Parlamentul ar putea desfiinţa fondul social de gaze

Fondul social de gaze, la care contribuie în 2008 Petrom şi Romgaz cu o sumă totală de 172 milioane lei, ar putea fi desfiinţat de Parlament, astfel că peste 850.000 de familii, care beneficiază în prezent de ajutor social de până la 100 de lei pentru plata facturii la gaze, nu vor primi subvenţii.

15 afișări
Imaginea articolului Parlamentul ar putea desfiinţa fondul social de gaze

Parlamentul ar putea desfiinţa fondul social de gaze (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat, în luna februarie, o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea unui fond social de gaze în acord cu producătorii de gaze Petrom şi Romgaz, destinat ajutorării persoanelor cu venituri reduse la achitarea facturilor la gaze. Sprijinul suplimentar este cuprins între 10 lei şi 100 lei, în funcţie de venitul pe fiecare membru de familie. Ajutoarele suplimentare sunt acordate în lunile februarie-martie şi noiembrie-decembrie 2008.

Senatul a aprobat, la începutul lunii mai, un proiect de lege prin care OUG 14/2008 privind înfiinţarea fondului social de gaze a fost respins.

În prezent, ordonanţa se urgenţă se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

În cazul în care plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, va lua aceeaşi decizie ca Senatul, fondul social de gaze va fi desfiinţat, iar persoanele cu venituri reduse nu vor mai beneficia de sprijinul suplimentar acordat prin acest mecanism, ci doar de ajutoarele acordate de stat pentru încălzire, au declarat pentru MEDIAFAX rerezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF).

Fondul social de gaze a fost înfiinţat, după un an şi jumătate de discuţii, de MEF şi cei doi mari producători de gaze naturale, Petrom şi Romgaz. În baza unui protocol, cele două companii vor vărsa la fond în acest an suma de 172 de milioane de lei. Din valoarea totală a fondului, 80 de milioane de lei reprezintă contribuţia Petrom şi 92 milioane lei contribuţia Romgaz.

Fondul este susţinut în mod benevol de către cei doi producători interni de gaze. Contribuţiile acestora nu sunt scăzute din impozitul pe profit datorat, ci sunt considerate cheltuieli deductibile din baza de calcul pentru impozitul pe profit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici