facă parte din echipa de transplant", a adăugat medicul Victor Zota.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici