Mii de copii din Argeş, anunţaţi să plătească impozit pe alocaţii. În Alba, situaţie similară

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

590 afișări
Imaginea articolului Mii de copii din Argeş, anunţaţi să plătească impozit pe alocaţii. În Alba, situaţie similară

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş anunţaţi că trebuie să plătească impozit pentru alocaţii (Imagine: Shutterstock)

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe au primit, în ultimele zile, de la ANAF, înştiinţări prin care sunt anunţaţi că au de plătit câteva sute de lei, reprezentând contribuţiile la asigurările de sănătate (CAS) pe anul 2012.

Reprezentanta unei organizaţii non-guvernamentale din judeţul Argeş a declarat că a fost contactată de părinţi ai copiilor aflaţi în această situaţie.

”Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociaţiei mele care m-au sunat disperate că nu ştiu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare m-am întâlnit cu acestea şi am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menţionez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocaţiile pe card au primit aceste înştiinţări”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Mădălina Fotache, preşedintele Asociaţiei Cultural Creştine ”Aripi de înger” din judeţul Argeş.

Potrivit acesteia, este vorba despre înştiinţări de plată pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitaţi pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de ANAF pretind că respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012.

”Sunt înştiinţări de plată pe anul 2012 cu un grafic anexat în care acel copil în fiecare lună a anului 2012 apare ca primind un venit de 700 de lei. Se totalizează suma de 8.400 de lei pe an pentru care se percepe acest impozit de 468 de lei, dintre care 60 de lei este venit din investiţii. Reprezintă 39 de lei pe fiecare lună. Dar v-am spus, suma vehiculată că ar fi încasat acel copil pe lună este de 700 de lei” a mai spus Mădălina Fotache.

Ea a menţionat că în această situaţie se află câteva mii de copii.

În Curtea de Argeş au fost trimise în jur de patru - cinci mii de scrisori, dar nu sunt toate destinate copiilor. Iar în zonele limitrofe tot la fel, aproximativ patru - cinci mii de scrisori. Dar precizez că nu sunt toate destinate copiilor, însă cam jumătate sunt destinate copiilor, pe numele copiilor minori. Sunt scrisori cu confirmare de primire. Problema este ce face copilul, vine la oficiul poştal că ridice scrisoarea?”, a mai spus Fotache.

Aceasta a precizat că printre cei notificaţi de ANAF se numără copii de zece ani şi peste această vârstă, iar printre cei care au fost înştiinţaţi să plătească se numără şi tineri care în anul 2012 erau liceeni, iar în prezent sunt studenţi. Inclusiv copii cu dizabilităţi au primit astfel de înştiinţări de plată.

”Copii imobilizaţi la pat, copii care nu au pus vreodată piciorul în pământ au primit aceste hârtii. Ăsta este adevărul greu de perceput. Aceşti copii au drepturi pe hârtie. În societate nu au drepturi. (…) Personal m-am dus la ANAF (Curtea de Argeş - n.r.) cu un plic din acestea. Mi s-a spus că nu ştiu despre ce este vorba şi să vin cam în două sau trei săptămâni. Am sunat apoi la ANAF Argeş, pe numărul de telefon de pe înştiinţare, ca orice cetăţean, iar acolo mi s-a răspuns cam pe un ton de sus, întrebându-mă dacă nu mai avem serviciu de finanţe publice la Curtea de Argeş”, a mai spus Mădălina Fotache.

Şi în judeţul Alba, peste 2.000 de copii au primit decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de sănătate, zeci de părinţi depunând deja contestaţie la Administraţia Finanţelor Publice, instituţie ai cărei reprezentanţi spun că este vorba despre o "eroare materială".

Administraţia Finanţelor Publice din judeţul Alba a emis 48.176 de decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de sănătate, iar dintre acestea 2.030 sunt pe numele unor copii.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, Iulia Mireştean, a declarat că în cazul copiilor s-au emis decizii pentru veniturile obţinute din alocaţii, iar "eroarea materială" a apărut din cauza softului informatic care nu elimină din baza de date persoanele sub 18 ani.

"În acest soft nu sunt condiţii puse de excepţie, cum ar fi pentru copil anul naşterii, iar atunci apare ca persoană care nu are venit şi care în urma declaraţiilor depuse de organele bancare la organele fiscale a obţinut venituri financiare din dobânzi financiare. Aceste venituri, dacă sunt mai mici decât salariul minim pe economie în 2012, care a fost în cuantum de 700 de lei, se reîntregesc la tot anul la acest nivel, de 700 de lei, pe fiecare lună, astfel încât se ajunge la un venit anual de 8.400 de lei, care impozitat cu 5,5%, aplicată cota de contribuţie de sănătate, ajunge la cuantum de 468 de lei", a explicat Iulia Mireştean.

Potrivit acesteia, practic, impunerile au fost calculate pentru veniturile obţinute din dobânzi bancare după ce alocaţiile au fost depuse în conturi, iar băncile au comunicat către ANAF veniturile obţinute pentru aceste depozite.

Iulia Mireştean a spus că astfel de situaţii cauzate de soft nu sunt numai în cazul copiilor, ci şi pentru militari sau alte categorii de angajaţi în unităţi speciale care nu au venitul declarat la organele fiscale şi care apar cu depozite bancare, dar ca şi când nu ar fi salariaţi şi plătitori ai asigurărilor de sănătate, iar în această situaţie şi lor li s-au trimis decizii de impunere, dar au făcut dovada că sunt salariaţi şi nu a mai trebuit să plătească.

Mireştean a spus că există situaţii în care tineri până în 25 de ani, care sunt studenţi, au avut diverse slujbe pe timpul verii şi au câştigat sume foarte mici, dar şi cazuri în care contribuabili au obţinut dividende, neplătitie, de la SIF-uri pentru care trebuie să achite contribuţiile.

"Omul a avut o acţiune sau două la un SIF, SIF-ul nici măcar nu a comunicat că are de luat sume foarte mici, 3 lei, 8 lei, în schimb a depus declaraţie la organele fiscale teritoriale cu lista şi cu CNP-urile tuturor acţionarilor, Finanţele l-au cuprins în baza de date cu suma respectivă, suma fiind foarte mică, sub nivelul salariului minim pe economie, s-a reîntregit şi are de plată 468 de lei", a spus Iulia Mireştean.

Potrivit sursei citate, până în prezent Administraţia Judeţeană a Finaţelor Publice Alba a primit circa o sută de contestaţii la deciziile de impunere pentru plata contribuţiilor de asigurări de sănătate, cele mai multe dintre acestea fiind depuse de părinţi pentru impunerile la veniturile obţinute din alocaţiile copiilor.

"Aşteptăm şi noi să vedem soluţii de la ANAF întrucât şi pe parcursul testării softului şi acum, în urma primirii acestor decizii de impunere, am sesizat toate aspectele şi am prezentat toate categoriile vulnerabile, am adus la cunoştinţa ANAF-ului prin nenumărate adrese şi e-mailuri. Aşteptăm să vedem o armonizare, dacă e vorba de legislaţie, o soluţie", a afirmat Mireştean.

De asemenea, se aşteaptă ca şi alţi părinţi aflaţi în această situaţie să depună contestaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici