(P) Bebe face primii paşi – ce e util să ştii

Mersul pe jos este cu siguranţă unul dintre cele mai importante repere în dezvoltarea copilului mic. Marchează trecerea de la statutul de bebeluş la cel de copil mic şi îi permite copilului să câştige autonomie. Mersul deschide orizonturile descoperirii lumii înconjurătoare şi are loc de obicei în jurul vârstei de un an, dar aceasta este doar o medie şi e important să reţineţi că fiecare copil va urma un ritm propriu.

150 afișări
Imaginea articolului (P) Bebe face primii paşi – ce e util să ştii

(P) Bebe face primii paşi – ce e util să ştii

Iată câteva sfaturi pentru a profita la maximum de acest moment special şi adesea emoţionant pentru părinţi.

Cele trei calităţi necesare: bunătate, sprijin şi răbdare

În general, mersul se dobândeşte între 10 şi 24 de luni. În acest domeniu, să ştiţi că fiecare copil este diferit şi progresează în ritmul lui. Evitaţi să faceţi prea multe comparaţii cu alţi copii, fie acasă, la creşă sau la locul de joacă. Acest lucru poate pune presiune inutilă asupra copilului. Pe de altă parte, dacă este perseverent, încearcă să se ridice, începe să meargă sprijinit de mobilier, promovează învăţarea sugerându-i trasee, de exemplu. Jocul este, de asemenea, o modalitate grozavă de a învăţa să meargă, fără a pune accent pe acţiune în sine: trecerea din braţele tatălui la braţele mamei, pe o distanţă mică, este o modalitate distractivă de a exersa echilibru. În sfârşit, să nu uităm de imitaţie. Dacă bebe  este înconjurat de copii mai mari, ar putea dori să înveţe să meargă pentru a participa la jocurile lor.

Arată-ţi încrederea în abilităţile de mers ale copilului

Dobândirea mersului face parte din instinctele naturale. Unii copii vor petrece mult timp târându-se, mişcându-se târâş, înainte de a decide să-şi folosească doar cele două picioare. Alţii preferă să fie purtaţi în braţe. Mai presus de toate, nu-i spune leneş. Dacă chiar aveţi îndoieli, discutaţi cu medicul pediatru, care vă va putea spune dacă trebuie sau nu să faceţi eventuale investigaţii. În fine, unii merg foarte devreme şi trec foarte repede de etapele intermediare. În orice caz, dacă ai încredere în copilul tău şi îi arăţi, el va îndrăzni să înceapă mai uşor. Asiguraţi-vă că îl protejaţi de orice pericol, o variantă ar fi folosiţi un ham bebe, pentru a nu cădea. Cu timpul va învăţa să cadă şi să se ridie în siguranţă şi îşi va încerca din nou norocul.

Ar trebui să-ţi ajuţi copilul să meargă?

Din nou, răspunsul va veni de la copilul însuşi. Pentru primii paşi susţinerea unui ham bebe îţi va oferi şi ţie şi copilului confortul necesar pentru a face mersul o activitate plăcută. Ulterior, dacă îţi cere ajutorul, te face să înţelegi că are nevoie de tine când merge, ajută-l. Pe de altă parte, dacă nu te solicită sau chiar te împinge, este semn că este gata să o facă singur. În orice caz, stai aproape, braţele tale de protecţie vor fi cel mai bun confort în cazul unei mici căderi. Dacă sunteţi în locuri publice sau pe teren denivelat sau dacă cel mic ţine morţiş să meargă nesusţinut, atunci un ham bebe, care să îl susţină în eventualele momente de dezechilibru, este binevenit.

Asigură-i condiţii optime

În ceea ce priveşte pantofii, este mai bine să-l laşi desculţ în perioada de învăţare: numeroasele terminaţii nervoase din arcada îi permit să simtă mai bine pământul şi să-şi perfecţioneze echilibrul. La plimbarile afară, preferă pantofi uşor de incaltat, cu şireturi, deoarece se fixează bine pe picior, puţin mai inalţi, pentru a tine glezna, cu talpa flexibilă şi subţire şi cu contrafort rigid (în spatele călcâiului).

Odată ce a învăţat să meargă, oferă-i ocazii să exerseaze

Anumite jucării precum camioane sau triciclete, de exemplu, pe care stă copilul, îl pot ajuta în perioada în care exersează mersul. Împingându-se în picioarele lui, pentru a se mişca, copilul dumneavoastră îşi va dezvolta muşchii. Pe de altă parte, după ce învaţă să meargă bine, un ham bebe nu mai este recomandat, aşa că îl puteţi păstra în dulap, pentru viitorul bebe.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici