Ministrul Justiţiei, mesaj pentru avocaţii care vor să protesteze luni: Au primit onorariile alocate de instanţe

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a transmis, pe Facebook, avocaţilor care au anunţat că vor protesta luni că au primit banii care au fost alocaţi de către instanţele judecătoreşti.

3775 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, mesaj pentru avocaţii care vor să protesteze luni: Au primit onorariile alocate de instanţe

Ministrul Justiţiei, mesaj pentru avocaţii care vor să protesteze luni: Au primit onorariile alocate de instanţe

"Simple precizări! Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Ministrul Justiţiei a ataşat postării memoriul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, precum şi răspunsul ministerului Justiţiei la acesta.

Precizarea vine în condiţiile în care avocaţii bucureşteni au anunţat că se vor aduna luni, la ora 13:00, pe scările Curţii de Apel Bucureşti pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei solicită majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor, reglementarea prin protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor, dar şi eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

În răspunsul publicat de Toader, se arată că Ministerul Justiţiei a solicitat Ministerului Finanţelor Publice un necesar estimat de credite bugetare în sumă de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistenţa juridică acordată din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar, în baza fundamentărilor transmise de către instanţele judecătoreşti.

"Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 în bugetul pe anul 2018, au fost aprobate credite bugetare în sumă de 37.943.000 de lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistenţa judiciară acordată din oficiu, acordarea public judiciar. În primele trei trimestre ale anului 2018 (ianuarie-septembrie), au fost efectuate deschideri de credite pentru plată onorarii avocaţi în sunmă de 37.728.000 lei (8.027.000 euro), rezultând un buget rămas de utilizat în sunmă de 215.000 lei (46.000 de euro). Astfel, în luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instanţele judecătoreşti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018, în sumă de 3.459.000 de lei (736.000 de euro), a fost efectuată o deschidere parţială în sunmă de 215.00 de lei, înregistrându-se sume neonorate avocaţilor din oficiu în sumă de 3.244.000 de lei (690.000 de euro)", potrivit sursei citate.

Prin urmare, Ministerul Justiţiei precizează că a asigurat plata integrală a onorariilor avocaţilor, în funcţie de necesarul de credite transmis de către instanţele judecătoreşti, raportat la bugetul aprobat pe anul 2018, până la epuizarea bugetului.

În plus, precizează Ministerul Justiţiei, la rectificarea bugetară, Ministerul Finanţelor a suplimentat creditele bugetare cu suma de 30.637.000 de lei cu titlu cheltuieli de personal, doar pentru plata salariilor şi altor drepturi de personal, nealocându-se însă fonduri pentru plata onorariilor avocaţilor. Instituţia condusă de Tudorel Toader a mai cerut, şi la cea de-a doua rectificare bugetară, bani de la Finanţe pentru plata onorariilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici