Ministerul Sănătăţii: Toate produsele biocide folosite în spitale vor fi testate

Toate produsele biocide care se găsesc pe piaţa românească şi sunt utilizate în spitale vor fi supuse unor teste de eficacitate efectuate în laboratoare acreditate la standarde europene, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

2085 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Toate produsele biocide folosite în spitale vor fi testate

Ministerul Sănătăţii: Toate produsele biocide folosite în spitale vor fi testate (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

"Toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe. Testele vor fi efectuate pentru fiecare acţiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acţiuni diferite (bactericid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide", potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul a anunţat şi măsuri noi de avizare a produselor biocide la intrarea pe piaţă. Astfel, producătorul / distribuitorul va trebui să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată.

"Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, două acţiuni diferite (bactericid şi sporicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte patru buletine de analiză, două pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide", se mai arată în documentul citat.

Totodată, pentru toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 existente pe piaţă, producătorii / distribuitorii au obligaţia de a prezenta la fiecare trei ani de zile două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată a produsului.

"Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, cinci acţiuni diferite (bactericid, mycobactericid, fungicid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte zece buletine de analiză, două pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide la fiecare trei ani de zile", potrivit comunicatului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Instituţia a mai anunţat că un producător / distribuitor va pierde avizul de punere pe piaţă a unui produs biocid în următoarele situaţii: la constatarea modificării cantitative sau calitative a substanţei active şi a altor ingrediente din produsul biocid; la nerespectarea obligaţiei de testare în termen de 120 de zile: la nerespectarea obligaţiei de testare recurentă la fiecare trei ani; la constatarea încălcării prevederilor din articolul 95 al Regulamentului Uniunii Europene privind produsele biocide (articolul respectiv reglementează autorizarea produselor biocide la nivel european din punct de vedere al substanţelor active permise şi al furnizorilor de substanţe).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici