Operatori din industria alimentară amendaţi cu peste 100 de milioane înaintea Sărbătorilor

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au aplicat 143 de amenzi, în valoare totală de 112.920 lei, şi au dat 180 de avertismente mai multor operatori din industria alimentară, descoperiţi cu nereguli înaintea Sărbătorilor de iarnă.

239 afișări
Imaginea articolului Operatori din industria alimentară amendaţi cu peste 100 de milioane înaintea Sărbătorilor

ANSVSA: Operatori din industria alimentară amendaţi cu peste 100 de milioane înaintea Sărbătorilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Inspectorii ANSVSA au controlat 1.768 de unităţi, verificând modul în care sunt respectate cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii din industria alimentară.

ANSVSA informează că au fost inspectate 435 de depozite alimentare, 494 de laboratoare de cofetărie şi patiserie, 275 de unităţi panificaţie, 39 de magazine alimentare, 12 măcelării, patru restaurante şi cinci pescării.

De asemenea, au fost făcute şi 193 de verificări în pieţele agroalimentare, 86 în târguri de animale, 81 de controale în trafic şi au fost controlaţi 144 de producători particulari.

"Deficienţele constatate de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate cu 143 de amenzi, în valoare totală de 112.920 lei. Cele mai multe sancţiuni, 59, cu o valoare de 38.220 lei au fost acordate pentru lipsa documentelor sanitare veterinare obligatorii însoţitoare pentru animalele vii. Au fost descoperite cu ocazia controalelor nereguli în ceea ce priveşte respectare cerinţelor generale şi specifice privind igiena produselor alimentare, la un număr de 45 de operatori din industria alimentară, unde valoarea amenzilor s-a ridicat 33.360 lei", se arată în comunicatul remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Alte 29 de amenzi, în valoare de 28.020 lei au fost date pentru nerespectarea condiţiilor şi a capacităţii de depozitare, opt sancţiuni în valoare de 9.520 lei pentru nerespectarea cerinţelor şi normelor legale.

Inspectorii au mai dat o amendă de 2.600 lei pentru neidentifcarea animalelor vii aduse spre comercializare şi alta, în valoare de 1.200 lei pentru comercializarea şi sacrificarea animalelor în alte locuri decât cele autorizate, iar unui laborator de cofetărie patiserie din judeţul Bihor i-a fost suspendată activitatea pentru nerespectarea cerinţelor generale de igienă

"Pentru deficienţele minore constatate, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, au acordat 180 de avertismente şi termene pentru remedierea acestora", se mai arată în comunicat.

ANSVSA precizează şi că au fost retrase de la comercializare 580 de kilograme de produse alimentare (carne de vită, carne de ovine, pastă mici, brânză telemea, smântână, caşcaval vegetal, bomboane), în valoare de 6.300 de lei, pentru că erau ambalate şi etichetate necorespunzător sau nu erau însoţite de documente de provenienţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici