Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva se ţine şi anul acesta, dar condiţiile nu sunt clare. Şeful DSP Iaşi: Oricum ar fi, există riscuri

  • Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva se ţine, chiar dacă la Iaşi nu vor sosi credincioşi din ţară
  • Nu se ştie dacă va mai fi scoasă racla, dar cei care vin ar putea fi legitimaţi
  • Şeful DSP Iaşi îţi spune că oricum ar fi, există riscuri
861 afișări
Imaginea articolului Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva se ţine şi anul acesta, dar condiţiile nu sunt clare. Şeful DSP Iaşi: Oricum ar fi, există riscuri

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva se ţine şi anul acesta FOTO Doxologia

Racla rămâne înăntru sau va fi scoasă la fel ca în fiecare an? Cum vor verifica autorităţile dacă cei care vin la Iaşi merg la Sfântă sau în altă parte? Vor fi legitimaţi? Sunt întrebări la care încă nu am un răspuns clar pentru tine. Nici eu şi nici autorităţile din Iaşi. Decizia CNSU care interzice participarea la evenimente religioase a persoanelor care nu sunt din localitatea respectivă a dat peste cap planurile autorităţilor locale şi a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Nu e clar încă dacă decizia se referă la tot pelerinajul sau la ziua de 14 octombrie, când e Hramul Cuvioasei. Chiar şi aşa, lumea vine în continuare la Iaşi, pentru că decizia CNSU trebuie urmată de ceva hârtii la nivel local. Maricel e din Galaţi şi pentru că a auzit că există posibilitatea ca pelerinajul să fie oprit a venit de astăzi, cu familia la Sfânta Parascheva
 
Un pelerin din Galaţi consideră că decizia este „puţin cidată (...). Dacă s-ar lua măsurile de siguranţă socială eu cred că ar fi bine ca totuşi pelerinajul să decurgă în ritm normal, cum a fost şi în anii anteriori.”
 
Ajunsă lângă Sfântă, Elena simte „Dezlegare sufletească.” Acum nu mai sărută racla. „Doar punem mâna şi atât. Nu mi-e frică, dar nu e normal. Nu pot să îmi dau masca jos.”
„Discutăm despre faptul că nu pot ajunge la evenimentul religios oameni din afara oraşului, nu înseamnă că oraşul este închis pentru cei care vin în oraş pentru alte activităţi. Pentru a ajunge la rând va avea loc o legitimare”, explică Marius Dangă, şeful cancelariei Prefectului judeţului Iaşi.
 
„E foarte greu de spus, pentru că dacă rămâne în interior este riscul de a se aduna populaţie într-un spaţiu închis, dacă rămâne în exterior e ca o invitaţie, veniţi şi participaţi. Ambele variante au riscuri, avantaje şi dezavantaje”, este de părere şi Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi .
 
„Anunţul de aseară prin care se interzice deplasarea celor din alte localităţi în localitatea în care are loc o sărbătoare religioasă este surprinzătoare şi nu ştim în ce măsură ea va putea fi şi implementată la modul practic”, spune Marian Timofte, vicar administrativ al MMB Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici