PERCHEZIŢII DNA la CJ Vaslui, Prefectură şi trei primării, într-un dosar de fraude cu bani europeni. Percheziţiile vizează inclusiv biroul şefului CJ Vaslui

Procurorii DNA au făcut percheziţii, în Bucureşti şi în cinci judeţe, la peste 60 de adrese, fiind vizate şi sediul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, al Prefecturii şi sediile a trei primării din judeţ, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene. Percheziţiile vizează mai multe birouri din sediul CJ Vaslui, inclusiv cel al preşedintelui CJ, Dumitru Buzatu (PSD).

3158 afișări
Imaginea articolului PERCHEZIŢII DNA la CJ Vaslui, Prefectură şi trei primării, într-un dosar de fraude cu bani europeni. Percheziţiile vizează inclusiv biroul şefului CJ Vaslui

Percheziţii DNA la CJ Vaslui, Prefectură şi trei primării, într-un dosar de fraude cu bani europeni (Imagine: Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

UPDATE 20:00 Percheziţiile de la CJ Vaslui s-au încheiat după zece ore, fiind ridicaţi zeci de saci cu documente

Percheziţiile de la Consiliul Judeţean Vaslui s-au încheiat, marţi seară, după aproape zece ore, iar procurorii au ridicat 39 de saci cu documente, şeful instituţiei spunând că e vorba de ”documente privind achiziţiile, privind derularea proiectului de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare”.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, după finalizarea percheziţiilor, că procurorii DNA au solicitat o serie de documente privind achiziţiile publice derulate de către instituţia pe care o conduce.

”Procurorii au solicitat, în pricipal, documente privind derularea proiectului de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare, documente privind achiziţiile. Presupun că există nişte suspiciuni, pentru că altfel nu ar veni nimeni să facă percheziţii şi să ridice documente. Ordinul de percheziţie a vizat biroul preşedintelui CJ şi birourile în care existau documentele solicitate. (...) Dacă va fi necesar, vom angaja un avocat, dar deocamdată nu angajăm pe nimeni. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă”, a afirmat Dumitru Buzatu.

Şeful CJ a mai spus că nu ştie foarte multe lucruri despre percheziţiile la Centrul de Afaceri, condus de către fiul său, Tudor Buzatu, susţinând că a plecat dimineaţă de acasă împreună cu acesta, fără însă ca pe parcursul zilei să mai ia legătura cu el.

”Am emoţii, e firesc. Nu cred că nimeni care face obiectul unei asemenea cercetări nu este lipsit de emoţii. În ceea ce priveşte documentele, aştept şi eu să văd despre ce este vorba, ce conţine acel dosar, dacă este pe numele meu. În principiu, ne temem de Cel de sus, dar te mai temi şi de cei de jos”, a spus Buzatu.

Percheziţiile de la sediul CJ Vaslui s-au finalizat după aproape zece ore, fiind ridicaţi 39 de saci cu documente.

La Prefectura Vaslui, procurorii anticorupţie au percheziţionat doar biroul directorului de cancelarie, Edi Popica (PSD), viitorul ginere al unuia dintre patronii firmelor vizate de descinderi şi care au executat lucrări decontate de către Consiliul Judeţean.

Anchetatorii au descins şi la sediile unor firme de construcţii din Vaslui, Murgeni, Bârlad, care au desfăşurat lucrări la groapa ecologică din localitatea Roşieşti, precum şi lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare şi a drumurilor din judeţ, toate lucrările fiind finanţate cu fonduri europene. Printre aceste societăţi s-a numărat şi Aquavas Vaslui.

De asemenea, percheziţiile au vizat Primăria comunei Ştefan cel Mare, de unde au fost ridicate documente ale unor firme care aparţin preşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, şi care au domeniu de activitate agricultura. Astfel, Buzatu are, în localitatea respectivă, terenuri pe care cultivă cereale, precum şi o fermă pomicolă.

În urma percheziţiilor, nicio persoană nu a fost ridicată de procurori şi dusă la audieri.

Procurorii DNA au descins, marţi dimineaţă, la 62 de adrese din Bucureşti şi cinci judeţe, fiind vizate şi cinci sedii ale unor instituţii publice, iar restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele unor persoane.

Astfel, procurorii au făcut percheziţii în mai multe birouri de la Consiliul Judeţean Vaslui, în prezenţa şefului instituţiei, Dumitru Buzatu, precum şi la biroul lui Tudorel Buzatu, fiul preşedintelui CJ Vaslui, aflat la Centrul de afaceri din municipiu, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

De asemenea, au fost vizate sediul Prefecturii Vaslui şi sediile a trei primării din localităţile Şuletea, Murgeni şi Ştefan cel Mare, dar şi sediile unor societăţi comerciale şi locuinţele unor persoane.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii de la Serviciul Teritorial Iaşi fac cercetări în două cauze penale care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2015.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că persoanele vizate în acest dosar sunt suspectate de luare de mită, abuz în serviciu şi fals în legătură cu accesarea fondurilor europene şi cu întocmirea documentaţiei în acest sens.

Şeful Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, este şi preşedinte al organizaţiei judeţene Vaslui a PSD, în timp ce fiul său este liderul Tineretului Social Democrat la nivel judeţean.

UPDATE 10:45 - Percheziţiile de la CJ Vaslui, făcute inclusiv în biroul şefului instituţiei

Percheziţiile de marţi dimineaţă, de la Consiliul Judeţean Vaslui, vizează mai multe birouri din sediul instituţiei, inclusiv cel al preşedintelui CJ, Dumitru Buzatu (PSD), la ora transmiterii acestei ştiri încăperea fiind păzită de către jandarmi.

Şeful Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în biroul său, păzit de către jandarmii care nu permit nimănui accesul în interior, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii DNA au descins, marţi dimineaţă, şi la biroul lui Tudorel Buzatu, fiul preşedintelui CJ Vaslui, aflat la Centrul de afaceri din municipiu, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Tudorel Buzatu este, de altfel, directorul Centrului de afaceri Vaslui.

Şeful Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, este şi preşedinte al organizaţiei judeţene Vaslui a PSD, în timp ce fiul său este liderul Tineretului Social Democrat la nivel judeţean.

Pe timpul desfăşurării percheziţiilor la sediul CJ Vaslui a venit şi vicepreşedintele instituţiei, Corneliu Bichineț (PNL), care avea un aer degajat în ceea ce priveşte acţiunile procurorilor anticorupţie.

"Ce faceţi băieţi aici, v-aţi speriat? (n.r. - adresându-se ziariştilor). Nu se întâmplă nimic, sunt instituţii ale statului care trebuie să-şi facă treaba", a declarat Bichineţ.

Accesul ziariştilor în sediul Prefecturii Vaslui, instituţie vizată, de asemenea, de percheziţiile DNA, nu este permis.

Prefectura Vaslui şi Consiliul Judeţean funcţionează în aceeaşi clădire, respectiv Palatul Administrativ, din centrul municipiului Vaslui.

Anchetatorii nu au descins, marţi, şi la locuinţa preşedintelui CJ Vaslui întrucât soţia acestuia, Gabriela Crețu, este senator, iar pentru astfel de acţiuni este necesar acordul Parlamentului.

În acest dosar privind fraude cu fonduri europene au loc percheziţii la peste 60 de adrese din Bucureşti şi cinci judeţe, fiind vizate sediul CJ Vaslui, al Prefecturii şi sediile a trei primării din localităţile Şuletea, Murgeni şi Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, dar şi sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii de la Serviciul Teritorial Iaşi fac cercetări în două cauze penale care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2015.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că persoanele vizate în acest dosar sunt suspectate de luare de mită, abuz în serviciu şi fals în legătură cu accesarea fondurilor europene şi cu întocmirea documentaţiei în acest sens.

Conform surselor citate, persoanele vizate în acest dosar sunt suspectate de luare de mită, abuz în serviciu şi fals în legătură cu accesarea fondurilor europene şi cu întocmirea documentaţiei în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici