Minerii de la Lonea au plecat pe jos spre CNH pentru a-şi cere drepturile

Aproximativ 200 de mineri de la Lonea, cei care au refuzat să intre în schimbul I în subteran şi colegii lor din schimbul al doilea, au plecat, miercuri, pe jos, spre sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri, pentru a-şi cere drepturile.

228 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Lonea au plecat pe jos spre CNH pentru a-şi cere drepturile

Minerii de la Lonea au plecat pe jos spre CNH pentru a-şi cere drepturile (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea, adică minerii care nu au intrat la ora 6.00 în subteran, în schimbul întâi, şi cei care ar fi trebuit să înceapă lucrul la ora 12.00, în schimbul al doilea, au plecat din curtea minei, îndreptându-se pe jos spre sediul CNH din Petroşani.

Minerii, îmbrăcaţi în haine de lucru, au ales să îşi ceară, în faţa CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spun ei - refuză să le acorde.

Între Mina Lonea, situată în localitatea Petrila, şi sediul CNH din Petroşani sunt aproximativ cinci kilometri distanţă.

Minerii care ar fi urmat să intre în schimbul întâi la Mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri, să coboare în subteran, iar alţi 41 de ortaci de la Mina Paroşeni, care au lucrat în schimbul de noapte, refuzau să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.

Potrivit liderului sindical de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii din schimbul întâi s-au adunat în sala de pontaj şi au refuzat să meargă la lucru, reclamând că ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Potrivit acestuia, sindicatele din minerit şi conducerea CNH negociază în aceste zile pentru a găsi rezolvarea la nemulţumirile oamenilor, însă "soluţiile nu se află în Valea Jiului, la CNH, ci la Ministerul Economiei".

Cei 41 de mineri care refuzau să iasă din subteranul Minei Paroşeni au ieşit la suprafaţă după circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Sindicaliştii şi conducerea CNH au discutat, marţi, până târziu în noapte, pentru identificarea unor soluţii la nemulţumirile oamenilor, însă negocierile dintre cele două părţi vor continua şi miercuri.

Minerii cer un preţ mai mare pe gigacalorie, angajări de forţă de muncă tânără, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reaşezarea grilei de salarizare în funcţie de actualele reglementări.

Sindicaliştii susţin că ministrul Ion Ariton le-a dat asigurări, în urmă cu două săptămâni, atunci când a fost semnat un protocol, că aceste probleme vor fi rezolvate până la 1 februarie, însă acesta nu s-a ţinut de promisiunea "semnată".

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici