Ministrul Justiţiei va anunţa luni dacă transmite sau nu către preşedinte propunerea de numire a Adinei Florea la DNA

Ministrul Justiţiei a anunţat că luni va analiza avizul negativ dat de CSM în cazul Adinei Florea şi va decide dacă va trimite propunerea către şeful statului. Între timp, CSM a motivat avizul, precizând că Florea are o rezistenţă scăzută la stres, dar şi o capacitate de analiză şi sinteză redusă.

802 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei va anunţa luni dacă transmite sau nu către preşedinte propunerea de numire a Adinei Florea la DNA

Toader este aşteptat să anunţe luni dacă transmite propunerea Adinei Florea la DNA către Iohannis

"Avizul va fi analizat in cursul zilei de luni, apoi se va decide referitor la procedura aflata in derulare !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Anterior, ministrul anunţa însă că va înainta preşedintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul Consiliului. Între timp, Secţia pentru Procurori a CSM a motivat avizul negativ dat Adinei Florea, pentru funcţia de procuror-şef DNA. Procurorii CSM au transmis că aceasta nu ştie diferenţa dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice şi că are o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă. "Secţia pentru procurori reţine că aceasta nu a demonstrat o conştientizare adecvată a diferenţei şi interdependenţei dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales în contextul exercitării unei funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public", se arată în motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul Adinei Florea, intrată în posesia MEDIAFAX.

Procurorii CSM susţin, referitor la declaraţia "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public" făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, "împrejurare de neconceput într­-un astfel de cadru".

"Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei ce va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. (...) Deşi, aparent, doamna procuror a dorit să se refere la subordonarea ierarhică, Secţia apreciază că formularea neinspirată nu poate fi interpretată drept o simplă eroare", arată Secţia pentru Procurori a CSM.

În ceea ce priveşte aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care Adina Florea candidează, procurorii CSM au remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea şi imparţialitatea.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care se referă şi la numirea procurorilor-şefi de parchete.

Articolul 54, alineatul 1, din legea 303 prevede că "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".

Alineatul 3 prevede că "Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alineatul 1, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici