(P) Cum să pregăteşti corect fructe şi legume congelate şi să nu mai faci cumpărături atât de des

Pandemia de coronavirus a schimbat multe dintre obiceiurile pe care le aveam, iar acum că preţurile cresc, multe persoane încep să ia în considerare să îşi facă o rezervă de fructe congelate şi legume congelate. Atât acestea, cât şi peştele, carnea şi fructele de mare sunt produse proaspete care, dacă sunt congelate corect, pot fi păstrate perioade lungi de timp. Astfel puteţi să profitaţi de preţurile mai mici ale produselor de sezon. Iată, mai jos, cum să pregăteşti fructe congelate şi legume congelate ca să nu-ţi lipsească niciodată nimic.

235 afișări
Imaginea articolului (P) Cum să pregăteşti corect fructe şi legume congelate şi să nu mai faci cumpărături atât de des

Primul pas: toacă şi feliază

Puneţi-vă şorţul şi ascuţiţi-vă cuţitul, pentru că acesta este punctul de plecare pentru legume congelate şi fructe congelate. Practic, trebuie să tăiem şi să feliăm fiecare bucată din câteva motive simple. Prima este pur şi simplu o chestiune de spaţiu: dacă o grămadă de praz este deja voluminoasă în bucătăria dumneavoastră, imaginaţi-vă o grămadă de praz în congelator sau o tavă de ardei roşii. Tăindu-le, veţi evita ca acestea să ocupe mai mult spaţiu decât ar trebui, precum şi din alte motive practice, cum ar fi un mai bun control al porţiilor.

Este posibil să fi congelat produse fără să ţineţi cont de mărimea sau de volumul acestora, fie că este vorba de carne de porc, de pui sau de vită, iar când le decongelaţi, constataţi că cantitatea este prea mare pentru ceea ce aţi vrut să gătiţi. Ei bine, tăierea legumelor vă poate oferi o mai bună înţelegere a dimensiunilor congelate şi a cerinţelor de gătire, astfel încât va fi mai uşor. De asemenea, un al treilea motiv are legătură cu următorul pas, cel de blanşare.

De ce este importantă blanşarea legumelor

Este foarte posibil să fi blanşat, de exemplu, spanacul sau o tulpină de broccoli, astfel încât să îşi păstreze verdele natural şi o notă uşor crocantă. Ei bine, acesta este acelaşi lucru pe care ar trebui să-l faceţi pentru a vă congela corect legumele. Blanşarea inactivează enzimele, cum ar fi lipooxigenazele sau polifenoli-oxidazele, care ar putea să-şi menţină activitatea la temperaturi de congelare şi ar produce mirosuri şi arome anormale şi culori maronii nedorite. În plus, acest tratament termic dezactivează o parte din microorganisme, îmbunătăţind calitatea igienică, şi expulzează oxigenul care se depune în ţesuturi, ceea ce reduce reacţiile de oxidare în timpul depozitării.

Deci, cum blanşăm legumele?

Acest proces, pe care mulţi dintre voi îl cunoaşteţi, este foarte simplu şi eficient. Tot ce trebuie să faci este să scufunzi legumele curate şi tăiate - este important ca acestea să fie şi tăiate, deoarece blanşarea unui praz sau a unei căpăţâne de broccoli întreagă poate fi un circ - în apă clocotită pentru o perioadă scurtă de timp (între una şi trei minute, în funcţie de produs, cele mai delicate sau mai moi având nevoie de mai puţin timp) şi apoi să le scufunzi imediat în apă foarte rece pentru a opri fierberea. Nu uitaţi să schimbaţi apa dacă pregătiţi mai multe legume congelate în acelaşi timp.

Cum pregătim fructe congelate?

Putem să pregătim fructe congelate, dar acestea au unele probleme greu de rezolvat. De obicei, nu se face blanşare, deoarece înmuierea este inevitabilă şi afectează negativ proprietăţile acestora, astfel încât congelarea fructelor întregi sau a bucăţilor de fructe este o provocare majoră, astfel încât să se păstreze textura şi culoarea. Soluţia este să le decojim, să le tăiem în bucăţi şi să le înmuiem într-o soluţie de apă cu zahăr (40% zahăr) şi acid ascorbic. Congelarea va fi bună, dar încorporăm zaharuri libere, ceea ce nu este cel mai bun lucru din punct de vedere nutriţional. De aceea, soluţia este să se folosească apă sau suc, dar rezultatul nu este la fel de bun, în orice caz, presupune scufundarea lor într-un lichid.

Există câteva excepţii care rezistă relativ bine, cum ar fi fructele de pădure şi fructele roşii (căpşuni, zmeură, afine, mure), care îngheaţă mai bine chiar dacă nu li se aplică niciun tratament. Ultima opţiune, care este mai scumpă, dar funcţională, este achiziţionaţi un echipament de vid şi să le împachetaţi în vid, curate şi întregi, decojite sau nu, şi apoi să le congelaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici