Nivelul pe râul Dâmboviţa, redus pentru a evacua apa acumulată în Capitală în urma precipitaţiilor. Trafic îngreunat pe mai multe artere

Sistemul de canalizare din Capitală a evacuat peste 130 de metri cubi de apă pe secundă în urma precipitaţiilor, iar ANAR, la solicitarea Apa Nova, a redus nivelul pe râul Dâmboviţa, pentru ca apa acumulată să poată fi evacuată şi prin albia superioară, de la Piaţa Naţiunile Unite până la Glina.

1120 afișări
Imaginea articolului Nivelul pe râul Dâmboviţa, redus pentru a evacua apa acumulată în Capitală în urma precipitaţiilor. Trafic îngreunat pe mai multe artere

Nivelul pe râul Dâmboviţa, redus pentru a evacua apa acumulată în Capitală în urma precipitaţiilor. Trafic îngreunat pe mai multe artere (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Capitala a fost sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii, duminică, de la ora 18.30 până la ora 20.20. În cele două ore au fost descărcări electrice, averse în urma cărora s-au acumulat aproximativ 20 de litri pe metru pătrat şi intensificări ale vântului, iar în unele zone precipitaţiile au fost sub formă de grindină de dimensiuni mici şi medii.

Potrivit informaţiilor transmise municipalităţii de către Apa Nova, imediat după începerea ploii a fost deschis canalul descărcător de ape mari, pentru a creşte capacitatea de tranzitare a apei prin reţeaua de canalizare. Sistemul de canalizare, respectiv caseta au atins capacitatea proiectată, evacuând peste 130 de metri cubi de apă într-o secundă.

"Ca urmare a cantităţii mari de precipitaţii, Administraţia Naţională Apele Române, la solicitarea Apa Nova, a decis să reducă nivelul pe râul Damboviţa, astfel încât apa să poată fi evacuată şi prin albia superioară, în zona de la Piaţa Naţiunile Unite până la Glina", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei, remis duminică seară agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, echipele de intervenţie ale companiei Apa Nova acţionează în teren cu 30 de utilaje, pentru evacuarea apei din zonele cu probleme, iar operatorii de salubritate intervin cu peste 200 de operatori şi 21 de utilaje.

Zonele in care se intervine cu prioritate sunt: Tineretului, Splaiul Independentei - Naţiunile Unite, Pasajul Unirea, bulevardele Tineretului - Şincai, rond Coşbuc şi Pasajul Mărăşeşti, a precizat municipalitatea.

Operatorii de salubritate intervin în toate cele şase sectoare pentru degajarea apei şi îndepărtarea deşeurilor acumulate la gurile de scurgere şi la rigole. Astfel, în Sectorul 1 se intervine cu 105 operatori, care curăţă gurile de scurgere şi şapte autoperii, care acţionează pe arterele principale, iar în Sectorul 2 sunt şase echipaje mobile şi şase autoperii.

În Sectorul 3 se intervine pe arterele principale, în această zonă nefiind semnalate probleme deosebite, iar în Sectorul 4 sunt 60 de operatori şi opt autoperii, care intervin pe Bulevardul Tineretului, Mitropolit Filaret, Metalurgiei, Lânăriei şi 11 iunie. În Sectorul 5, 40 de operatori acţioneaza la gurile de scurgere pe principalele artere de circulaţie.

De asemenea, echipele Administraţiei Străzilor intervin pentru remedierea defecţiunilor semnalate la semafoarele din Capitală, iar echipajele ALPAB sunt în teren pentru a soluţiona problemele apărute în parcurile administrate de municipalitate.

Bucureştenii pot sesiza problemele apărute în urma precipitaţiilor la numărul de telefon gratuit 0800.800.868, a precizat Primăria Capitalei.

Primăria Sectorului 4 a precizat, într-un comunicat de presă, că echipele de intervenţie acţionează pentru îndepărtarea cantităţilor de apă acumulate pe străzile din zona istorică a acestei zone, strada 11 Iunie - Mitropolit Nifon, în intersecţia bulevardelor Gheorghe Şincai cu Tineretului, pe străzile Ciucaş, Sistematizării, 3 Brazi, cât şi pe Şoseaua Giurgiului, dar şi în zona Bulevardului Constantin Brancoveanu şi cea a cartierului Apărătorii Patriei. În timpul intervenţiilor, timp de aproximativ 90 de minute, a fost întreruptă circulaţia pe Bulevardul Tineretului, pe Bulevardul Metalurgiei şi pe strada 11 Iunie.

Totodată, în Sectorul 4 s-a intervenit pe străzile 11 Iunie, Cuţitul de Argint şi pe Şoseaua Berceni, pentru ridicarea a trei copaci care au fost doborâţi de vânt, a precizat sursa citată.

Mai multe străzi, pasaje şi locuinţe din Capitală au fost inundate, iar unele zone au fost acoperite de un strat de aproximativ trei centimetri de grindină, în urma precipitaţiilor care au avut loc duminică seara, Bucureştiul fiind, timp de două ore, sub avertizare cod galben.

În zona Unirii, pe o porţiune de câteva zeci de metri s-a format un strat de grindină de aproximativ trei centimetri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Daniel Vasile, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a solicitat intervenţia echipajelor de la ISU pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, locuinţe inundate şi îndepărtarea apei de pe carosabil, intervenţiile fiind în desfăşurare.

Echipajele ISU au intervenit pentru îndepărtarea unul copac care a căzut pe un autoturism parcat în zona Brâncoveanu şi a unui copac doborât de vânt pe calea de rulare a tramvaiului, în zona străzii 11 Iunie. De asemenea, au fost primite mai multe solicitări pentru scoaterea apei acumulate în locuinţe din mai multe zone ale Capitalei.

În zona Pasajului Unirii, echipele ISU au fost solicitate să ajute la strângerea apei de pe carosabil, a mai spus Daniel Vasile.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti a precizat că în urma precipitaţiilor nu au fost înregistrate victime.

În Capitală nu au fost înregistrate accidente din cauza precipitaţiilor, însă s-a circulat îngreunat şi unele pasaje s-au blocat din cauza apei acumulate pe carosabil, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali de la Brigada Rutieră a Capitalei.

Pasajul Mărăşeşti a devenit impracticabil în urma precipitaţiilor, toate maşinile fiind evacuate, iar pasajul Unirii s-a blocat pe sensul de la Universitate spre Piaţa Unirii. Traficul în cele două pasaje va fi reluat după ce apa va fi îndepărtată cu motopompe.

De asemenea, se circulă îngreunat în Piaţa Naţiunile Unite, la intersecţia bulevardelor Şincai şi Tineretului, în zona Bulevardului Theodor Pallady şi la capătul tramvaiului 32, pe Bulevardul Regina Elisabeta, potrivit oficialilor de la Brigada Rutieră.

Unele substaţii ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov au fost inundate, însă traficul salvărilor nu a fost afectat, a declarat pentru MEDIAFAX managerul SABI, Alis Grasu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici