Ponta vrea centre de primiri urgenţe la fel de performante ca la Mureş, "măcar la nivel regional"

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, după inaugurarea noii Unităţi de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, că îşi doreşte să existe, "măcar la nivel regional", centre de primire urgenţe la fel de performante.

260 afișări
Imaginea articolului Ponta vrea centre de primiri urgenţe la fel de performante ca la Mureş, "măcar la nivel regional"

Ponta vrea centre de primiri urgenţe la fel de performante ca la Mureş, "măcar la nivel regional"

Premierul Victor Ponta a participat, sâmbătă, la inaugurarea noii Unităţi de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, realizată în urma unei investiţii a Ministerului Sănătăţii, printr-un program al Băncii Mondiale, în valoare de peste trei milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premierul a fost însoţit de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, subsecretarul de stat Raed Arafat, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, medici străini colaboratori şi oameni de afaceri, care au fost alături de SMURD Târgu Mureş în ultimii 20 de ani şi care au primit plachete, în semn de mulţumire.

În cadrul ceremoniei, s-a stabilit prima legatură între Centrul de Telemedicină Târgu Mureş şi Centrul de Telemedicină Iaşi.

După inaugurarea Unităţii de Primire Urgenţe, premierul Victor Ponta a declarat că aceasta "ar face invidios orice cetăţean al UE", fiind "o mândrie pentru România, ca ţară, şi o mândrie pentru Târgu Mureş".

El a adăugat că îşi doreşte centre de primiri urgenţe la fel de performante, "măcar la nivel regional".

"Sunt convins, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii şi de conducerea MAI - ar trebui să spun şi alături de conducerea Ministerului de Finanţe - de faptul că acest program trebuie continuat, de faptul că dincolo de Târgu Mureş, care merită această de unitate de primiri urgenţe, în mod sigur trebuie să avem şi în alte oraşe ale ţării şi poate vom reuşi, măcar ca la nivel regional, în fiecare regiune a ţării, să avem un asemenea centru, fie că vorbim de Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa. E vorba de salvarea de vieţi omeneşti, e vorba de a oferi medicilor şi asistenţilor şi asistentelor condiţii de muncă la nivelul pe care îl merită şi de a arăta că există un domeniu în România în care suntem cu adevărat la nivelul cel mai înalt", a declarat premierul.

Victor Ponta le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la construcţia noii unităţi, din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi "celui care inevitabil se confundă cu aceste realizări, domnului Raed Arafat".

Ponta şi-a exprimat compasiunea şi solidaritatea cu "toţi membrii acestei familii care lucrează în medicina de urgenţă" şi în mod special cu echipajul de urgenţă care a murit la Galaţi în urmă cu câteva zile, arătând că aceştia "în fiecare zi, în fiecare moment îşi pun viaţa în pericol pentru a salva multe vieţi".

"Apreciez enorm de mult, pentru că nu există o recompensă suficient de mare. Există un singur lucru pe care putem să îl facem, să exprimăm respect şi recunoştinţă şi să încercăm de fiecare dată, noi, cei care luăm decizii politice, decizii financiare, să avem în vedere că orice leu cheltuit în plus înseamnă de fapt o viaţă salvată. Şi cred că în mod sigur pentru sănătate şi pentru educaţie sunt cei mai buni bani pe care un guvern din această lume poate să îi cheltuiască", a spus Ponta.

Medicul Raed Arafat a afirmat, la rândul său, că această investiţie a Ministerului Sănătăţii a fost aprobată în 2008 şi a început în 2011, reprezentând "o schimbare radicală în sistemul de urgenţă din Târgu Mureş".

"Ne mutăm în casă nouă pentru pacienţi, nu pentru noi", a spus Arafat.

El a arăta că "baraca" - clădirea modulară primită printr-o donaţie scoţiană, în 1994 -, ar fi trebuit să fie folosită trei-patru ani, dar în realitate a fost utilizată timp de 18 ani.

"Este modernizarea parterului spitalului, a curţii interioare şi interiorul. La momentul actual, UPU din Târgu Mureş funcţionează încă într-o clădire modulară din 1994, se va muta de astăzi (sâmbătă - n.r.) după-amiază în această unitate. Investiţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii prin programul Băncii Mondiale, din nişte economii făcute pe programul de urgenţă - din economiile acestea s-au făcut mai multe proiecte, între care şi acesta. Costul investiţiei, cu echipamente cu tot - şi aici vorbim inclusiv de computer tomograf, Roentgen, exact după standardele care sunt afară - este de 3.020.000 de euro. Vorbim de un spaţiu de 2.500 de metri pătraţi, plus un subsol care are depozite", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, la noua UPU vor lucra 30 de medici şi medici rezidenţi, iar aceasta va primi şi urgenţa pediatrică.

"Aceasta înseamnă că, pe lângă ce vedem zilnic la 150-180 de bolnavi, vor mai veni 80 de bolnavi. Există şase medici pediatri care lucrează şi împreună cu medicii de urgenţă vor rezolva problema urgenţei pediatrice, care are un sector special în cadrul urgenţei", a conchis Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici