Ponta: Spitalul "Tractorul" din Braşov are o mare problemă de management, dar aparţine de CJ

Spitalul "Tractorul" din Braşov se confruntă cu o mare problemă de management şi cu siguranţă trebuie luate măsuri, dar unitatea aparţine de consiliul judeţean (CJ), iar Guvernul nu poate decât îmbunătăţi legislaţia, a declarat premierul Victor Ponta.

740 afișări
Imaginea articolului Ponta: Spitalul "Tractorul" din Braşov are o mare problemă de management, dar aparţine de CJ

Ponta: Spitalul "Tractorul" din Braşov are o mare problemă de management, dar aparţine de CJ (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Spitalul din Braşov este verificat după ce o bătrână în vârstă de 82 de ani a fost lăsată să plece din unitatea medicală şi a fost, apoi, găsită moartă de frig pe un câmp.

"Spitalul este al Consiliului Judeţean Braşov, nu e al Guvernului, şi sunt convins că, după ancheta care se va face, Consiliul Judeţean, chiar dacă acum nu are preşedinte, că săracu' are probleme, va lua măsurile necesare", a spus Ponta.

Întrebat dacă a fost informat despre situaţia din cadrul spitalului, premierul a răspuns că întotdeauna primeşte informări după ce sunt efectuate verificări, dar a insistat asupra faptului că spitalul depinde din punct de vedere al managementului de consiliul judeţean, astfel că Guvernul nu se poate implica decât prin îmbunătăţirea legislaţiei.

"Şi primarul, care nu e de la mine din partid, a spus foarte clar că e o mare problemă de management acolo şi cu siguranţă trebuie luate măsuri pentru ca ce s-a întâmplat - şi este scandalos - să nu se mai întâmple", a conchis Ponta.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a fost plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Miercuri, aflat la Braşov, premierul Victor Ponta a declarat că problemele de la Spitalul "Tractorul" trebuie gestionate pe plan local, nu de la Bucureşti, adăugând: ”E o boală românească să tot aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti să ne rezolve problema“.

Întrebat ce părere are despre tragedia de la Braşov, unde o bătrână a fost lăsată să plece de la Spitalul ”Tractorul”, fiind găsită apoi moartă de frig pe un câmp, Ponta a răspuns că i se pare ”reprobabil” ceea ce se întâmplă în multe spitale din ţară, dar că este datoria întregii societăţi să schimbe ceva.

Ponta a mai afirmat că, dacă tot se susţine descentralizarea instituţiilor, ar trebui descentralizată şi responsabilitatea.

Luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a trimis o echipă a Corpului de control la Spitalul "Tractorul", nemulţumit de rezultatul anchetei făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov în cazul bătrânei de 82 de ani care a fost lăsată să plece din unitatea medicală şi a fost apoi găsită moartă de frig pe un câmp.

Crina Coliban, nepoata bătrânei, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simţit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardio-respirator, şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

După ce a fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, a fost dusă la Spitalul Judeţean Braşov, de unde medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competenţa lor, pentru investigaţii la Secţia de Urologie. Tânăra a povestit că a plecat împreună cu mama ei să îi aducă bătrânei haine de acasă, iar la întoarcere nu au mai găsit-o, un gardian spunându-i că femeia a plecat cu un taxi, în pijamale şi papuci de casă.

Ea preciza că agentul de pază de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanţă pe un scaun, pe coridor, cu fişa medicală în mână.

"A venit apoi medicul Grigore, o femeie, şi a întrebat-o «Cum te simţi, mamaie?». Bunica a spus: «Bine şi vreau să plec acasă, la Brăila». Doctoriţa Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnaţi fişa asta, puteţi să plecaţi». Şi ea a semnat“, mai spunea nepoata femeii dispărute.

Ea afirma că agentul de pază i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, şi că o infirmieră care îşi încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deşi bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

În urma anchetei interne declanşate la Spitalul "Tractorul" din Braşov s-a stabilit că medicul Veronica Grigore, care a lăsat-o să plece din spital pe bătrână, nu are niciun fel de contract cu această unitate sau cu alt spital din Braşov, ci lucrează la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi ţină locul pentru că se simţea rău. Doctoriţa Veronica Grigore, care a fost rezidenta medicului Eva Ionel de la Spitalul Judeţean Braşov, lucrează ca reumatolog la SJ Sfântu Gheorghe.

După ce în urma necropsiei s-a stabilit că bătrâna a murit din cauza frigului, Poliţia Braşov a deschis o anchetă.

Marţi, Ministerul Sănătăţii a dispus o nouă anchetă la Spitalul "Tractorul" din Braşov, după ce a fost sesizat că o ambulanţă transporta la această unitate trei pacienţi pe aceeaşi targă.

Jurnaliştii care se aflau marţi dimineaţă în faţa Spitalului "Tractorul", unde mai multe persoane veniseră să aprindă o lumânare şi să aducă flori pentru bătrâna de 82 de ani, au observat cum dintr-o ambulanţă Dacia Break, veche şi ruginită, oprită în faţa spitalului au coborât trei persoane, două dintre acestea coborând din portbagaj.

"Din ambulanţă au coborât trei pacienţi, toţi trei fiind înghesuţi pe singura targă din maşină", declara, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Miercuri, conducerea Spitalului Judeţean Braşov a retras din circulaţie ambulanţa Dacia Break care i-a transportat pe cei trei pacienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici