Ministerul Justiţiei: Sebastian Ghiţă urmează să fie audiat prin videoconferinţă în trei dosare

Pentru fostul deputat Sebastian Ghiţă, există cereri de audiere prin videoconferinţă în trei dosare, informează Ministerul Justiţiei, solicitările fiind înaintate de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova şi fiind în curs de executare.

211 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei: Sebastian Ghiţă urmează să fie audiat prin videoconferinţă în trei dosare

Ministerul Justiţiei: Sebastian Ghiţă urmează să fie audiat prin videoconferinţă în trei dosare

Ministerul Justiţiei transmite că, în ceea ce priveşte cererile de asistenţă judiciară internaţională având ca obiect audierile prin videoconferinţă în cazul lui Sebastian Ghiţă, acestea au fost întocmite de către instanţele române care au solicitat audierea prin videoconferinţă, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova.

Astfel, este vorba de o cerere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emisă pentru termenul din 17 mai şi care a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 3 mai, cererea fiind îndeplinită. Dosarul a fost însă amânat pentru data de 22 mai, atunci când a fost făcută o nouă cerere de asistenţă pentru audierea prin videoconferinţă, transmisă pe 18 mai către Ministerul Justiţiei din Serbia, cererea fiind îndeplinită. Însă la termenul din 22 mai, cauza a fost amânată iar, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Pentru acesta, cererea a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia pe 25 mai, fiind în curs de executare, informează Ministerul Justiţiei.

"Cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 06. 06. 2017, a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia la data de 16. 05. 2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanţelor competente. Această cerere este în curs de executare. Cererea Tribunalului PRAHOVA emisă pentru termenul din 08.06.2017 a fost primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31.05.2017, urmând a fi înaintată, la aceeaşi dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiţiei din Serbia", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei, remis miercuri MEDIAFAX.

Reprezentanţii instituţiei conduse de Tudorel Toader reiterează ideea potrivit căreia competenţa de a întocmi şi transmite cererile de extrădare în numele statului român revine Ministerului Justiţiei, care a înaintat cererea de extrădare, însoţită de întreaga documentaţie, care a recepţionat actele pe 26 aprilie 2017.

"În ce priveşte soluţionarea cererii de extrădare, aceasta se va realiza exclusiv în termenele şi conform legislaţiei aplicabile în materie din Republica Serbia", mai transmite Ministerul Justiţiei.

De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit "la timp şi corect şi complet" obligaţiile în legătură cu dosarul lui Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă dosarul pentru fals în acte la lui Sebastian Ghiţă ar putea ajunge din Serbia în România, Tudorel Toader a răspuns: "Ştiu şi eu că e posibil. Ştiu şi eu că au anunţat autorităţile, dacă vor trimite.. Asta înseamnă că deja, probabil, se antamează posibilitatea extrădării şi că se esteimează posibilitatea judecării lui, conexând cauzele cu cele din Serbia. Dar nu e problema noastră. Dacă dânşii vor decide asta, sigur că este posibil. El este în libertate, dar sub control judiciar, ori dumneavoastră ştiţi foarte bine că această măsură a controlului judiciar, ca şi arestul preventiv sunnt măsuri restrictive de libertate în vederea desfăşurării procesului. Judecătorii pot aprecia dacă la un moment dat să rămână privat de libertate sub control judiciar, pe cauţiune, dar e de competenţa lor, nu a noastră".

Sebastian Ghiţă este obligat să se prezinte joi la poliţie în Belgrad, în cadrul controlului judiciar impus de autorităţile sârbe, după ce acestea l-au eliberat pe fostul parlamentar pe o cauţiune de 200.000 de euro şi i-au impus acestuia să nu părăsească Belgradul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici