Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă la compensare 84 de medicamente noi, inovative

Ministerul Sănătăţii a început evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative neieşite de sub patent, pentru introducerea lor pe lista de compensate, 84 dintre acestea fiind produse noi, iar restul - deja existente, dar care ar putea fi utilizate pentru un spectru de boli mai larg.

463 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă la compensare 84 de medicamente noi, inovative

Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă la compensare 84 de medicamente noi, inovative (Imagine: Shutterstock)

Anunţul a fost făcut vineri de către secretarul de stat Alexandru Rafila, la întâlnirea pe care a avut-o la sediul Ministerului Sănătăţii (MS) cu reprezentanţi ai producătorilor de medicamente.

"Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedură rapidă, întrucât în ultimii cinci ani nu a intrat pe listă nicun produs nou. În acest moment, evaluăm aceste medicamente şi posibilitatea ca acestea să intre pe lista de compensate la o anumită valoare.

Principiul de la care pleacă această evaluare a medicamentelor este cel prin care ele sunt introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite în măsura în care se demonstrează că au o eficacitate mai mare decât actualele produse şi că sunt cel puţin la fel de sigure ca produsele care sunt administrate. Ce ne dorim noi este să dăm acces unui număr cât mai mare de pacienţi la aceste medicamente", a declarat secretarul de stat.

Rafila a mai spus că ideea acestui demers este de a introduce un criteriu economic care nu este obligatoriu pentru firmele farmaceutice, astfel încât cei care au posibilitatea să facă o reducere a preţului cu care aceste medicamente vor fi vândute către statul român.

"Să ne lămurim: nimeni nu este exclus de nicăieri. Nu este nimeni exclus, este vorba despre un punctaj care se calculează pe câteva principii. Cel mai important dintre ele este eficacitatea medicamentului, alături de reacţiile adverse, şi faptul că acest medicament este rambursat în cât mai multe ţări europene. Acestea sunt principalele elemente de evaluare ale medicamentelor. Alături de acestea, noi am propus şi un criteriu economic care poate sau nu să ofere puncte celor care îşi supun produsele evaluării.

Adică este vorba despre evaluarea medicamentelor - o procedură rapidă intermediară pentru introducerea medicamentelor noi pe listă. Dacă vrem să aplicăm toate recomandările făcute de institutele internaţionale, trebuie să avem criterii ca să evaluăm şi produsele care sunt acum pe listă, dar şi pe cele noi. Când vorbesc despre criteriu economic, mă gândesc că acele companii care ar reduce preţul între 0 şi 25% ar putea să fie acceptate cu produsele noi pe listă, dar, repet, criteriul de bază rămâne eficacitatea", a explicat Rafila.

Potrivit secretarului de stat, primele molecule noi ar putea intra pe listele de compensate de anul viitor, iar modificarea listelor va fi făcută trimestrial.

Ministerul Sănătăţii evaluează totodată pragul de la care pot fi introduse în lista de compensate aceste molecule noi.

"Este vorba despre criteriile pentru includerea pe listele de compensate a 150 de molecule. Evaluăm toate aceste 150 de molecule, apoi vedem care intră şi care nu. Vorbim de 84 de medicamente noi, inovative, restul fiind medicament existente, dar care ar putea fi utilizate şi pentru tratarea altor boli. Medicamentele noi la care facem referire vizează toate spectrele de patologii, respectiv oncologie, boli cardio-vasculare, boli-infecţioase", a mai spus Rafila.

Prezent la întâlnire, Sorin Popescu, reprezentant al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a spus că salută intenţia MS de a accepta dialogul privind criteriile pentru introducerea pe lista de compensate a 84 de molecule noi, aprobate de minister de mai mult timp, dar care nu au fost introduse pe liste. "Este nevoie ca şi în România să fie introduse medicamente noi, inovative cât mai curând, iar procedurile privind acceptarea acestora să fie realizată cât mai rapid", a mai spus Popescu, precizând că Fondul naţional unic de asigurări de sănătate asigură doar 60% compensare, faţă de 80% în ţările europene.

În România sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe bază de prescripţie, iar dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creşte cu 1,5%, potrivit unui studiu Cegedim dat publicităţii la sfârşitul lunii octombrie.

Conform studiului, statul român trebuie să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe listă a celor 140 de molecule noi, care sunt în aşteptare încă din 2007, pentru bugetul Sănătăţii creşterea costurilor pentru medicamentele compensate reprezentând doar 1,5 la sută.

La începutul lunii octombrie, un sondaj IMAS Marketing şi Sondaje a arătat că aproape toţi românii cred că, pentru bolile grave, ar trebui să poată fi trataţi cu medicamente noi, de ultimă generaţie, iar mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine şi să le fie compensate cele scumpe.

În 24 septembrie, ministrul de atunci al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat că medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, cum ar fi expectorantele, vor fi eliminate din noua listă de compensate, deoarece pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici