Ministerului Sănătăţii: Trei spitale au fost închise în urma controalelor şi au fost date 578 de amenzi

Trei spitale din Bucureşţi şi Bacău au fost închise din cauza neregulilor, ca urmare a controalelor privind infecţiile nosocmiale, în România fiind doar 113 epidemiologi, se arată, marţi, într-un raport al Ministerului Sănătăţii.

1161 afișări
Imaginea articolului Ministerului Sănătăţii: Trei spitale au fost închise în urma controalelor şi au fost date 578 de amenzi

Ministerului Sănătăţii: Trei spitale au fost închise în urma controalelor şi au fost date 578 de amenzi

Ministerul Sănătăţii a realizat un raport, la nivel naţional, prin chestionare la care a răspuns personalul din 112 spitale. Potrivit raportului, la nivel naţional sunt 113 epidemiologi şi 41 de medici de laborator.

În perioada ianuarie- martie, au fost verificate sute de spitale din România, iar în urma controalelor trei spitale au fost închise şi la alte trei s-a suspendat activitatea. Potrivit raportului Ministerului Sănătăţii, au fost date 578 de amenzi în valoare de 518.500 de lei.

Raportul arată că nu se asigură o stare igienică-sanitară corespunzătoare din totalul unităţilor controlate în 23% din cazuri. De asemenea, nu se asigură suprafaţa minimă pe pat, iar saloanele sunt subdimensionate şi supraaglomerate în 35% din cazuri şi în 30% din cazuri nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi, acestea având şi un grad de uzură ridicat.

Datele prezentate de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, mai arată că în 53% din cazuri nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare din blocurile alimentare, iar în 18% din cazuri nu se asigură evacuarea apei reziduale şi spitalele nu deţin staţii de dezinfecţie locală.

Nu în ultimul rând, datele arată că în 74 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional, nu se respectă etapele sterilizării, iar gestionarea deşeurilor rezultate în urma tratamentelor a fost necorespunzătoare în cazul a 215 unităţi inspectate.

În urma controalelor, trei instituţii medicale au fost închise. Potrivit raportului, este vorba de Centrul medical “Prain” pentru redarea auzului şi înfăţişarii normale Bucureşti, S.C. Eldimed Materna S.R.L. Bacău şi S.C. Clinica Palade S.R.L. Bacău. De asemenea, s-a luat decizia de suspendare a activităţii în trei situaţii. Este vorba de Spitalul Oraşenesc “Regele Carol I” Costeşti Argeş (suspendarea activităţii laboratorului de analiză a sputei, din cadrul pavilionului TBC), la Spitalul Oraşenesc “Oraviţa” (suspendarea activităţii bloc alimentar şi spălătorie) şi la secţia de psihiatrie cronici din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Valer Russu” Ludus, judeţ Mureş.

De asemenea, în urma distribuirii chestionarelor de evaluare la spitale, s-a mai constatat că în cazul a 11 spitale, accesul personalului şi al vizitatorilor la apă şi săpun nu este posibil în fiecare salon.

Acelaşi raport făcut pe baza chestionarelor arată că, „la 71.4% din spitale s-au desfaşurat cursuri de control infecţii nosocomiale pentru medici, 94.3% au avut cursuri pentru asistenţi medicali în timp ce la 83.8% au avut loc cursuri de instruire pentru îngrijitoare, 71.4% pentru brancardieri şi 61% pentru personal auxiliar”, mai arată studiul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici