Ponta, întrebat de prezenţa Monei Pivniceru în maşina familiei Năstase: E o prostie ce întrebaţi!

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, întrebat ce părere are despre faptul că Mona Pivniceru a fost fotografiată urcându-se în maşina fiului lui Adrian Năstase, că întrebarea este "o prostie", iar judecătorii ar trebui să nu mai fie fotografiaţi, ci lăsaţi să îşi facă datoria publică.

1273 afișări
Imaginea articolului Ponta, întrebat de prezenţa Monei Pivniceru în maşina familiei Năstase: E o prostie ce întrebaţi!

Ponta, întrebat de prezenţa Monei Pivniceru în maşina familiei Năstase: E o prostie ce întrebaţi! (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Cred că e o prostie ceea ce mă întrebaţi, sincer! Toţi suntem fotografiaţi, cei care suntem persoane publice, şi eu sunt fotografiat cu dumneavoastră şi nu cred că e ceva rău în asta", i-a răspuns Victor Ponta unei întrebări puse de un jurnalist, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturi.

Premierul a mai spus că Mona Pivniceru nu ştia în ce maşină se urcă, precizând că magistraţii ar trebui să fie lăsaţi să îşi îndeplinească datoriile legale.

"Doamna Pivniceru nu cunoştea a cui e maşina. Să condamni pe cineva pentru ceea ce nu ştie e un lucru care se întâmplă, sper, doar în dictaturi, nu în democraţie. În al doilea rând, nu prea mă uit la tot felul de fotografii, sunt tot felul de fotografii cu judecători, cu membri ai CSM. Să-i lăsăm în pace pe judecători, să nu-i mai fotografiem atâta, să-i lăsăm să-şi facă datoria şi, în acelaşi timp, şi ei să înţeleagă că au o datorie faţă de lege şi faţă de cetăţenii acestei ţări", a mai declarat Victor Ponta.

Victor Ponta a venit la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a participa în calitate de ministru interimar al Justiţiei, la şedinţa Plenului CSM, unde va fi luată în discuţie demisia Monei Pivniceru.

Premierul a declarat că îşi doreşte ca miercuri să fie numit un ministru al Justiţiei şi că a venit să îi roage pe membrii CSM să ia act de demisia Monei Pivniceru, pentru ca aceasta să poată fi numită la conducerea MJ.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele interimar, Crin Antonescu, are dreptul constituţional de a o numi, miercuri, pe Mona Pivniceru la şefia MJ.

Întrebat ce va face USL dacă Traian Băsescu nu o va numi pe Mona Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei, Ponta a precizat că nu îl interesează ce vrea Traian Băsescu.

"Mâine seară (miercuri, n.r.) preşedintele în funcţie este domnul Antonescu şi l-am consultat şi e de acord s-o numim pe doamna Pivniceru. Vă poate confirma. Decizia Curţii privind referendumul se citeşte în plenul celor două Camere, după care se publică în Monitor. De aia vă spun: nu-l ascultaţi pe domnul Blaga, că dânsul, nu ştiu, stă degeaba în Parlament că nu ştie ce spune legea. Eu înţeleg că v-a indus în eroare domnul Blaga care zicea că mâine se publică în Monitor. Nu ştie săracul, e vameş", a spus Ponta.

El a arătat că decizia CC se citeşte în plenul celor două Camere după care se publică în Monitorul Oficial, iar plenul cel mai repede va avea loc vineri. "Deci mâine (miercuri, n.r.) domnul Antonescu are dreptul constituţional de a numi în funcţie miniştri şi a fost de acord", a spus Ponta.

El a arătat că nu doreşte să-şi imagineze situaţia în care miercuri cei din CSM ar pleca de la şedinţă pentru a nu lua astfel act de demisia Monei Pivniceru. "Nu pot să-mi imaginez că din CSM o să înceapă să fugă oameni ca să nu ia act de demisia doamnei Pivniceru. Sincer îmi doresc să nu se ajungă la acest vârf de penibil, că doar asta ne mai lipseşte, după ce s-a întâmplat azi", a spus Ponta.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuţie, miercuri, demisiile Monei Pivniceru din CSM şi din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiţiei, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

La şedinţele plenului CSM, condiţia de cvorum este de 15 membri prezenţi dintre cei 19 ai Consiliului.

Mona Pivniceru, reprezentantul judecătorilor ICCJ în CSM, a fost anunţată drept propunere pentru Ministerul Justiţiei în 6 august, ea urmând să îi ia locul lui Titus Corlăţean, mutat la Externe. În aceeaşi zi, Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea privind detaşarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei, pe o perioadă de şase luni, în vederea numirii în funcţia de ministru.

"Este inadmisibilă detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM", a precizat, atunci, CSM.

În urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 august, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Pivniceru şi-a dat demisia din Consiliu, pentru a se putea întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de unde să fie detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

După demisie, Ponta a transmis preşedinţilor ICCJ şi CSM o scrisoare în care le-a cerut sprijinul pentru ca Pivniceru să fie detaşată la Ministerul Justiţiei, pentru a ocupa funcţia de ministru, durata detaşării fiind apreciată la un an.

Până la plenul CSM, anunţat iniţial pentru 20 august, între Pivniceru şi Ministerul Justiţiei s-au interpus, în 16 august, câteva fotografii difuzate de RTV, în care judecătoarea apărea intrând în maşina fiului cel mare al lui Adrian Năstase. Mona Pivniceru a comentat spunând că nu avea cunoştinţă despre proprietarul maşinii, însă a admis că a fost condusă la Mariana Alexandrescu, fost consilier al lui Adrian Năstase, pentru a discuta despre proiectul Legii de unificare a practicii judiciare. Ea a mai spus că se gândeşte până în 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru Justiţie, însă, ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că Pivniceru i-a spus că nu renunţă la postul de ministru şi nu îşi retrage demisia din CSM. Ponta a precizat că, în aceste condiţii, nici el nu îşi retrage propunerea privind numirea acesteia la Ministerul Justiţiei.

Mona Pivniceru a înaintat, în 20 august, o nouă demisie, de această dată din magistratură. Cererea de demisie din magistratură, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, trebuie să fie prezentată plenului CSM, a cărui hotărâre este transmisă ulterior preşedintelui ţării, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial, a precizat CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici