Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru perioada de caniculă

  • Ministerul Sănătăţii a emis mai multe recomandări adresate populaţiei, având în vedere avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind codul roşu de caniculă.
  • Codul roşu de caniculă este valabil zilele acestea în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării.
519 afișări
Imaginea articolului  Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru perioada de caniculă

Ministerului Sănătăţii, recomandări pentru perioada de caniculă

Ministerul Sănătăţii a emis mai multe recomandări adresate populaţiei, având în vedere avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind codul roşu de caniculă valabil zilele acestea în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării.

Astfel, populaţia este sfătuită să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 - 18.00, să regleze aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar cei care nu au aer condiţionat în locuinţă să petreacă 2 - 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine) şi să nu folosească ventilatoarele dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius.

De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să facă duşuri călduţe, fără a se şterge de apă şi să bea zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.

Trebuie evitate, în perioada de caniculă, alcoolul şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină, dar trebuie consumate fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Specialiştii explică modul în care poate fi limitată creşterea temperaturii în locuinţe: închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile, ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă şi închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

De asemenea, copiii, persoanele vârstnice nu trebuie să iasă din casă decât în afara perioadelor caniculare.

Angajatorii sunt sfătuiţi să reducă intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să alterneze efortului dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, firmele trebuie să asigure apă minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri, unde este posibil.

Meteorologii au emis miercuri o avertizare de caniculă pentru întreaga ţară. Astfel în 7 judeţe din vestul ţării va fi Cod roşu, în alte 11 Cod portocaliu, iar în restul ţării va fi Cod galben. Maximele vor ajunge la 39-41 de grade.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici