Procurorii cer 11 ani de închisoare pentru Gigi Becali în dosarul sechestrării

Procurorii au arătat luni, la instanţa supremă, că inculpaţii din dosarul sechestrării celor care au furat limuzina lui George Becali trebuie condamnaţi la pedepse de peste 11 ani de închisoare şi că prima instanţă a greşit atunci când a achitat toţi inculpaţii.

2850 afișări
Imaginea articolului Procurorii cer 11 ani de închisoare pentru Gigi Becali în dosarul sechestrării

George Becali (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Judecătorii instanţei supreme au finalizat, luni seară, judecarea recursului făcut de procurori în dosarul de secestrare al lui Gigi Becali şi au stabilit ca verdictul definitiv în acest caz să fie dat în 11 februarie.

Luni, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut recursul formulat de Parchet împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă, prin care inculpaţii din dosarul sechestrării, între care şi Gigi Becali, au fost achitaţi.

Apărătorii celor achitaţi au cerut respingerea recursului şi menţinerea deciziei de achitare. Astfel, avocatul lui Gigi Becali a arătat că, în raport de modul în care a procedat clientul său la barul din Pipera, acesta nu poate fi condamnat pentru sechestrarea celor care îi furaseră limuzina.

Procurorul a arătat luni, la instanţa supremă, că inculpaţii din dosarul sechestrării celor care au furat limuzina lui George Becali trebuie condamnaţi la pedepse de peste 11 ani de închisoare şi că prima instanţă a greşit atunci când a achitat toţi inculpaţii.

Concret, a arătat procurorul, inculpaţii din dosar ar trebui condamnaţi la o pedeapsă de aproximativ 11 ani şi şase luni, limitele fiind între 7 şi 15 ani pentru fapta pentru care aceştia au fost deferiţi justiţiei.

Procurorul a mai spus că instanţa de fond, respectiv completul de trei judecători al instanţei supreme, a greşit atunci când i-a achitat pe cei din acest dosar.

Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui "comando urban" în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă.

Procurorul a mai arătat că dacă persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoană îşi permite bodyguarzi îşi permite şi să depăşească şi limitele legale în a-şi face dreptate.

"Becali a săvârşit fapta de lipsire de libertate cu intenţie directă, pentru că a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii ei atunci când şi-a trimis bodyguarzii să-i aducă pe presupuşii hoţi ai limuzinei sale", a arătat magistratul.

De aici, a arătat procurorul, rezultă şi intenţia directă, iar lipsirea de libertate subzistă indiferent de modul prietenos în care s-au derulat discuţiile la bar. "Este exclusiv dreptul autorităţilor să lipsească de libertate pe cineva în condiţii expres şi limitativ prevăzute de lege", a subliniat procurorul.

După ultimul cuvânt al inculpaţilor, instanţa a rămas în pronunţare, urmând să dea o decizie definitvă în acest caz la 11 februarie.

Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoţii au fost duşi apoi la sediul Partidului Noua Generaţie (PNG), pe care Becali în conducea, loc unde aceştia au fost sechestraţi câteva ore şi agresaţi.

Decizia instanţei a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

Gigi Becali a fost achitat de judecători în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

În baza aceluiaşi articol au fost achitaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi Romulus Dumitrescu.

Marcel Popa, cel care l-a împuşcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecţii în cazul furtului maşinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanţa stabilind un termen de încercare de trei ani.

Gigi Becali a fost achitat pentru că "premisa procurorilor a fost greşită", iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violenţe la adresa hoţilor, ţinându-le lecţii de morală.

Judecătorii instanţei supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părţile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistraţii remarcă totodată că niciuna din părţi nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Totodată, instanţa a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecţii unor "discuţii moralizatoare" din partea finanţatorului FC Steaua.

Becali declara, după pronunţarea soluţiei în acest dosar, că soţia şi copiii lui au trăit o traumă atunci când el a fost arestat în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat maşina, însă consideră că s-a făcut dreptate prin faptul că justiţia l-a achitat.

Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi de poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.

Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcţiona şi un bar), unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG).

"Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpaţii Dediu Ştefan Fănuş, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai, Dumitraşcu Niculae şi Popa Marcel, instigaţi de inculpatul Becali George, acţionând împreună şi folosind violenţa, le-au imobilizat şi răpit pe părţile vătămate N.T., M.Ş. şi A.C.D. pe care le-au transportat, împotriva voinţei acestora, într-un local din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore şi supunându-le la suferinţe fizice şi psihice. În acest context, inculpaţii le-au obligat pe părţile vătămate să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea unei infracţiuni", informa Parchetul, care aprecia că furtul trebuia reclamat la poliţie, iar hoţii ar fi trebuit să fie duşi în faţa autorităţilor.

Gigi Becali a fost arestat preventiv în 3 aprilie, alături de alte cinci persoane - Cătălin Otto Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu, Dumitru Beciu şi Marius Petrinel Geavela - fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani. În 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis în judecată în stare de libertate. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici