Peste o sută de persoane au protestat faţă de gazele de şist, la Pungeşti

Peste o sută de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, la Pungeşti, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii plecând apoi în marş până în satul vecin Siliştea, pe drumul judeţean care străbate comuna vasluiană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

312 afișări
Imaginea articolului Peste o sută de persoane au protestat faţă de gazele de şist, la Pungeşti

Peste o sută de persoane au protestat faţă de gazele de şist, la Pungeşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Protestul, organizat de Asociaţia "Mişcarea de Rezistenţă Pungeşti", a durat aproximativ două ore şi s-a desfăşurat în două etape. Iniţial, protestatarii s-au adunat în localitatea Armăşoaia, unde au scandat lozinci precum: "Refuz, rezist, gazelor de şist", "Pungeştii şi cu moţii fugăresc din ţară hoţii". De asemenea, oamenii au afişat pancarte pe care scria: "Uniţi salvăm toată România", "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti".

Ulterior, protestatarii, în majoritate localnici, au pornit în marş, până în satul vecin, Siliştea, pe drumul judeţean care străbate comuna Pungeşti, din dreptul casei primarului Mircea Vlasă, scandând, printre altele, "Jos primarul" şi "Hoţul".

Oamenii au încheiat protestul în localitatea Siliştea, unde compania Chevron desfăşoară activităţi de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

"Protestul de astăzi s-a desfăşurat în semn de solidaritate cu alte acţiuni similare din ţară, însă ne dezicem de protestele organizate de partidele politice. La finalul acţiunii, am mulţumit jandarmilor pentru colaborare, mai ales că protestele s-au desfăşurat fără incidente", a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre liderii protestatarilor.

Pe lângă localnicii din satele componente ale comunei Pungeşti, la protest, care a fost autorizat, au participat şi persoane din Vaslui, Iaşi, Galaţi, Bârlad şi comuna vasluiană Ivăneşti.

În 19 ianuarie, aproximativ 250 de persoane au participat, la Pungeşti, la un miting împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, aceasta fiind prima acţiune de protest din acest an care s-a desfăşurat cu autorizaţie.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui. În 4 februarie, Tribunalul Vaslui a respins, printr-o sentinţă definitivă, cererea unui reprezentat al protestatarilor de la Pungeşti de ridicare a restricţiilor de circulaţie impuse de Poliţie.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici