Mircia Gutău ar putea deveni cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare şi aflat în arest, ar putea deveni cetăţean de onoare al municipiului, după ce peste o mie de persoane au semnat o petiţie în acest sens, a declarat, luni, deputatul PDL de Vâlcea Samoil Vâlcu.

41 afișări
Imaginea articolului Mircia Gutău ar putea deveni cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutău ar putea deveni cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, campania de strângere de semnături este sprijinită de societatea civilă şi de presă locală, iar reprezentanţii PDL Vâlcea, organizaţie condusă în continuare de Mircia Gutău, spun că nu ei au inţiat această campanie.

"Societatea civilă a decis această acţiune, este iniţiativa ei, iar noi nu o putem împiedica. Se vede clar acum că este un primar foarte iubit de cetăţeni, iar noi nu ne vom opune nici dacă membrii de partid vor dori să semneze. Oamenii încearcă să îl ajute. Este cel mai bun primar pe care l-a avut Râmnicu Vâlcea", a declarat deputatul Samoil Vâlcu.

Potrivit regulamentului pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare, persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii sau fapte penale nu sunt eligibile şi nu pot primi această distincţie.

Pe de altă parte, reprezentanţii Prefecturii Vâlcea au declarat, luni, că pe adresa instituţiei nu au sosit documentele de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care să ateste condamnarea primarului, iar ordinul prin care mandatul lui Mircia Gutău va fi revocat nu a fost emis.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, după revocarea mandatului primarului Consiliul Local trebuie să se reunească în şedinţa extraordinară în cel mult cinci zile pentru a alege un viceprimar care să preia atribuţiile primarului, iar unul dintre consilierii locali va deveni, prin vot, viceprimar interimar, urmând ca în termen de 90 de zile de la revocarea mandatului să se organizeze alegeri anticipate.

Deputatul de Vâlcea Samoil Vîlcu declara, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Mircia Gutău nu a fost exclus din partid şi că va activa în PDL până la finalizatea tuturor căilor de atac în instanţă.

Declaraţiile lui Samoil Vâlcu vin în contradicţie cu cele ale senatorului PDL Dorel Jurcan, care declarase, în urmă cu câteva zile, că la reuniunea de sâmbătă de la Poiana Braşov va fi luată în discuţie excluderea din partid a primarului din Râmnicu Vâlcea, în urma condamnării definitive a acestuia la trei ani şi jumătate de închisoare.

În plus, preşedintele PDL, Emil Boc, declara, miercurea trecută, că Mircia Gutău, care este şi preşedinte al PDL Vâlcea, va fi exclus din partid, în baza statutului care stabileşte că orice persoană condamnată trebuie exclusă din formaţiune.

"Ca om, este greu să vezi situaţia în care se află un coleg al tău. Sufleteşte, simt doar tristeţe şi nu mă bucur pentru situaţia colegului meu, dar legea trebuie respectată", a spus Boc. El a arătat că în cazul primarului vor fi aplicate prevederile din statutul PDL, care stabilesc că orice persoană condamnată definitiv trebuie exclusă din partid.

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnaţi definitiv, miercurea trecută, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le va fi scăzută perioada arestului preventiv.

Mircia Gutău, care în prezent se află în Penitenciarul Colibaşi, a declarat că este convins că magistraţii care l-au condamnat au coşmaruri şi că o asemenea sentinţă puteau da numai dacă erau forţaţi, el afirmând, totodată, că va renunţa la politică şi că nu are ce să le reproşeze colegilor din PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici