Predoiu: CSM va fi sesizat în legătură cu violenţele din ultimul timp

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, luni, că amploarea infracţiunilor cu violenţă din ultima perioadă reprezintă un semnal, iar spectrul justiţie şi afaceri interne ar trebui să strângă rândurile, un grup de specialişti analizând cazuistica şi va transmite concluziile CSM.

12 afișări
Imaginea articolului Predoiu: CSM va fi sesizat în legătură cu violenţele din ultimul timp

Predoiu: CSM va fi sesizat în legătură cu violenţele din ultimul timp (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că este un semn că ne confruntăm cu un fenomen. Nu poate fi doar o întâmplare şi cred că ar trebui ca instituţiile dn tot spectrul justiţie şi afaceri interne să strângă legăturile şi să opereze în elaborarea unor strategii. Prin dialog interinstituţional permanentizat trebuie să elaborăm strategii şi planuri de acţiune şi să le şi implementăm", a declarat Cătălin Predoiu, întrebat fiind cum comentează amploarea din ultima perioadă a cazurilor violente înregistrate în România.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu este un fenomen pe care să-l poată rezolva una sau alta dintre instituţiile cu atribuţii în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

"Menţionând, sigur, că respectăm independenţa şi autoritatea, şi autonomia instanţelor, şi neamestecându-ne în actul de justiţie propriu-zis, totuşi modul de soluţionare a dosarelor de corupţie de infracţionalitate cu violenţă este în atenţia ministerului. Un grup de lucru va propune Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o concluzie în legătură cu acest tip de cazuistică", a mai spus Predoiu.

Cătălin Predoiu a mai sublianiat că grupul de lucru de la nivelul Ministerului Jutiţiei, în care sunt incluşi membri ai CSM, analizează soluţiile instanţelor, chiar în raportul de ţară privind justiţia al Comisie Europene se arată că în dosarele de corupţie se pronunţă soluţii mai puţin severe.

"Trebuie să respectăm independeţa lor, să le explicăm impactul soluţuiilor, însă CSM trebuie să apese pe un buton pe altul pentru că CSM-ul este punctul cheie", a spus Predoiu referindu-se la magistraţi.

Totodată, demnitarul a afirmat că "nu trebuie nici căzut în extrema unui regim juridic extrem de represiv, sancţionator, dur sau a unei abordări a instanţelor care să ignore vicii de procedură sau lipsa probelor, că altfel balanţa justiţiei se poate dezechilibra foarte uşor".

Predoiu a adăugat că are în vedere "ridicarea minimului pedepselor", întrucât instanţele aplică sancţiunea mai blândă.

"Mâna pe balanţă eu n-o s-o pun niciodată", a conchis Predoiu.

Citeşte şi:

Scandal în Plaza România între clanul Preda şi agenţii de pază

Cluj: Jaf armat la o filială a Băncii Transilvania

Băsescu: Statul trebuie să protejeze ordinea în spaţiul public

Nica cere angajarea a 2.000 de poliţişti de ordine publică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici