Ministerele vor avea o strategie unitară de apărare în procesele cu bugetarii pentru salarii

Executivul va constitui un grup de lucru care să elaboreze un punct de vedere unitar al instituţiilor guvernamentale în ceea ce priveşte apărarea în litigiile declanşate în instanţă de către bugetari pentru acordarea unor restanţe salariale neachitate, pentru a limita numărul proceselor pierdute.

27 afișări
Imaginea articolului Ministerele vor avea o strategie unitară de apărare în procesele cu bugetarii pentru salarii

Ministerele vor avea o strategie unitară de apărare în procesele cu bugetarii pentru salarii

"Va fi constituit un grup de lucru care să elaboreze un punct de vedere unitar cu privire la modalitatea de apărare în instanţă în cazul litigiilor care au ca obiect drepturi salariale", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Grupul de lucru este constituit în contextul în care cuantumul sumelor rezultate din titlurile executorii emise până în prezent de instanţe judecătoreşti având ca obiect acordarea pentru bugetari a unor drepturi salariale, în special din sistemul justiţiei şi al administraţiei penitenciare, este calculat la peste 2,2 miliarde lei.

În 2009, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea bugetarilor, în principal pentru personalul din justiţie şi administraţia penitenciarelor, devenite executorii până la 31 decembrie 2009, să fie eşalonate la plată cu câte o treime din valoarea titlului, în perioada 2010-2012.

Guvernul argumenta că executarea titlurilor de plată stabilite prin hotărâri judecătoreşti are o influenţă substanţială asupra bugetului de stat şi face imposibilă echilibrelor bugetare şi, implicit, respectarea angajamentelor asumate de Executiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar.

Bugetele Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii au fost suplimentate recent de Guvern cu un total de 205,5 milioane lei, pentru plata tranşei din drepturile salariale câştigate de magistraţi în instanţă, prevăzute pe 2010.

Acelaşi sistem a fost aplicat şi pentru drepturile salariale restante câştigate în justiţie în acest an. În luna martie 2010, Guvernul a decis, prin ordonanţă, ca restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an să fie eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.

Eşalonarea la plată a fost argumentată şi în acest caz prin fondurile limitate şi riscul depăşirii deficitului bugetar.

Pentru achitarea salariilor restante în următorii trei ani este deja estimat un plus de cheltuieli bugetare în sumă totală de 1,39 miliarde lei, respectiv 463 milioane lei în 2011, 462 milioane lei în 2012 şi 473 milioane lei în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici