Video Cazul copiilor din Argeş - Ministrul Sănătăţii: S-a identificat cauza îmbolnăvirilor. Cadariu a cerut demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti. Managerul Spitalului şi Directorul DSP Argeş refuză îşi depună demisiile - VIDEO

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, fiind vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean. Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.

32316 afișări

UPDATE 14:57 -  "Cauza îmbolnăvirilor este o infecţia cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman", a completat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

UPDATE 14:21 - Ministrul Sănătăţii: S-a identificat cauza îmbolnăvirilor 

Cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş este o tulpină a bacteriei E.coli. Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la bebeluşi.

UPDATE 13:59 - Directorul DSP Argeş: Nu demisionez, aştept destituirea de la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti, după ce un copil de un an şi patru luni a fost plimbat între spitale cu infecţie digestivă gravă, deşi medicii din Piteşti ştiau de situaţia lui încă din data de 13 februarie. Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, Vasile Stan, a declarat joi pentru corespondentul MEDIAFAX că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie .

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, a declarat că nu are de gând să demisioneze din funcţie şi că aşteaptă destituirea de la Ministerul Sănătăţii, instituţie care a numit-o la conducerea DSP Argeş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aştept destituirea de la Ministerul Sănătăţii, sunt numită de Ministerul Sănătăţii. Deocamdată nu demisionez. În momentul în care voi primi OK-ul de la Ministerul Sănătăţii, voi face acest lucru.", a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi prefectul de Argeş, Cristian Soare, au cerut demisia conducerilor DSP Argeş şi a Spitalului de Pediatrie din Piteşti, pentru lipsa de comunicare în cazul copilului din localitatea Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deşi situaţia lui era cunoscută încă din data de 13 februarie de medicii din Piteşti.

“Pentru modul cum a comunicat şi a gestionat această criză, solicit demisia de onoare a doamnei Sorina Honţaru din funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. De asemenea, solicit şi demisia conducerii Spitalului de Pediatrie pentru modul cum a gestionat întreaga situaţie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Angajaţii Spitalului de Pediatrie au precizat că iau în calcul o demisie în bloc, în condiţiile în care conducerea unităţii spitaliceşti este destituită.

"Ne vom da demisiile în bloc. Eu pot să plec de aici şi mâine, dar nu e corect", a declarat Lucian Matei, medic al Spitalului de Pediatrie.

Personalul medical a catalogat conducerea actuală a spitalului de Pediatrie ca fiind cea mai bună din istoria unităţii spitaliceşti.

UPDATE: 09:35 -  Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti: Nu îmi dau demisia, să mă demită ministrul

 Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie, a declarat joi pentru corespondentul MEDIAFAX că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, poate să îl demită, dacă aşa consideră că se va rezolva situaţia.

"Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Ministrul Sănătăţii solicită public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti sau demiterea acesteia de către autorităţile publice locale, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, ca urmare a situaţiei copilului din localitatea Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deşi situaţia lui era cunoscută încă de acum 11 zile de medicii din Piteşti.

"Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Argeş, situaţia acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti încă din data de 13 februarie, când copilul a fost adus de părinţi pentru consult de specialitate, acuzând febră şi scaune diareice. Cu toate acestea, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinţi la o clinică privată din Bucureşti, unde au fost efectuate o serie de analize", se arată în comunicatul de presă.

Oficialii ministerului mai precizează că în data de 21 februarie, copilul s-a prezentat la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, unde a fost consultat şi i s-a pus diagnosticul de “enterocolită dizenteriformă şi rectoragii”. Ulterior, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost exclusă patologia chirurgicală şi i s-a recomandat revenirea la Institutul Matei Balş, în vederea internării.

"Părinţii au transportat copilul la Spitalul Victor Babeş, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat. După ce s-a efectuat o nouă serie de investigaţii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, i s-a recomandat tratament simptomatic şi revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută", mai anunţă ministerul Sănătăţii.

În data de 23 februarie, părinţii au revenit cu copilul la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, unde pacientul a fost diagnosticat cu “boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% şi sindrom febril asociat”. O zi mai târziu, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie Bucureşti, fără a se raporta cazul către Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Ministerul Sănătăţii mai informează că după internarea copilului la Bucureşti 'au fost recoltate analizele de sânge şi coproculturi, în urma cărora s-au evidenţiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultură, în urma testării, s-a pus pus în evidenţă prezenţa Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli".

În momentul de faţă starea copilului este stabilă, însă prognosticul este rezervat.

Şeful secţiei pediatrie a Spitalului de Pediatrie Piteşti, dr. Gheorghe Vasilescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că boala băiatului de un an şi patru luni a debutat în data de 13 februarie, însă starea lui nu era gravă. "Evoluţia stării de sănătate a fost ondulantă. Copilul nu a prezentat fenomene de deshidratare. Părinţii nu au fost foarte speriaţi până pe 20 februarie, când copilul a făcut scaune diareice cu sânge. A doua zi, pe 21 februarie, părinţii l-au dus de urgenţă la <Matei Balş>", a declarat şeful Secţiei de Pediatrie din Piteşti.

Conform acestuia, marţi seara copilul a ajuns din nou la spital, unde medicul de gardă l-a internat şi i-a făcut analizele, rezultatele fiind normale.

"Evoluţia lui era una perfect normală. Chiar eu l-am văzut pe copil miercuri dimineaţă. Arăta foarte bine, de îmi venea să întreb de ce este internat. După doar două ore, starea i s-a înrăutăţit, s-au înmulţit scaunele cu sânge, motiv pentru care copilul a fost transferat la Bucureşti", a spus dr. Gheorghe Vasilescu.

La Spitalul de Pediatrie din Piteşti a ajuns, tot marţi seara, o fetiţă de un an şi trei luni, din Curtea de Argeş, diagnosticată cu rotavirus. Părinţii acesteia au cerut ca fetiţa să fie îngrijită la Bucureşti, astfel că a fost transportată de urgenţă în Capitală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici