Numărul copiilor, direct proporţional cu numărul dinţilor pierduţi de mame

Proverbul german care spune că "fiecare copil o costă pe mamă un dinte" este adevărat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani publicat în American Journal of Public Health.

14 afișări
Imaginea articolului Numărul copiilor, direct proporţional cu numărul dinţilor pierduţi de mame

Numărul copiilor, direct proporţional cu numărul dinţilor pierduţi de mame (Imagine: Mediafax Foto)

Femeile care au născut mai mulţi copii pierd, în medie, mai mulţi dinţi în timpul vieţii, indiferent de venitul lor, spun cercetătorii de la Universitatea din New York şi de la Universitatea Yale din Connecticut.

La studiu au participat 2.635 de femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, reprezentative pentru statuturile socio-economice jos, mediu şi înalt.

În grupul femeilor cu venituri mari, femeile care nu aveau copii pierduseră, în medie, mai puţin de un dinte, cele cu un copil - în medie, doi dinţi şi cele cu mai mult de patru copii - în medie, cinci dinţi.

În grupul femeilor cu venituri modeste, cele care nu aveau copii pierduseră, în medie, doi dinţi, cele cu un copil - în medie, trei dinţi şi cele cu mai mult de patru copii - în medie, opt dinţi.

Tendinţa s-a menţinut şi în grupul femeilor cu venituri medii.

"Oamenii ar spune că acest lucru se întâmplă pentru că femeile care sunt sărace au mai mulţi copii şi pentru că femeile care sunt sărace nu îşi permit un dentist", a indicat profesorul stomatolog Stefanie Russell, coordonator al studiului. "Însă acest lucru este valabil la toate nivelurile socio-economice", a adăugat aceasta.

Acesta este primul mare studiu din SUA care a scos la iveală legătura dintre numărul de copii şi cel al dinţilor pierduţi. Un alt studiu, cu rezultate similare, a fost realizat în zona scandinavă, în anii '80.

Russell spune că încă nu a descoperit mecanismul din spatele acestui fenomen, la acesta contribuind un număr mai mare de factori. Un exemplu este faptul că femeile însărcinate sunt predispuse la gingivită, pentru că reacţia ţesuturilor orale la bacterii este modificată. Gingivita apare când bacteriile se adună între dinţi şi gingii, provocând inflamare şi sângerare. Netratată, poate să se dezvolte în boli mai grave şi, eventual, să provoace căderea dinţilor.

În plus, femeile evită în general dentistul în timpul sarcinii, poate pentru că vor să evite expunerea la radiaţii (necesare la radiografiile dentare). Femeile cu mai mulţi copii ar putea, de asemenea, să uite de îngrijirea propriilor dinţi, poate din lipsa de timp sau de bani, a mai spus Russell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici