Nu eşti sigur/ă în privinţa căsătoriei? Te-ar putea proteja de demenţă la bătrâneţe - studiu

  • Un nou studiu arată că viaţa de celibatar/ă creşte riscul de demenţă al unei persoane.
  • Prin urmare, a fi căsătorit/ă sau a avea un parteneriat romantic pentru o perioadă prelungită de timp poate scădea semnificativ riscul de a dezvolta demenţă la bătrâneţe, spun cercetătorii norvegieni.
676 afișări
Imaginea articolului Nu eşti sigur/ă în privinţa căsătoriei? Te-ar putea proteja de demenţă la bătrâneţe - studiu

Nu eşti sigur/ă în privinţa căsătoriei? Te-ar putea proteja de demenţă la bătrâneţe - studiu

Pe scurt, Institutul Norvegian de Sănătate Publică a analizat statutul marital al persoanelor cu vârste cuprinse între 44 şi 68 de ani pe o perioadă de 24 de ani şi a constatat că starea civilă a unei persoane are un impact asupra risculi de diagnostic clinic de demenţă sau de tulburări cognitive uşoare după vârsta de 70 de ani.
 
Printre subiecţi, specialişti au descoperit că persoanele divorţate şi cele singure aveau o incidenţă ridicată a declinului abilităţilor cognitive. Vegard Skirbekk, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul, spune că această legătură dintre demenţă şi starea civilă ar putea fi legată de faptul că ai pe cineva care să te ajute să faci faţă vieţii de zi cu zi şi stresului, iar asta contează pentru creier.
 
Acest lucru, după părerea lui, te ajută „să faci faţă mai bine adversităţilor şi, ca urmare, eşti mai puţin supus stresului. Un partener reprezintă o siguranţă, iar fără aceasta, ne lăsăm creierul deschis către un hormon inflamator al stresului numit cortizol, care poate duce la deteriorarea creierului în timp.
 

Cine beneficiază cel mai mult într-o căsnicie

 
Bărbaţii sunt, probabil, cei mai mari beneficiari ai unui aranjament marital”, mai crede cercetătorul.
 
Studii anterioare au sugerat, de asemenea, că parteneriatele romantice de lungă durată au un rol protector. Un meta-studiu din 2018, care s-a bazat pe 15 studii individuale, a ajuns, de asemenea, la aceeaşi concluzie şi a teoretizat că a fi căsătorit reduce riscul de demenţă. 
 
O altă cercetare, din 2020, a concluzionat că persoanele divorţate/văduve, în special bărbaţii, au un risc mai mare de demenţă. Există mai multe dovezi care indică aceeaşi realitate. Nu în cele din urmă, un studiu din anul 2019 a constatat că, dintre cei 120.000 de bărbaţi americani intervievaţi, cei căsătoriţi erau mai sănătoşi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici