Parada militară de 1 Decembrie: Avioanele F-16 Fighting Falcon vor survola Arcul de Triumf

Peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi SRI, vor participa la parada militară de 1 decembrie, elementele de noutate din acest an fiind, printre altele, avioanele F-16 Fighting Falcon şi Caravana SMURD.

3231 afișări
Imaginea articolului Parada militară de 1 Decembrie: Avioanele F-16 Fighting Falcon vor survola Arcul de Triumf

Parada militară de 1 Decembrie: Avioanele F-16 Fighting Falcon vor survola Arcul de Triumf

Parada militară organizată de Ziua Naţională a României va avea mai multe elemente de noutate, având în vedere că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la eveniment urmând să participe, pe lângă cei peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, militari străini din state membre NATO, dar şi peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave. Noutăţile din acest an sunt reprezentate de avioanele multirol F-16 Fighting Falcon, tehnica de transport uşoară (motociclete enduro şi ATV-uri) pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, noua ţinută combat a militarilor români, care va intra în dotare în 2017 şi Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de intervenţie, cunoscut sub denumirea de Caravana SMURD.

Astfel, MApN anunţă că la parada militară vor participa, aproximativ 1.000 de militari din Forţele Terestre Române, cu peste 125 de mijloace tehnice de luptă. Vor fi prezentate mai multe mijloace esenţiale de luptă în defavoarea autoturismelor. De asemenea, la eveniment va participa şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Forţele Aeriene Române participă la eveniment cu trei detaşamente, reprezentate de două blocuri de paradă din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu" şi un detaşament al Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă". Tehnica militară este formată din radare TPS-79R şi sisteme de rachete sol-aer HAWK. Parada va fi completată de formaţii de aeronave de tipul IAR-330 Puma şi SOCAT, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-99 Standard şi ŞOIM, MiG-21 LanceR, precum şi ultima achiziţie a Forţelor Aeriene, aeronavele F-16 Fighting Falcon.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Militarii străini care vor participa la paradă sunt din Regatul Unit al Marii Britanii, Italia, Germania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Din partea MAI vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 300 de angajaţi, blocul de defilare al instituţiei urmând să fie deschis de Garda de Onoare a Jandarmeriei Române şi închis de cei mai tineri participanţi la paradă, elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina. La parada militară vor participa şi 13 jandarmi călare din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, anunţă MAI.

Totodată, MAI va participa la paradă cu 60 de autospeciale şi maşini de intervenţie şi cu şase elicoptere de tip Mi 8, Mi 17 şi EC 135 ale Inspectoratului General de Aviaţie, urmând să defileze, pentru prima dată, Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie, cunoscut sub denumirea de Caravana SMURD, al cărei personal a instruit în acest an în marile oraşe din ţară peste 10.000 de persoane în tehnici de prim ajutor şi intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă.

Trei detaşamente din cadrul SRI vor defila, pe 1 decembrie, din primul detaşament făcând parte luptători ai Brigăzii Antiteroriste, strucutră acţională reprezentativă prin care SRI îşi exercită prerogativele de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului. Cel de-al doilea detaşament este format din cadre care asigură securitatea aviaţiei civile naţionale şi internaţionale pe 16 aeroporturi civile din România, în timp ce din al treilea detaşament de defilare fac parte studenţi ai Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazul.

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, context în care efectivele vor defila în cadrul paradei militare în cinstea Zilei României, dar şi în memoria eroilor care au luptat în Marele Război pentru întregire, act decisiv pentru îndeplinirea obiectivului Unirii de la 1 decembrie 1918.

"Avem o singură paradă naţională, cea de la Bucureşti, dar avem în acelaşi timp ceremonii militare şi religioase în toate garnizoanele din ţară unde sunt mari unităţi. (...) Nu pot decât să reiau apelul ca pe 1 decembrie, de la ora 11, la Arcul de Triumf, cât mai mulţi români, inclusiv şi mai ales cei mici să vină cu încredere, cu bucurie într-un moment care sunt încredinţat că va transmite un mesaj puternic de mândrie naţională, dar şi de încredere în forţele noastre armate, într-o aniversare specială a 100 de ani de unitate naţională a românilor", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României va avea loc joi, cu începere de la ora 11.00, iar defilarea se va realiza pe şoseaua Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici