O parte din victimele de la Colectiv care au murit în străinătate, au fost repatriate

MAE precizează că din cele opt victime ale incendiului din Colectiv care au decedat în spitalele din afara ţării, cinci au fost deja repatriate, iar trupurile neînsufleţite ale altor trei victime vor fi aduse în România joi şi vineri.

878 afișări
Imaginea articolului O parte din victimele de la Colectiv care au murit în străinătate, au fost repatriate

O parte din victimele de la Colectiv care au murit în străinătate, au fost repatriate

"Până în acest moment, din cei opt cetăţeni români decedaţi în străinătate, au fost repatriate în România cinci persoane, urmând ca trupurile neînsufleţite ale altor trei să fie repatriate în cursul zilei de astăzi, 19 noiembrie 2015, respectiv mâine, 20 noiembrie 2015, după cum urmează: astăzi va ajunge în România trupul neînsufleţit al unui cetăţean român decedat în Marea Britanie, iar în cursul zilei de mâine vor ajunge în România trupurile neînsufleţite ale altor doi cetăţeni români, decedaţi în Marea Britanie şi Germania", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

MAE mai precizează că pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români, victime ale tragediei din Colectiv, care au decedat în străinătate, au fost disponibilizate, din fondurile speciale alocate în bugetul ministerului pentru gestionarea situaţiilor de criză consulară, sumele necesare suportării cheltuielilor de transport internaţional.

De asemenea, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din ţările în care au fost transferaţi cetăţenii români care ulterior au decedat în străinătate, respectiv Ambasada României la Londra, Ambasada României la Haga, Ambasada României la Paris, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Bonn, s-au implicat în gestionarea acestor cazuri, conform competenţelor legale, atât în relaţia cu autorităţile locale, cât şi cu familiile cetăţeniilor decedaţi.

Potrivit sursei citate, ambasadele şi oficiile consulare române s-au ocupat, în mod prioritar, de toate formalităţile legate de contractarea societăţilor de pompe funebre şi de eliberarea documentelor necesare. De asemenea, reprezentanţele române au menţinut în permanenţă legătura cu autorităţile locale competente, depunând toate diligenţele posibile pentru accelerarea procedurilor iniţiate pe plan local, care au presupus anumite investigaţii de natură medico-legală şi judiciară, respectiv înregistrarea deceselor şi autorizarea transporturilor funerare. În urma acestor demersuri, s-a reuşit soluţionarea tuturor formalităţilor impuse de legislaţiile locale în cel mai scurt timp posibil. MAE precizează că durata procesului de repatriere este determinată de procedurile legale interne din statele respective.

"Din respect faţă de familiile victimelor şi conform prevederilor legale referitoare la respectarea vieţii private, MAE nu va comunica public detalii cu privire la identitatea victimelor sau coordonate privind transportul trupurilor neînsufleţite", se mai arată în comunicat. În acelaşi timp, MAE precizează că nu este abilitat să comunice informaţii referitoare la situaţia medicală a cetăţenilor români, răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi transferaţi în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici