Ordonanţa de urgenţă pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu, a fost adoptată de Guvern / Fostul preşedinte: Mă surprinde. E o porcărie curată

Executivul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, solicitarea fiind făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase. Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este ”o porcărie curată”, că este surprins de decizie şi că nu înţelege motivaţia demersului Executivului.

7436 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa de urgenţă pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu, a fost adoptată de Guvern / Fostul preşedinte: Mă surprinde. E o porcărie curată

Guvernul discută desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu

”Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de primul preşedinte, de Ion Iliescu”, a spus secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Reacţia premierului Ludovic Orban a fost scurtă: ”Aprob”.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un "Colegiu Naţional", alcătuit din personalităţi reprezentative ale revoluţiei române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.

Iliescu, după desfiinţarea Institutului Revoluţiei: Mă surprinde. E o porcărie curată

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este ”o porcărie curată”, că este surprins de decizie şi că nu înţelege motivaţia demersului Executivului.

„Nu am auzit de aşa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluţiei Române, renunţăm la Revoluţia Română, la studierea ei... Nu înţeleg, nu ştiu, nu am aflat încă această ştire. Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluţia şi nu-nţeleg şi-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o ţara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunţi la aşa ceva? Unde în lume se întâmplă aşa ceva? N-am aflat încă această ştire, mă surprinde şi nu-nţeleg motivaţia ei”, a afirmat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, Ion Iliescu.

Motivul desfiinţării Institutului Revoluţiei: Activitatea, irelevantă în raport cu banii cheltuiţi

Guvernul argumentează, în OUG care desfiinţează IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiţi. Institutul a propagat în spaţiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluţiei”.

„Având în vedere că activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condiţiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţe, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţat de la bugetul de stat aproape în totalitate”, arată ordonanţa de urgenţă adoptată, luni de Executiv.

Citeşte continuarea...

Petre Roman, după desfiinţarea Institutului Revoluţiei: Motivaţia nu stă în picioare

Fostul prim-ministru Petre Roman a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că motivaţia pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române „nu stă în picioare”, că era necesară o dezbatere în Parlament şi că Guvernul a „trecut peste capul voinţei Senatului”.

„Am de spus că motivaţia nu stă în picioare, referitoare la faptul că Institutul nu justifică aceste cheltuieli. De ce trebuie să fie Ordonanţă şi nu o dezbatere în Parlament, prima întrebare...Ordonanţa de Urgenţă nu se justifică, nu este nicio urgenţă. Doi, dacă există o problemă în privinţa asta, se face un audit cu de exemplu, un Comitet de istorici, cu Academia Română, de exemplu, care să examineze exact raportul între ce s-a cheltuit şi ce s-a obţinut, pentru că în realitate, deşi după cum foarte bine ştiţi, eu nu sunt deloc un suporter al lui Ion Iliescu, acest Institut al Revoluţiei Române, avea perfecta sa poziţie, justificare, în rândul institutelor de specialitate din România. Adică, nu există niciun fel de urgenţă”, a spus fostul premier Petre Roman, membru în conducerea Instutului Revoluţiei Române.

Membru al Colegiului Naţional din cadrul Institutului, Petre Roman a adăugat că Guvernul a „trecut peste capul Senatului”, care are în componenţă Institutul Revoluţiei.

„Trebuie să se facă o dezbatere în Parlament, şi anume în cadrul Senatului, pentru că Institutul Revoluţiei Române se află sub patronatul Senatului României. Păi, de ce Guvernul să dea OUG prin care trece peste capul voinţei Senatului? De ce? Nu se justifică. Nu. O dezbatere în Senat era obligatorie, o evaluare a ceea ce a făcut Institutul Revoluţiei Române era corectă, şi anume vă spun de pe poziţia unui om care nu are cum să-l susţină pe Ion Iliescu, având în vedere tot ceea ce ne-a opus în toţi aceşti ani”, a argumentat Petre Roman.

”În toţi aceşti ani, Institutul Revoluţiei Române a acumulat o masă informativă foarte puternică şi a scos foarte multe publicaţii care nu sunt partizane politic, nu e adevărat asta. Am fost acolo”, a motivat acesta.

Fostul premier a mai spus că acţiunea Guvernului este o chestiune cu caracter politic.

„În Colegiul Revoluţiei Române, oameni care sunt apropiaţi de Iliescu sunt în minoritate faţă de toţi ceilalţi. Deci, şi ăsta e un argument aşa, să zicem, oarecum de ordin subiectiv. Dar nu există niciun fel de raţiune de urgenţă, absolut niciun fel de raţiune pentru această chestiune. Este o chestiune cu caracter politic şi stau şi mă întreb cine are interesul de a credita ideea că Revoluţia Română nu a fost servită, să spunem susţinută, de către Institutul Revoluţiei”, a subliniat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici