Procurorul Lucian Papici cere CSM să-i apere reputaţia profesională

Procurorul Lucian Papici a transmis joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a reputaţiei profesionale, aceasta fiind trimisă Inspecţiei Judiciare, care urmează să o soluţioneze, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii CSM.

750 afișări
Imaginea articolului Procurorul Lucian Papici cere CSM să-i apere reputaţia profesională

Lucian Papici (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Cererea domnului Papici a fost înregistratată cu puţin timp în urmă. Ea a fost transmisa Inspecţiei Judiciare a CSM, care este competentă în acest sens", a declarat purtatorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Lucian Papici a spus că a transmis joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererea prin care solicită apărarea reputaţiei profesionale, în cazul afirmaţiilor făcute de premierul Victor Ponta la adresa sa.

Potrivit reprezentantilor Inspecţiei Judiciare din CSM, în urma verificărilor va fi întocmit un raport, care va fi prezentat Plenului Consiliului.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instanţei supreme.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Direcţia Naţională Anticorupţie reclamă că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

DNA a arătat că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu - Lucian Papici şi Mariana Alexandru - s-a remarcat "prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere".

DNA a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul se află, în prezent, pe biroul şefului DNA Codruţa Kovesi, urmând ca aceasta să decidă cu privire la soluţia ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată. Încetarea delegării lui Papici nu influenţează, astfel, mersul dosarului, au mai spus sursele citate.

Premierul Ponta susţine că şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul, iar pe locul acestora au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să "nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul", precum foştii şefi DNA, Morar şi Papici.

"Vrem să avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut să vină cineva care are un mandat de trei ani, ca să fiu foarte sincer, care un mandat şi după ce expiră mandatul domnului Băsescu, să nu mai stea toată ziua, cum stăteau Morar şi Papici, pe telefon cu Cotroceniul, să aibă un mandat de trei ani, să aibă stabilitate şi cu asta basta", a afirmat Ponta.

El a adăugat că, potrivit legii, Lucian Papici nu avea dreptul la un al treilea mandat, fiind înlocuit când şi-a terminat dosarele, iar cei care îi înlocuiesc sunt tot procurori din cadrul DNA, care au lucrat acolo şi în mandatul lui Daniel Morar.

Ponta a susţinut că e absolut hotărât să asigure independenţa DNA atât faţă de Guvern, Parlament sau coaliţia pe care o conduce, dar şi faţă de Macovei şi Morar, subliniind că este normală schimbarea conducerii la o instituţie publică.

"Ideea că nu mai poate să fie nimeni şef în România decât Morar sau Papici... Ei, na, mai pot să mai fie! Că nu poate să fie nimeni şef decât Băsescu... Ei, uite o să fie şi alţii. Şi nu moare România dacă nu mai sunt Băsescu şi Morar", a afirmat prim-ministrul.

Premierul a reiterat totodată că, în opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat şi Lucian Papici, sunt dosare "politice".

"Îmi menţin opina (...) că dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de către Morar, Papici şi de către toată trupa, nu-mi schimb această părere şi cu asta basta", a arătat Ponta.

El a mai susţinut că astfel de schimbări, realizate conform legii, nu pot afecta raportul MCV, aşa cum a susţinut prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.

"Astea sunt prostii politice, de când Predoiu face politică a început să spună foarte multe prostii", a declarat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici