Primul cartier de case pasive şi inteligente din Europa de Est se dezvoltă la Cluj

  • O casă pasivă este călduroasă iarna şi răcoroasă vara, fară centrală pe gaz sau alte surse de încălzire şi cu facturi de aproape zero lei
  • Casele de la Cluj sunt construite din materiale naturale, ferite de chimicale toxice, mucegai, ingrasie şi radon
  • O casă pasivă cu o suprafaţă de 250 se metri pătraţi costă în jur de 480.000 de euro
1338 afișări
Imaginea articolului Primul cartier de case pasive şi inteligente din Europa de Est se dezvoltă la Cluj

Primul cartier de case pasive şi inteligente din Europa de Est se dezvoltă la Cluj

Clujul va avea în curând primul cartier de case pasive premium din Europa de Est. Ideea aparţine unui arhitect care după ce şi-a construit el o casă sănătoasă cu cheltuieli aproape zero, s-a gândit să le dea posibilitata şi altor oameni să se bucure de acelaşi confort.

O casă pasivă înseamnă un consum de energie extrem de redus. În plus, este călduroasă iarna şi răcoroasă vara, fară centrală pe gaz sau alte surse de încălzire. Faţă de o construcţie clasică, costurile de încălzire şi răcire sunt cu 90% mai mici. Cum se poate acest lucru? Secretul stă în sistemul de ventilaţie cu recuperare de căldură care extrage aerul viciat din casă şi pompează încontinuu aer curat. O casă pasivă premium costă între 400.000 şi 480.000 de euro.

Alin Mustea, CEO BioBuilds, Proiect case pasive: Pasive premium, asta înseamnă că aceste case consumă aproximativ 5% din cât consumă casele normale pentru încâlzire şi răcire. De exemplu într-o casă pasivă, pe lângă faptul că avem o temperatură constantă, funcţionează ca şi un termos. Nu are sisteme de încălzire active, adică nu au gaz. Casele pot fi vândute şi cu un kit de panouri solare care le face complet automome. Avem opt case dintre care trei sunt în proces de negociere. O casă costă între 400.000 şi 480.000 de euro. Sistemul de pereţi este un prefabricat creat de noi, care are ca şi izolaţie paie pe interior, fibră de lemn pe exterior şi respectiv gips carton în interiorul casei.

În casa sănătoasă nu ai nevoie de calorifere sau gaz. Sistemul de ventilaţie cu recuperator de caldură îţi asigură o temperatură confortabilă, dar şi apă caldă. În plus cheltuielile la o astfel de locuinţă sunt aproape zero.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici