Mesajul COMUN al administratorilor de fonduri private transmis Guvernului României: Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze pensia proprie

Organizaţia PensionsEurope, care înglobează asociaţiile naţionale de administratori ai fondurilor de pensii private, „invită Guvernul român să protejeze actualul proiect şi legislativ cadru al pensiilor private”, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

877 afișări
Imaginea articolului Mesajul COMUN al administratorilor de fonduri private transmis Guvernului României: Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze pensia proprie

Mesajul COMUN al administratorilor de fonduri private transmis Guvernului României: Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze pensia proprie

„Comisia Europeană a analizat situaţia sistemului de pensii din România, în Raportul său de ţară, criticând reducerea contribuţiilor direcţionate spre cel de-al doilea Pilon”. Această reducere „a fost declanşată de preocupările fiscale pe termen scurt, mai degrabă decât performanţa lor financiară”, iar reforma pensiilor din al doilea Pilon ar putea slăbi sustenabilitatea pensiilor şi performanţa pieţei locale de capital”, se arată în comunicatul PensionsEurope.

„De mare importanţă este şi continuarea participării obligatorii la cel de-al doilea pilon. Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze pensia proprie”, se mai arată în comunicat.

PensionsEurope subliniază, totodată, că „în urmă cu 10 ani România a luat decizia corectă de înfiinţare a sistemului de pensii cu mai mulţi piloni. Este important ca Guvernul actual să respecte şi să implementeze acest lucru”.

Potrivit PensionsEurope, fondurile de pensii joacă un rol important în creşterea economică şi pe pieţele financiare, precum şi în privinţa pensiilor private, astfel că ar trebui încurajate să compenseze beneficiile potenţiale mai mici ale pensiilor de stat.

„Îndemnăm Guvernul român să protejeze rolul pensiilor private şi să nu mai continue măsuri menite să diminueze rolul pensiilor private finanţate”, atenţionează organizaţia pan-europeană.

Matti Leppälä, secretar general al PensionsEurope, a declarat: „Asociaţia Română de Fonduri de Pensii din România - APAPR, împreună cu alte 14 mari asociaţii de business din România, a semnat o declaraţie comună pentru a invita Guvernul român să protejeze arhitectura sistemului privat de pensii. PensionsEurope acceptă această declaraţie. Ar trebui să se realizeze reforme de pensii care să se bazeze pe o analiză aprofundată şi pe obiective pe termen lung privind adecvarea şi durabilitatea. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt esenţiale pentru succesul oricărui sistem de economii pe termen lung menit să asigure pensionarea decentă a peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri şi îi îndemnăm pe reprezentanţii Guvernului să nu introducă măsuri care ar putea deteriora rolul pensiilor private”.

Potrivit aceluiaşi comunicat, Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope, a declarat: „Un sistem de pensii care include şi părţi finanţate este mai în măsură să îşi atingă obiectivele diferite şi este mai rezistent la riscurile multiple faţă de securitatea financiară pentru limită de vârstă. Decizia luată acum 10 ani în România, prin care s-a creat un sistem de pensii cu trei piloni, s-a dovedit a fi o poveste de succes, după cu rezultate financiare foarte bune obţinute de fondurile de pensii din România şi de evoluţia semnificativă din pieţele financiare locale. Guvernul român ar trebui să ia în considerare majorarea ratei contribuţiei la pensiile private, în loc să o diminueze”.

PensiEurope reprezintă asociaţiile naţionale ale fondurilor de pensii şi instituţiilor, având 23 de asociaţii membre în 18 state UE şi 3 alte ţări europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici