Prevederile din legea vânătorii referitoare la păşunat au fost suspendate de plenul Senatului

Senatorii au aprobat marţi suspendarea prevederilor referitoare la interzicerea păşunatului şi la limitarea numărului de câini de pază şi însoţire la stâni, cu 73 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi cinci abţineri.

415 afișări
Imaginea articolului Prevederile din legea vânătorii referitoare la păşunat au fost suspendate de plenul Senatului

Prevederile din legea vânătorii referitoare la păşunat au fost suspendate de plenul Senatului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Senatul a aprobat astfel OUG prin care au fost suspendate acele prevederi care au stârnit protestele ciobanilor, la sfârşitul anului trecut. Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic stabilea interzicerea păşunatului animalelor domestice pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie şi limitarea numărului de câini însoţitori la trei în zonele de munte, doi în zonele de deal şi un câine în zonele de câmpie. În acest număr sunt incluşi şi câinii care asigură paza stânei.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a spus, în timpul dezbaterilor în plen, că ordonanţa de urgenţă a fost emisă de Guvern la presiunea străzii şi că nu este de acord în totalitatea cu suspendarea pevederilor. Senatorul a mai spus că oile trebuie să fie lăsate libere la păşunat doar pe terenurile deţinute de oieri.

De asemenea, senatorul UDMR a spus că problema limitării numărului de câini este "o temă falsă" şi că acest aspect trebuie menţionat în legea pajiştilor.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a spus că proiectul de lege trebuie respins, având în vedere că există ea deja are o iniţiativă legislativă pe această temă, care ar trebui adoptată în procedura de urgenţă.

Haralambie Vochițoiu, senator UNPR, a spus că nu este normal "să vină ciobanii României să rupă uşile Parlamentului ca Guvernul să facă ceva".

"Aceste reglementări conduc la diminuarea efectivelor de animale generate de bolile produse din lipsa de mişcare a animalelor. De asemenea, numărul limitat al câinilor de pază şi însoţire favorizează atacurile permanente ale animalelor sălbatice asupra turmelor şi cirezilor, conducând la pierderi însemnate de efective de animale", potrivit expunerii de motive a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă.

Guvernul avertiza că nepromovarea proiectului de suspendare a acestor prevederi în regim de urgenţă poate avea consecinţe nefavorabile în plan economic şi social, "cu impact deosebit de grav asupra sectorului zootehnic din România".

Senatul este prima cameră sesizată, unde proiectul se află în procedură de urgenţă, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici