O maşină de transport valori a fost atacată în Pasul Gutâi - VIDEO

O maşină de transport valori a fost atacată, marţi dimineaţă, într-o zonă izolată din Pasul Gutâi, de către mai multe persoane care au furat suma de 280.000 de lei, precum şi armele angajaţilor firmei căreia îi aparţine autovehiculul.

2127 afișări
Imaginea articolului O maşină de transport valori a fost atacată în Pasul Gutâi - VIDEO

O maşină de transport valori a fost atacată în Pasul Gutâi (Captură video; Stirileprotv.ro)

Masina de transport valori a firmei G4S

Incidentul a fost anunţat la 112 în jurul orei 7.40 de către un angajat al firmei căreia îi aparţine maşina de transport valori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IGPR, Raluca Seucan, din maşina de transport au fost sustrase mai multe valori, după ce persoanele care însoţeau transportul au fost închise în maşină.

Purtătorul de cuvânt al IGPR a precizat că atacatorii au luat armele persoanelor aflate în maşină, dar că nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.

Video Stirileprotv.ro

Angajaţii firmei de transport valori, blocaţi în maşină pentru câteva ore, au fost eliberaţi

Cei trei angajaţi ai firmei de transport valori căreia îi aparţine maşina atacată au fost scoşi de poliţişti din autovehiculul în care au fost încuiaţi de către atacatori, la aproximativ trei ore de la producerea incidentului.

Şeful Poliţiei Judeţene Maramureş, Ioan Isac, a declarat că cei trei angajaţi ai firmei care transporta valori au fost scoşi din maşină şi sunt nevătămaţi. Ei urmează să fie duşi la sediul Poliţiei Judeţene pentru audieri.

Isac a spus că incidentul a fost anunţat chiar de către unul dintre aceşti angajaţi, ce a trimis un SMS de pe telefonul mobil, care nu i-a fost luat de către atacatori.

Poliţişti de la Detaşementul de Intervenţie Rapidă au început verificări în pădurea de lângă DN 18 unde a avut loc jaful, pentru prinderea celor şase persoane care au jefuit maşina de transport valori. La această acţiune sunt folosiţi şi câini antrenaţi special pentru urmărire.

La rândul său, Ioan Hosu, prim-adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş, a declarat că zeci de jandarmi vor descinde în zona în care s-a produs jaful, pentru a-i ajuta pe poliţişti. Căutările vor fi extinse în toată zona împădurită a Pasului Gutâi, pentru că există informaţii că atacatorii ar fi fugit cu o maşină pe un drum forestier.

Atacatorii maşinii de valori au furat 280.000 lei, 40.000 de lei fiind găsiţi

Şeful Poliţiei Judeţene Maramureş, Ioan Isac, afirmă că atacatorii au furat din maşina de transport valori 280.000 de lei, din care 40.000 de lei au fost găsiţi într-un autoturism abandonat de hoţi, iar în acest caz angajaţii firmei de transport vor fi cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.

Şeful Poliţiei Judeţene Maramureş, Ioan Isac, a declarat că suma totală care era în maşina de transport valori în momentul jafului era de 2,8 miliarde de lei vechi, adică 280.000 de lei.

Din această sumă, 40.000 de lei au fost găsiţi deja într-o maşină abandonată pe un drum forestier din apropierea DN 18 şi despre care există informaţii că ar fi fost folosită de atacatori.

Potrivit lui Isac, cei trei angajaţi ai firmei G4S nu au respectat protocolul impus celor care transportă valori întrucât au oprit la semnalul atacatorilor, iar ei urmează să fie cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Maramureş, Voichiţa Zehan, în jaf ar fi fost implicaţi şase atacatori, şi nu cinci, cum arătau informaţiile furnizate iniţial de către anchetatori.

Din declaraţiilor celor audiaţi până în prezent a reieşit că unul dintre atacatori nu vorbea bine limba română, iar de aici s-a ajuns la suspiciunea că ar fi vorba despre cetăţeni ucraineni.

Zehan a spus că, din informaţiile pe care le are, atacatorii ar fi purtat cagule şi veste kaki în momentul comiterii jafului.

Ea a menţionat că s-a încălcat regulamentul din timpul transportului, întrucât angajaţii firmei care făcea transportul nu aveau voie să coboare din maşină nici măcar la semnul Poliţiei.

G4S: Angajaţii au oprit pentru că drumul era blocat de două maşini iar o alta avea însemnele Poliţiei

Directorul general al G4S România, Alice Tirşea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că atacul s-a petrecut în jurul orelor 6.30-7.00, la cinci kilometri de Baia Sprie.

Potrivit acesteia, agenţii companiei care se aflau în maşina blindată ar fi fost obligaţi să oprească din cauza faptului că pe drum erau două maşini oprite, aranjate în aşa fel încât să dea impresia unui accident. Tirşea a mai arătat că pe marginea drumului mai exista şi un Jeep, lângă care erau şase persoane, toate îmbrăcate cu veste reflectorizante asemănătoare celor a poliţiştilor şi purtau cagule.

Tirşea a arătat că una dintre persoane ar fi făcut semn dubei să oprească, iar după ce maşina blindată a oprit, a cerut persoanelor din interior să prezinte actele maşinii. Tirşea a precizat că nu şoferul a făcut acest lucru, ci însoţitorul din maşină, iar în momentul în care a deschis portiera blindatei, persoana care i-a oprit a scos un pistol mitralieră cu care le-a ameninţat pe cele trei persoane aflate la bord.

Reprezentanţii firmei G4S au precizat că a fost începută deja o anchetă internă în acest sens şi că cei trei agenţi din blindată au fost induşi în eroare de infractori, care au regizat în detaliu jaful.

În comunicatul prezentat presei să mai arată că membrii echipajului erau salariaţi cu vechime în cadrul companiei, doi dintre ei fiind angajaţi din 2004 şi al treilea din 2006 şi că toţi aveau calificările şi atestatele solicitate de legislaţia în vigoare.

Potrivit reprezentanţilor firmei G4S, incidentul vine "pe fondul celor petrecute în ultima perioadă în România, pe linia creşterii criminalităţii organizate", arătând totodată că astfel de incidente se petrec "cu o frecvenţă destul de mare" şi în ţările vecine, dar şi în state din vestul Europei şi Africa. Aceştia au mai spus că jaful de marţi nu a avut violenţa altor incidente similare din alte ţări.

Atacatorii purtau veste reflectorizante asemănătoare celor folosite de Poliţie

Atacatorii maşinii purtau veste reflectorizante asemănătoare celor folosite de poliţişti şi au simulat un control în trafic, oprind mai mulţi şoferi cărora le-au cerut documentele, afirmă martorii incidentului, care sunt audiaţi de poliţişti.

Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Maramureş, comisarul şef Ioan Cupşa, a afirmat că există martori ai jafului, care sunt audiaţi la sediul instituţiei, iar din declaraţiile date până acum de către martori reiese că jaful a fost premeditat.

Martorii au relatat că, marţi dimineaţă, în jurul orei 7.00, au văzut mai multe persoane care purtau veste reflectorizante, asemănătoare celor folosite de poliţişti, şi care păreau să facă un control în trafic.

Potrivit acestora, persoanele respective chiar au oprit maşini în trafic, simulând controlul documentelor. Când în dreptul lor a ajuns maşina de transport valori, atacatorii i-au făcut semn şoferului să tragă pe dreapta, iar angajatul firmei G4S s-a conformat şi atunci a avut loc jaful.

O parte din banii transportaţi erau pentru pensionari

O parte din banii aflaţi în maşina atacată erau destinaţi aprovizionării a peste 40 de subunităţi poştale din judeţul Maramureş, Poşta precizând că sumele erau asigurate şi că a luat măsuri pentru plata pensiilor.

"Poşta Română a luat măsuri pentru a achita pensiile beneficiarilor din zona Sighetul Marmaţiei-Vişeu conform graficului stabilit cu Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale. Eventualele sincope în activitatea de distribuire vor fi remediate în cel mai scurt timp, achitarea pensiilor fiind întârziată cu cel mult o zi lucrătoare", informează, marţi, compania Poşta Română.

Astfel, compania încearcă să înlăture efectele negative pe care le-ar putea avea asupra activităţii poştale incidentul din judeţul Maramureş.

Poşta adaugă că sumele transportate de către maşina G4S erau asigurate, fiind destinate aprovizionării cu cash a peste 40 de subunităţi poştale din judeţul Maramureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici