Ponta: Steagul secuiesc a fost folosit prima dată când secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul contra ungurilor. La 9 martie plec la Budapesta

Tensiunile politice dintre Ungaria şi România reprezintă o provocare politică pe un calcul cinic pentru voturi, fiind însă uitat ridicolul situaţiei, şi anume că steagul Ţinutului Secuiesc a fost folosit prima datăcând secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul împotriva unugurilor, afirmă premierul Ponta.

2263 afișări
Imaginea articolului Ponta: Steagul secuiesc a fost folosit prima dată când secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul contra ungurilor. La 9 martie plec la Budapesta

Ponta: Steagul secuiesc a fost prima dată când secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul contra ungurilor. La 9 martie plec la Budapesta (Imagine: Mathe Zoltan - MediafaxFoto))

"Partidul aflat la putere, FIDESZ-ul domnului Orban, are această tactică asumată aproape de a crea în ţările în care sunt minorităţi maghiare cât mai mute tulburări pentru a câştiga mai multe voturi acasă. Este o provocare politică pe un calcul foarte cinic, atât de cinic încât ridicolul din aceste situaţii e uitat. Am aflat întâmplător de la un secui: steagul Ţinutului Secuiesc a fost folosit pentru prima dată în 1599-1600, când secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul împotriva ungurilor. Deci, faptul că pe Parlamentul maghiar este un steag care s-a născut ca luptă împotriva ungurilor e de un ridicol total. Domnul preşedinte al Parlamentului maghiar probabil că nu cunoaşte", a spus Ponta la Realitatea TV.

El a precizat însă că nu se va lăsa atras în această capcană şi că la 9 martie va merge la Budapesta, la invitaţia Partidului Socialist Maghar, pentru a arăta inclusiv faptul că între poporul maghiar şi cel român nu există probleme reale, fiind vorba doar de o politică extremistă şi demagogică.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale".

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, mulţumind tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria şi România privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat că Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici