Nouă persoane, între care un primar şi un poliţist, judecate în dosare de falsuri privind fonduri UE

Nouă persoane, între care un primar de comună din Argeş şi un poliţist din judeţul Bacău, au fost trimise în judecată în dosare legate de falsuri în vederea obţinerii de fonduri europene, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

588 afișări
Imaginea articolului Nouă persoane, între care un primar şi un poliţist, judecate în dosare de falsuri privind fonduri UE

Nouă persoane, între care un primar şi un poliţist, judecate în dosare de falsuri privind fonduri UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Într-unul dintre dosare, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni din judeţul Argeş, a fost deferit justiţiei pentru fals intelectual, după ce a semnat un document pe care l-a înaintat DNA şi care conţine date nereale cu privire la începerea lucrărilor de construire la investiţia unei societăţi comerciale administrate de un alt inculpat din dosar, Ion Bogdan Baiu.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi, la Tribunalul Argeş, Adrian Florin Baiu, Ion Baiu, Ion Cristian Creţu, Constantin Octavian Diaconescu şi Emil Victor Zegreanu.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2009 - martie 2010, Ion Bogdan Baiu, în calitate de asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, a beneficiat de un contract de finanţare încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - APDRP, pentru realizarea unui proiect privind construirea şi dotarea unei pensiuni turistice rurale, în comuna Stâlpeni, sat Rădeşti, judeţul Argeş. În acest context, cu rea credinţă, la prima cerere de plată a folosit şi prezentat documente şi declaraţii false sau inexacte, întocmite fie de el, fie în coautorat cu inculpaţii Baiu Adrian Florin, Baiu Ion, Creţu Ion Cristian, Diaconescu Constantin Octavian şi Zegreanu Emil Victor. Astfel, susţin procurorii, a reuşit să obţină pe nedrept, de la autoritatea contractantă, atât suma totală de 169.024,27 lei, (din care suma de 135.219,42 lei provenind din fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi 33.804,85 lei cofinanţare din bugetul public naţional), cât şi prelungirea termenului de execuţie a contractului de finanţare.

Într-un alt dosar, procurorii DNA Bacău l-au trimis în judecată pe Claudiu Melian, şeful Postului de Poliţie Stănişeşti din judeţul Bacău, care este acuzat de omisiune de a furniza cu ştiinţă datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene;

DNA precizează că Melina, la 13 ianuarie 2012, a depus o cerere de finanţare la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bacău prin care solicita un ajutor financiar nerambursabil pentru proiectul "Instalarea tânărului fermier" în satul Huţu, comuna Găiceana, judeţul Bacău. În 23 august 2012 între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Melian Claudiu - Persoană Fizică Autorizată, a fost încheiat contractul de finanţare, acesta declarând în mod fals sediul social al persoanei fizice autorizate la un imobil din satul Huţu. Melian Claudiu nu a notificat Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit cu privire la rezoluţiunea contractului de comodat, ce avea ca obiect sediul social al Persoanei Fizice Autorizate, împrejurare ce ar fi condus la nesemnarea contractului şi implicit la neacordarea ajutorului financiar nerambursabil.

Dosarul cererii de plată a fost avizat de către APDRP, inculpatul intrând în posesia sumei de 103.759 lei. Ulterior, în toamna aceluiaşi an, Claudiu Melian Claudiu a solicitat renunţarea la contractul de finanţare încheiat, iar la 1 noiembrie 2013 a returnat către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit suma primită ca ajutor financiar nerambursabil.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bacău.

Într-un alt dosar, Petrică Adrian Mihoc, administratorul la SC Cross Land Construct SRL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, respectiv de omisiune de a furniza cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii, pentru obţinerea de fonduri europene, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri şi fiind produse consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada iunie 2011-octombrie 2012, inculpatul Mihoc Petrică Adrian, în calitate de administrator al Cross Land Comstruct şi având de executat un contract ce privea un proiect FEADR, în mod repetat, a omis să furnizeze cu bună ştiinţă, datele cerute potrivit legii, pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. De asemenea, acesta a subcontractat execuţia lucrărilor unei alte firme, fără, a aduce la cunoştinţă acest lucru beneficiarului. Astfel, susţine DNA, el a prejudiciat comuna Săcuieu din judeţul Cluj cu 2.533.789,30 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici