Numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 în 2011. Pensia medie lunară, mai mare cu 5,2%

Numărul mediu de pensionari a fost în 2011 de 5.589.000, în scădere cu 86.000 faţă de anul precedent, iar pensia medie lunară a fost de 753 de lei, mai mare cu 5,2%, informează, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

710 afișări
Imaginea articolului Numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 în 2011. Pensia medie lunară, mai mare cu 5,2%

Numărul pensionarilor a scăzut cu 86.000 în 2011. Pensia medie lunară, mai mare cu 5,2% (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Pensionarii de asigurări sociale au deţinut ponderea majoritară (99,8%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 85,0% în totalul celor de asigurări sociale", se arată într-un comunicat de presă de vineri al INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 773 de lei în 2011, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (620 de lei în judeţul Giurgiu faţă de 974 de lei în Bucureşti).

După sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare, de 1.891 de lei, s-a înregistrat pentru sistemul asigurărilor sociale - avocaţi, iar cea mai mică valoare, respectiv 311 lei, a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurări sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (70,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,4%, numărul lor fiind mai mare cu 2.000 de persoane faţă de anul precedent.

În 2011, pensia medie netă estimată (pensia medie fără impozit şi fără contribuţia de asigurări sociale de sănătate) pentru un pensionar de asigurări sociale a fost de 713 lei, în creştere cu 1,4% faţă de anul anterior.

"Indicele pensiei medii reale pentru anul 2011, faţă de anul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 95,3%", a precizat INS.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent indemnizaţie socială) în anul 2011 a fost de 621,6 mii de persoane, din care 413,5 mii de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 8,7% din totalul pensionarilor din această categorie şi 208,1 mii de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 30,7% din totalul acestora.

Potrivit INS, colectarea datelor se realizează prin rapoarte statistice completate prin auto-înregistrare de către personalul din compartimentele de specialitate ale caselor de pensii. Rapoartele statistice sunt completate de Casa Naţională de Pensii Publice (pentru pensionarii de asigurări sociale de stat şi pensionarii proveniţi din fostul sistem de asigurări pentru agricultori), Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Casa de Asigurări a Avocaţilor.

"Numărul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din România indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani şi văduve de război) şi sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurări sociale din evidenţa Casei de Asigurări a Avocaţilor, sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determină prin însumarea numărului de pensionari existenţi în plată în fiecare lună, raportat la numărul de luni din perioada de referinţă", a precizat INS.

Pensia medie lunară se calculează prin raportarea sumelor cuvenite conform deciziilor pensionarilor existenţi în plată în trimestrul/anul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni) respectiv 12 (luni).

Pe categorii, pensiile se clasifică în: pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parţială, pensie de invaliditate, pensie de urmaş, ajutor social tip pensie şi pensii IOVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici