O jucătoare de şah iraniană a participat la un turneu internaţional fără hijab

O jucătoare de şah iraniană a participat la un turneu internaţional fără hijab, potrivit presei, aceasta fiind ultima dintre mai multe sportive iraniene care au participat la competiţii fără hijab de la începutul protestelor antiguvernamentale.

622 afișări
Imaginea articolului O jucătoare de şah iraniană a participat la un turneu internaţional fără hijab

Sursa foto: Twitter

Iranul a fost „măturat” de demonstraţii împotriva conducerii ţării de la jumătatea lunii septembrie, când o kurdă iraniană de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliţiei morale, care a reţinut-o pentru "ţinută necorespunzătoare".

Publicaţiile iraniene de ştiri Khabarvarzeshi şi Etemad, citate de Reuters, au arătat că Sara Khadem a concurat la Campionatele Mondiale FIDE de şah rapid şi blitz de la Almatî, Kazahstan, fără hijab - un văl obligatoriu conform codurilor vestimentare stricte din Iran.

Fotografiile postate de ambele instituţii păreau să o arate pe aceasta fără hijab în timpul turneului. Khabarvarzeshi a postat, de asemenea, o fotografie cu ea purtând o eşarfă, dar fără a preciza dacă a fost făcută la acelaşi eveniment.

Pe pagina de Instagram a jucătoarei de şah nu a existat niciun comentariu cu privire la turneu sau la rapoarte, iar ea nu a răspuns pentru Reuters.

Khadem, născută în 1997 şi cunoscută şi sub numele de Sarasadat Khademalsharieh, ocupă locul 804 în lume, potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale de Şah. Site-ul pentru evenimentul din 25-30 decembrie a listat-o ca participantă atât la competiţiile Rapid, cât şi la Blitz.

Protestele marchează una dintre cele mai îndrăzneţe provocări la adresa conducerii Iranului de la revoluţia din 1979 şi au atras iranieni din toate mediile sociale.

Femeile au jucat un rol proeminent, îndepărtând şi, în unele cazuri, arzând vălurile, în timp ce protestatarii s-au bucurat de ceea ce au considerat a fi manifestări de susţinere din partea sportivilor iranieni, atât femei, cât şi bărbaţi.

În octombrie, alpinista iraniană Elnaz Rekabi a concurat în Coreea de Sud fără văl, afirmând ulterior că a făcut acest lucru fără să vrea.

În noiembrie, o arcaşă iraniană a declarat că nu a observat că i-a căzut hijab-ul în timpul unei ceremonii de premiere la Teheran, după ce o înregistrare video a arătat-o lăsându-şi să cadă eşarfa în ceea ce a fost, de asemenea, considerat pe scară largă ca fiind o dovadă de susţinere a protestatarilor.

În comentariile raportate de mass-media de stat în noiembrie, ministrul adjunct al sportului din Iran, Maryam Kazemipour, a declarat că unele sportive iraniene au acţionat împotriva normelor islamice şi apoi şi-a cerut scuze pentru acţiunile lor.

Mai multe echipe sportive naţionale s-au abţinut de la intonarea imnului naţional, în special înainte de meciul de deschidere al Iranului la Cupa Mondială de fotbal. Echipa a cântat înainte de al doilea şi al treilea meci.

Autorităţile iraniene au reprimat dur protestele, pe care le-au declarat revolte provocate de adversari străini.

Potrivit agenţiei de presă activiste HRANA, 507 protestatari au fost ucişi până joi, inclusiv 69 de minori.

66 de membri ai forţelor de securitate au fost, de asemenea, ucişi.

Oficiali de stat au declarat că până la 300 de persoane au fost ucise, inclusiv membri ai forţelor de securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici