Procurorii au găsit zeci de mii de lei şi euro, ascunşi sub un prosop, în locuinţa familiei Apostu. STENOGRAMELE discuţiilor dintre Sorin Apostu şi liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni

Procurorii au găsit, cu ocazia percheziţiilor, în locuinţa primarului suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, 50.000 de lei şi 10.000 de euro, ascunşi sub un prosop, dar şi şase ceasuri de lux, mărcile Tissot şi Doxa, cinci carduri VISA şi zeci de telefoane mobile.

2346 afişări
Imaginea articolului Procurorii au găsit zeci de mii de lei şi euro, ascunşi sub un prosop, în locuinţa familiei Apostu. STENOGRAMELE discuţiilor dintre Sorin Apostu şi liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni

Sorin Apostu (Imagine: Raul Stef/Mediafax foto)

Conform dosarului în care este judecat primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu alături de mai multe persoane şi pus la dispoziţia presei, joi, de Curtea de Apel Cluj, procurorii au găsit cu ocazia percheziţiilor care au avut loc în locuinţa familiei Apostu 50.000 de lei şi 10.000 de euro, ascunşi sub un prosop, dar şi şase ceasuri de lux, mărcile Tissot şi Doxa, cinci carduri VISA, zeci de telefoane mobile.

Totodată, procurorii au descoperit conturi în lei şi euro deschise pe numele soţiei lui Sorin Apostu, Monica Apostu.

În dosarul de cercetare penală se află zeci de planşe fotografice cu lucrurile găsite de anchetatori cu ocazia percheziţiilor.

Potrivit dosarului, Monica Apostu le-a spus anchetatorilor că suma în lei fusese scoasă de ea din contul cabinetului de avocatură, iar despre euro nu ştia că există.

"Suma de 50.000 de lei am scos-o din contul cabinetului de avocatură de unde am extras-o în numerar, cel mai probabil în cursul lunii noiembrie 2011, şi intenţionam să achit taxele către bugetul de stat. În ceea ce priveşte cei 10.000 de euro, nu ştiam că aceşti bani există şi nu cunosc provenienţa lor", a spus Monica Apostu în declaraţia aflată la dosar.

În vederea popririi conturilor soţilor Apostu s-a descoperit că numai la Banca Transilvania Monica Apostu avea patru conturi, care însumau 357.577 de lei şi 491 euro.

Procurorii mai arată în dosar că soţii Apostu plecau aproape în fiecare sfârşit de săptămână în vacanţe luxoase, plătite de oameni de afaceri. Printre aceştia se află Simion Mureşan, patronul Electrogrup, cercetat în dosar pentru dare de mită, care a plătit soţilor Apostu mai multe vacanţe în străinătate.

Astfel, în august 2011, Monica şi Sorin Apostu au petrecut un mini-sejur în Grecia, la vila Halkidiki, deţinută de omul de afaceri Simion Mureşan. În 16-17 august, acelaşi Simion Mureşan a plătit o noapte de cazare la Hotelul Hilton din Bucureşti pentru Sorin Apostu.

În septembrie 2011, soţii Apostu şi-au petrecut un weekend la Viena, biletele de avion, cazarea şi masa fiind plătite de acelaşi Simion Mureşan.

În octombrie 2011, Mureşan a plătit un weekend la munte, tot în Austria. În sfârşit, în perioada 20-25 octombrie 2011, soţii Apostu, împreună cu copiii lor, şi-au petrecut un sejur în Dubai. Toate costurile au fost, din nou, suportate de Simion Mureşan.

Din dosar reiese, de asemenea, că Sorin Apostu mergea să îşi aleagă pepeni la miezul nopţii. El îl suna pe telefonul personal pe liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni Marin Stancu ca să îi aleagă cei mai buni pepeni, aşa cum rezultă dintr-o interceptare din 7 septembrie 2011, la ora 24.09.

"Stancu Marin: Alo.
Apostu Sorin: Tot acolo sunteţi?
Stancu Marin: Nu.
Apostu Sorin: Dar unde?
Stancu Marin: Eu sunt acasă...
Apostu Sorin: Da?
Stancu Marin: Şi are băiatu nişte...
Apostu Sorin: Unde?
Stancu Marin: În Zorilor, să vă dea nişte... buni. Vreo 10-12 bucăţi.
Apostu Sorin: În Zorilor, acolo la Profi?
Stancu Marin: Da. Şi când vă duceţi, în seara asta?
Apostu Sorin: Acuma.
Stancu Marin: Acuma?
Apostu Sorin: Acuma am plecat acolo, da.
Stancu Marin: Bine, sănătate.

După două minute, Marin Stancu ia legătura cu fiul său, care se afla la standul cu pepeni.

Stancu Sorin: Ce e, mă?
Stancu Marin: Mă, e ceva.
Stancu Sorin: îîîm..
Stancu Marin: Scoală-te imediat şi alege lubeniţe, că vine "ăla". Cred că în cinci minute a ajuns acolo.
Stancu Sorin: Ia vezi, zău.
Stancu Marin: Zău.
Stancu Sorin: Simona s-a pus să se culce afară.
Stancu Marin: Păi scoal-o şi pe ea.
Stancu Sorin: Hîm?
Stancu Marin: Scoal-o, mă, şi pe ea. Alegeţi şi pune-le jos să ai acolo 10-12 lubeniţe.
Stancu Sorin: Păi alese, mă tati, în spate în dubă.
Stancu Marin: Da, să fie mari.
Stancu Sorin: Da, mă, da.
Stancu Marin: E în dubă?
Stancu Sorin: Aha.
Stancu Marin: Ei, dacă nu, stai aşa şi decât bagă maşina.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Soţia lui Apostu, Monica Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Totodată, în acest dosar a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", arăta DNA.

În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici