Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Oficiali ai Comisiei Europene plecau din România cu lădiţe de fructe, acum am ajuns să mâncăm din import

Oficiali ai Comisiei Europene care veneau în România plecau "cu lădiţe de fructe şi legume, încântaţi de gustul produselor", iar acum s-a ajuns ca România să importe astfel de alimente, declară ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

1468 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Oficiali ai Comisiei Europene plecau din România cu lădiţe de fructe, acum am ajuns să mâncăm din import

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Oficiali ai Comisiei Europene plecau din România cu lădiţe de fructe, acum am ajuns să mâncăm din import

Irimescu a declarat, miercuri, la Suceava, la o întâlnire cu fermierii, că în sectorul pomicol, pe subprogramul pomicol, accesul la fonduri este "aproape de zero", menţionând că felul în care s-a elaborat măsura nu a permis utilizarea banilor în cadrul acestui subprogram.

Potrivit ministrului, actualul premier, fostul comisar pe Agricultură Dacian Cioloş, a ţinut foarte mult la acest subprogram pentru că România era un mare producător de fructe a devenit importator de fructe.

"Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădiţe de fructe şi legume pentru calitatea extraordinară şi mulţi erau şocaţi de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitaţi că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi”, a spus ministrul Agriculturii.

El a adăugat că va trebui să fie revizuită politica în ceea ce priveşte măsura pentru pomicultură, menţionând că nu se poate declara mulţumit, întrucât condiţiile impuse nu le permit celor interesaţi să acceseze fonduri.

Irimescu a menţionat că sunt fonduri europene care se acordă prin organizaţii de producători în sectorul vinului şi al legumelor şi fructelor şi le-a cerut fermierilor suceveni să se asocieze.

"Dacă nu avem organizaţii de producători, şi nu avem, pierdem sume foarte mari”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, anual, sute de milioane de euro care sunt acordaţi separat de bugetul repartizat statelor membre se repartizează de la Bruxelles ţărilor care au astfel de organizaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici