Minerii de la Rovinari: Pe unde am trecut, oamenii ne-au dat 10-20 de lei, apă şi fructe

Cei circa 60 de mineri care au pornit, luni, într-un marş de protest de 320 de kilometri de la Târgu Jiu la Bucureşti, declară că pe întreg traseul pe care l-au parcurs oamenii, cu toate că sunt supăraţi din cauza sărăciei, le-au dat "10-20 de lei" să-şi cumpere pâine, dar şi apă şi fructe.

4200 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Rovinari: Pe unde am trecut, oamenii ne-au dat 10-20 de lei, apă şi fructe

Minerii de la Rovinari: Pe unde am trecut, oamenii ne-au dat 10-20 de lei, apă şi fructe

Minerii care au plecat, luni, pe jos, de la Rovinari spre Capitală, într-un "marş al disperării", au ajuns, au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în localitatea Albota din judeţul Argeş, iar sâmbătă dimineaţă au ajuns la Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ortacii şi-au petrecut noaptea la baza sportivă din localitatea Albota.

"Minerii s-au descurcat şi în '91, aşa că se descurcă şi de data aceasta. Eu le-am pregătit baza sportivă. Au toalete, duşuri, paturi. Le-am dat şi o masă caldă. Am considerat că e de datoria mea. Trec prin comuna mea, iar noi românii suntem ospitalieri. Care vor să doarmă aici, o pot face. Ceilalţi, care vor pe stadion, vor merge acolo, au corturi. Înţeleg situaţia lor. Când ştii că ai atâtea resurse, ce facem, le închidem ca să luăm de afară?", a declarat, vineri seara, Ion Dumitru, primarul localităţii Albota.

Minerii spun că au fost primiţi foarte bine de către cetăţenii din localităţile pe unde au trecut şi că, în ciuda sărăciei, românii i-au ajutat cu ce au putut.

"Prin toate localităţile prin care am trecut până acum am fost primiţi extraordinar de către localnici. Oamenii sunt foarte supăraţi pentru că pragul sărăciei este foarte mare. Oamenii o duc foarte greu, dar din toată sărăcia lor veneau şi ne dădeau câte 10-20 de lei, să ne luăm pâine. Ne-au dat apă, fructe şi tot ce puteau să ne dea. Dar oamenii, repet, sunt la fel ca şi noi, foarte necăjiţi şi săraci. Vor fi oameni care i-am întâlnit pe traseu care vor veni şi la protesul nostru de la Bucureşti, dar foarte puţini", a spus unul dintre mineri.

"Eu cred că protestul nostru are o şansă să atragă atenţia autorităţilor. Am epuizat tot ce am avut. Marşul acesta a fost ultima posibilitate de a ne face văzuţi. Greva foamei, mitingurile cu 5000 şi 7000 de oameni n-au dat roade. Perioada asta a fost foarte grea. Nu îmi închipuiam. Am mers în prima zi 50 de kilometri, doar cu pauze de câte zece minute, de la Termocentrala Rovinari până la cea de la Turceni. Când a fost vreme mai bună, am dormit în corturi. Când a plouat, am căutat să avem acoperiş deaspura capului. Nu ne aşteptam ca oamenii să ne primească atât de bine. Ne-au dat lacrimile, că ne-au ajutat. Inclusiv cei din maşinile care au trecut pe lângă noi s-au oprit să ne ajute. Minerii nu trebuie să piară. Nu mai suntem câţi eram cândva. Au mai plecat dintre noi, dar încă mai avem forţă de muncă. De aceea, am făcut un memoriu către guvernanţi, să nu vindem energia la jumătate de preţ. Oamenii care stau până la brâu în noroi şi lucrează pe trei schimburi ştiu că au muncit şi au scos cărbunele şi aşteaptă să fie răsplătiţi. Nu vrem pomeni. Vrem să ni se plătească munca", a adăugat un alt miner.

Deşi drumul pe care la-au străbătut a fost greu, minerii spun că au putere să meargă până la capăt şi speră ca luni să ajungă în Capitală.

"Luni dimineaţa sperăm să fim la Bucureşti. Dacă vom fi doar noi, 50 de inşi, speranţele să facem treabă sunt nule. Avem telefoane primite de acasă că vor mai veni. Dacă ne vom strânge 1.000 de inşi, vom face treabă. Ni s-a spus că măcar 500 de persoane civile din Bucureşti se vor alătura protestului", a declarat un alt miner.

Şaizeci de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie au plecat, luni, în marş din faţa Sucursalei Electrocentrale Rovinari, îndreptându-se către Bucureşti, minerii protestând astfel faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi solicitând salvarea acestuia. Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au decis să organizeze "un marş al disperării”, în cadrul căruia minerii şi energeticienii să parcurgă pe jos distanţa de la locul de muncă până în Bucureşti, pentru depunerea unui memorandum, susţinut şi de semnăturile celorlalţi angajaţi.

”Dorim să atragem atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în piaţa de energie, asupra legislaţiei primare şi secundare din această piaţă, legislaţie care face ca noi, producătorii de energie pe lignit, să scoatem lignitul, îl procesăm, îl transportăm, îl transformăm în termocentrale în energie electrică, îl injectăm în reţea şi luăm 17 bani pe kilowatt-oră, acasă oamenii îl plătesc cu 60 de bani, aproape 70% din preţul plătit se duce în buzunarul băieţilor deştepţi, că sunt din distribuţie, că sunt din transport.(...) Nu se poate ca nişte băieţi deştepţi să ia populaţiei atâţia bani pe energia electrică, în timp ce noi, producătorii clasici, vindem foarte jos şi cu preţuri din ce în ce mai mici şi ne ducem spre insolvenţă", declara, pentru MEDIAFAX, Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, care participă la marş.

Salariaţii solicită păstrarea locurilor de muncă din Oltenia, care depind de energia produsă pe bază de cărbune şi vor prezenta propuneri pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia.

Sindicaliştii au anunţat că vor organiza un miting în faţa Guvernului, în semn de nemulţumire faţă de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anunţat că 2.000 de oameni ar trebui să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 iulie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici