Parchetul General a închis dosarul de conflict de interese al lui Iohannis

Parchetul General a închis dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese, procurorii stabilind că acesta nu a încălcat legea atunci când a semnat în calitate de primar al Sibiului un contract cu o tipografie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, potrivit Gândul.

3198 afișări
Imaginea articolului Parchetul General a închis dosarul de conflict de interese al lui Iohannis

Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

În soluţia de clasare a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prezentată de Gândul, se arată că folosul material rezultat în urma semnării de către primarul Sibiului a contractului a fost obţinut de Tipografia Honterus, nu şi de către Klaus Iohannis.

"În speţă, folosul material obţinut ca urmare a semnării, de către Klaus Werner Iohannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, a contractului de prestări-servicii nr. 71/23.12.2010, având ca obiect «Servicii de informare şi publicitate în vederea implementării proiectului POS CCE SMIS 4915, contract de finanţare nr. 117/321/28.08.2009, Implementarea conceptului de administraţie electronica la nivelul municipiului Sibiu», contract încheiat cu S.C. Tipogafia Honterus S.R.L., respectiv a procesului-verbal de recepţie a serviciilor prestate, încheiat la data de 02.06.2011, precum şi aprobării unui număr de 3 (trei) facturi, în vederea efectuării plăţilor, către S.C. Tipografia Honterus S.R.L., s-a realizat în beneficiul S.C. Tipografia Honterus S.R.L. Sibiu", au scris procurorii în documentul citat.

Parchetul instanţei supreme a menţionat că primarul Sibiului nu s-a aflat în raporturi de muncă, după cum rezultă din probele administrate în dosar, cu Tipografia Honterus, societate al cărei asociat unic era, la acea dată, Forumul Democrat al Germanilor din România, şi nici cu FDGR.

"În acest sens, arătăm că, prin adresa nr. 1148/11.11.2013, Forumul Democrat al Germanilor din România a comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, faptul că domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civilă din dosar) nu a avut şi nici nu are calitatea de angajat al Forumului Democrat al Germanilor din România, menţionându-se faptul că această funcţie este una onorifică; de asemenea, s-a mai arătat că d-l Klaus Werner Iohannis nu a beneficiat, din partea F.D.G.R., de servicii sau foloase de orice natură, neaflându-se, în raporturi comerciale, cu respectiva asociaţie. Totodată, prin adresa cu numărul 2827/18.06.2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, faptul că domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civilă din dosar), nu figurează angajat sau fost angajat al Forumului Democrat al Germanilor din România şi nici al Tipografiei Honterus", se mai arată în documentul citat.

Procurorii au precizat că raportul de muncă "ia naştere din relaţiile sociale reglementate de lege, dintre o persoană fizică, pe de o parte şi, ca regulă, o persoană juridică - pe de altă parte -, ca urmare a prestării unei anumite munci, de către prima persoană, în folosul celei de a doua, care, la rândul ei, se obligă să o remunereze şi să creeze condiţiile necesare prestării acelei munci; aşadar, subiectele raportului juridic de muncă sunt angajatorul şi salariatul".

Decizia procurorilor are ca efect reluarea dosarului civil de conflict de interese. Această cauză este distinctă faţă de dosarul de incompatibilitate judecat acum la Curtea Supremă, a precizat Gândul.

În august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era. ANI a sesizat în acest caz Parchetul General pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procesul civil în care Iohannis contestă raportul ANI de conflict de interese este judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe 12 martie, instanţa a solicitat Parchetului General să îi comunice dacă a început urmărirea penală îi urma sesizării trimise de ANI pe aceeaşi speţă. În 19 martie, judecătorii au decis suspendarea procesului pentru că procurorii au început urmărirea penală. Reprezentanţii Parchetului General au confirmat pentru Gândul că au început urmărirea penală, dar au subliniat că urmărirea penală a fost începută pentru faptele incriminate de ANI, şi nu pe numele lui Iohannis. Noul Cod de Procedură Penal prevede că practic procurorii să înceapă verificarea aproape în toate cazurile în care sunt sesizaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici