Preţul unor medicamente ar putea scădea şi cu 1.200 de lei, prin revizuire

Preţul unor medicamente oncologice scade şi cu 1.200 de lei, prin revizuirea prevăzută de lege, ce trebuie operată de producători până în 10 martie, potrivit unei evaluări a Direcţiei farmaceutice din Ministerul Sănătăţii.

538 afișări
Imaginea articolului Preţul unor medicamente ar putea scădea şi cu 1.200 de lei, prin revizuire

Preţul unor medicamente ar putea scădea şi cu 1.200 de lei, prin revizuire (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009.

În urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care costă în prezent 8.361 de lei, ar urma să coste, după reclaculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat şi la plămâni, care costă 5.216 lei, ar urma să coste, 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.

Potrivit aceleiaşi evaluări, în cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, preţul se reduce de la 1.713 lei, la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronică de rinichi şi anemie, care costă 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienţă renală cronică cu preţul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintate care costă 342 de lei va costa 177 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că a cerut Direcţiei fermaceutice o evaluare a preţurilor la medicamente.

"Nu am ştiut că pot fi diferenţe aşa de mari, până nu am văzut rezultatul evalării. L-am informat pe premierul Victor Ponta şi i-am prezentat şi dumnealui rezultatele", a spus ministrul Sănătăţii.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătăţii să transmită firmelor producătoare de medicamente că solicitarea de actualizare a preţurilor la medicamente se bazează pe dreptul românilor de a plăti acelaşi preţ precum cel achitat de alţi cetăţeni din state membre UE.

"Vă rog să explicaţi că suntem în Uniunea Europeană şi că românii au dreptul să plătească medicamentele la preţurile care sunt accesabile şi pentru alţi cetăţeni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% în plus. Ştiu că producătorii sunt supăraţi şi de asta, din 2009 până azi, nu am făcut ce trebuia, dar trebuia să facem mai demult. Nu facem altceva decât să dăm drepturile românilor de a plăti medicamentele la preţurile din Uniunea Europeană. Înţeleg că va fi o luptă grea. Cu cât veţi explica mai mult, cu atât vom câştiga mai uşor această bătălie", i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Ministerul Sănătăţii a cerut producătorilor revizuirea preţurilor, în virtutea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.

Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

CNAS a arătat, marţi, că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utlizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.

În schimb, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că scăderea preţului la medicamente trebuie făcută simultan cu implementarea unor mecanisme de protecţie care să garanteze că produsele pentru România ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic.

Reprezantanţii pacienţilor sunt de părere că faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa la medicamente încurajează exportul paralel, făcând ca "interese comerciale imorale şi ilegale să facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans".

Coaliţia arată că a luat act cu îngrijorare de creşterea numărului de pacienţi din România care nu au acces la tratamentele necesare.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că preţul real al medicamentelor în România este cu 29 la sută sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor, menţionând şi că, prin ordinul din 2009, este comparat cu preţul din alte 12 ţări europene care au sisteme şi politici de sănătate diferite de situaţia din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanţare, de compensare al medicamentelor etc.).

"Astfel, în contextul unor noi scăderi de preţuri vom asista la o creştere a comerţului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare", arată ARPIM.

Ministrul Sănătăţii a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii vor fi obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici