Video Nouă persoane, trimise în judecată pentru falimentarea Terom

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis în judecată, miercuri, nouă persoane acuzate că au prejudiciat cu aproape 14 milioane de lei firma Terom, care, la momentul privatizării, era principalul producător de fibre.

99 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală i-au trimis în judecată pe Nanaa Ammar, cetăţean româno-sirian, Nanaa Hasan, Nanah Ali, Zlate Viori, Vaidner Ioan Viorel, Inglifer Marijana, Dumitru Teodora şi Shawi Mohamad, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în scopul prejudicierii societăţii Terom.

La momentul privatizării, Terom era principalul producător din România de fibre sintetice şi artificiale. Firma avea un capital social de 15.660.425 de lei, iar echipamentele şi utilajele tehnologice deţinute prezentau un grad de uzură tehnică de 15 la sută. În 2002, societatea avea 2.304 angajaţi şi desfăşura relaţii comerciale cu parteneri din Europa şi America, firma deţinând 18 brevete de invenţie pentru obţinerea fibrelor şi a firelor.

Terom avea în proprietate exclusivă, la momentul privatizării, o suprafaţă de teren de 390.000 de metri pătraţi şi deţinea clădiri cu o suprafaţă totală construită de 187.000 de metri pătraţi, respectiv construcţii cu o suprafaţă desfăşurată de 267.000 de metri pătraţi.

De asemenea, firma Terom derula investiţii în valoare de peste 7.700 de mililoane de lei vechi, în 2002 societatea înregistrând un profit net de 142.157 de lei.

În 12 decembrie 2002, pachetul majoritar de acţiuni deţinut de APAPS a fost achiziţionat de către Hasan Nanaa. Administratorul juridic al fostului combinat a devenit Sara Com Prod, societate care avea doi angajaţi şi deţinea în proprietate 2 autotrenuri, iar cu puţin timp înaine de momentul preluării Terom îşi inclusese în obiectul de activitate "consultanţă şi activităţi de manageriat".

"Activitatea inculpaţilor, desfăşurată după metode infracţionale specifice grupărilor de origine arabă, a condus la falimentarea Terom", susţin procurorii.

Anchetatorii au stabilit că falimentarea firmei a fost posibilă prin vânzarea de active din patrimoniul societăţii comerciale la preţuri inferioare valorii reale şi contabile către societăţi comerciale a căror activitate era controlată de către inculpaţi, fără respectarea dispoziţiilor legale.

De asemenea, procurorii au constatat că administrarea Terom s-a făcut cu rea-credinţă, activitatea comercială a societăţii fiind preluată de către o firmă căpuşă, avându-i ca asociaţi pe Ali Nanah şi Ammar Nanaa şi care, anterior privatizării, purta denumirea de "Legume -Fructe" Voluntari, dar şi efectuarea de cheltuieli fără eficienţă economică şi folosirea capitalului de lucru de către acţionarul majoritar în scopuri contrare intereselor societăţii prin virarea sumelor la extern, cu titlul «avans marfă», în contul unor societăţi din Siria şi Dubai, cu care fostul combinat nu avea relaţii comerciale.

Încheierea unor contracte de procesare păguboase, volumul mare de imobilizări de fonduri în facturi neîncasate, cât şi în avansuri în valută acordate şi nerecuperate, efectuarea de acte de comerţ prin firme unde erau implicaţi diverşi acţionari sau asociaţi şi personal din conducerea executivă a societăţii, inculpaţii realizând o reţea de societăţi pe care le controlau, în scopul decapitalizării Terom, sunt alte motive care au dus la falimentul firmei.

Procurorii au stabilit că Nanaa Ammar, fost administrator de al SC Terom SA, Nanaa Hasan, fost acţionar majoritar al societăţii şi Nanah Ali au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit Viorica Zlate, fost director comercial, Ioan Viorel Vaidner, fost director general al societăţii, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru, fost director economic şi Mohamad Shawi, producând un prejudiciu total patrimoniului SC Terom SA şi implicit statului, prin AVAS, în sumă de 140.973.833.440 de lei vechi (14,09 milioane lei noi).

Procurorii au pus sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor, până la concurenţa valorii prejudiciului.

Nanaa Ammar şi Nanaa Hasan s-au sustras urmăririi penale, faţă de aceştia fiind emise mandate de arestare preventivă în lipsă.

Tribunalului Bucureşti se va pronunţa asupra vinovăţiei acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici