Produse din programul "cornul şi laptele" expirate, găsite de inspectorii ANPC în şcoli

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat mai multe firme care au furnizat unităţilor de învăţământ, în cadrul programului "cornul şi laptele", produse expirate sau deteriorate din cauza depozitării incorecte.

166 afișări
Imaginea articolului Produse din programul "cornul şi laptele" expirate,  găsite de inspectorii ANPC în şcoli

Produse din programul "cornul şi laptele" expirate, găsite de inspectorii ANPC în şcoli (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Unii agenţi economici au ignorat legislaţia în vigoare şi dreptul copiilor la mâncare sănătoasă, furnizând unităţilor de învăţământ produse expirate sau deteriorate din cauza depozitării incorecte. Un alt aspect la fel de grav îl constituie preferinţa acestora pentru aprovizionarea şcolilor pentru mai multe zile, ştiut fiind faptul că produsele în cauză au un termen redus în care pot fi consumate", se arată într-un comunicat de joi al SNPC.

În luna octombrie, inspectorii ANPC au verificat în şcoli şi grădiniţe desfăşurarea programului guvernamental "cornul şi laptele". Reprezentanţii ANPC au avut în vedere modul de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal.

Inspectorii au controlat 495 de şcoli, 232 de grădiniţe, 16 producători şi 10 distribuitori. Pentru abaterile constatate s-a dispus oprirea definitivă de la distribuire a aproximativ 789 de kilograme de produse lactate şi de panificaţie care nu îndeplineau cerinţele obligatorii sau erau improprii consumului şi au aplicat 14 amenzi contravenţionale în valoare de 65.000 lei.

Reprezentanţii ANPC au constatat nerespectarea condiţiilor prevăzute în caietul de sarcini, respectiv HG 714/2008 privind calitatea produselor şi data limita de consum, a celor prevăzute pentru transport, depozitare şi păstrare, nerespectarea graficului de livrare, a normelor de etichetare, marcare şi ambalare.

"Sănătatea copiilor noştri este cea mai importantă, de aceea nu vom tolera ca aceştia să primească în şcoală lapte expirat sau produse de panificaţie depozitate în locuri insalubre", susţine vicepreşedintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru, citat în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici